aA
Šašlykų kokybei turi įtakos daug veiksnių – marinatas, mėsos rūšis ir t. t. Ir vis tik daug priklauso nuo asmeninio skonio. Brightside.me straipsnyje aptariamos pagrindinės taisyklės, kurių reikia paisyti, kad kepdami šašlykų nesugadintumėte.
Marinuoti šašlykai
Marinuoti šašlykai
© Shutterstock

1. Per tankiai suveriate mėsos gabalėlius ant iešmo.

Daugelis labai tankiai suveria mėsos gabalėlius ant iešmo, tad šašlykai veikiau primena kebabą. Tačiau norint, kad kiekvienas mėsos gabalėlis gerai iškeptų, tarp gabalėlių turėtų būti 0,2 cm tarpeliai. Labai tankiai suverti mėsos gabalėliai neapskrus ten, kur liečiasi vienas su kitu.

2. Mėsos gabalėlius supjaustote skirtingais dydžiais.

Savaime suprantama, skirtingo dydžio mėsos gabalėliai iškepa skirtingu laiku. Bet neretai žmonės pamiršta šią taisyklę ir suveria ant iešmo skirtingo dydžio mėsos gabalėlius. Mėsą šašlykams reikėtų supjaustyti 2,5–3 cm gabalėliais. Jei gabalėliai bus mažesni, mėsa bus sausa, o jei didesni – mėsa gerai neiškeps.

Jei gabalėliai bus vienodi, juos bus lengva tinkamai suverti ant iešmo, ir mėsa nebus per sausa.

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai
© Shutterstock

3. Kartu su mėsa ant iešmo užmaunate daržoves.

Šis keistas įprotis yra klaida. Daržovės iškepa greičiau už mėsą, o iškepusių daržovių nebus įmanoma numauti, taigi jos apdegs, paskleis nemalonų svilėsių kvapą, kuris įsigers į mėsą. Jei norite keptų daržovių, užmaukite jas ant atskirų iešmų. Rekomenduojama daržoves kepti po mėsos, kai žarijos skleidžia mažesnį karštį.

4. Naudojate degiuosius skysčius.

Norintys sutaupyti laiko naudoja degiuosius skysčius. Tačiau mūsų tikslas – stabili, ne per daug intensyvi ugnis, kad anglys kuo ilgiau išlaikytų karštį. Be to, nuo degiųjų skysčių šašlykai prisigers nemalonaus kvapo.

5. Naudojate papuvusią medieną vietoje kokybiškų pliauskų arba anglių.

Žmonės mėgsta deginti papuvusias šakas, senus kuolelius ar bet ką, kas pasitaiko po ranka, o ne malkas ir anglis. Tačiau malkų kokybė turi įtakos ne tik ugnies degimo trukmei, bet ir šašlykų skoniui. Jei norite, kad anglys degtų lygiai, uždėkite panašaus dydžio lapuočių malkų. Jei naudojate medžio anglis, uždekite jas su popieriumi ar skiedromis.

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai
© Shutterstock

6. Ant anglių pilate vandens.

Visų pirma, užpylus ant anglių vandens, sumažės kaitrumas, o šito neturi būti. Antra, jei šalto vandens klius ant mėsos, šašlyko gabalėliai nevienodai iškeps. Taip pat nepatartina pilti ant mėsos gabalėlių šalto marinato.

Patarimas: jei anglys labai stipriai dega, nukelkite iešmus su mėsa ir žarstekliu ar pagaliuku išskirstykite anglis. Jei norite užpilti ant šašlykų marinato, pirma jį kiek pašildykite.

7. Kepate ant atviros liepsnos.

Turbūt visi stovyklaudami kepėte dešreles ant laužo ir atsimenate, kad galiausiai jos visiškai pajuosdavo. Na, dešrelės – pusgaminis, kurio nereikia labai kruopščiai iškepti, jas pakanka tik pašildyti. O jei ant atviros liepsnos kepsite šašlykus, mėsa iš išorės paskrus iki juodumo, bet viduje liks žalia.

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai
© Shutterstock nuotr.

8. Kepate ant netinkamai paruoštų anglių.

Šią paprastą taisyklę patartina įsidėmėti – šašlykams kepti tinkamos anglys turi būti padengtos pelenų sluoksniu, o pačios įkaitusios iki rausvumo. Ir jos skleidžia metalo skambesį primenantį garsą. Kai anglys pasidengia pelenais, padaužytos savotiškai skamba, tada jau galima kepti šašlykus.

10. Pjaustote šašlykus tikrindami, ar jie iškepę.

Jei neaišku, ar mėsa jau iškepė, prapjaukite storiausią gabalėlį. Tik atsiminkite, kad prapjovus ištekės sultys. Jokiu būdu nepjaustinėkite visų gabalėlių ant iešmo. Kepimo laikas priklauso nuo to, iš kokios mėsos yra šašlykai.

Jei vadovausitės visomis minėtomis rekomendacijomis, jau iš mėsos gabalėlių išorės suprasite, kada šašlykai bus iškepę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
2.8750

Pabodo grilyje kepta mėsa? Išbandykite tris nesudėtingus jūrų gėrybių ant grilio receptus (2)

Nusibodo ant žarijų kepti šašlykus ? Tuomet pamėginkite kepsninėje pačirškinti aštuonkojį,...

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (5)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Top naujienos

Pasaulį bauginanti kovido atmaina jau Lietuvoje: prasideda ypač akylus situacijos stebėjimo laikas (241)

Sparčiau plintanti ir nepilnai pasiskiepijusiems pavojingesnė „delta“ koronaviruso atmaina jau...

Danai efektingu stiliumi pasiuntė rusus namo ir patys prasibrovė į aštuntfinalį (542)

Pirmas dvejas Europos futbolo čempionato rungtynes pralaimėjusi Danijos rinktinė vis tiek...

Dailius Dargis | D+

Nauji faktai tamsioje Karpavičiaus testamento istorijoje: čia figūruoja ne tik tamsiaplaukė moteris, bet ir žinomi spalvingos reputacijos veikėjai

Šiemet rugpjūtį sueis lygiai dveji metai, kai netikėtai po sunkios ligos mirė vienas iš...

Artinasi audringos orų permainos: prognozėse – smarkios liūtys, perkūnija ir net kruša (3)

Antradienio dieną didesnėje šalies dalyje didžiąją dienos dalį laikysis gana saulėti ir...

26-erių Dovilė pribloškė net gydytojus: jie stebėjosi, kaip su tokiomis diagnozėmis galiu gimdyti (61)

26-erių metų Dovilė Vickutė atrodo taip pat, kaip ir jos bendraamžiai. Net sunku įtarti, kad ši...

Norite šią vasarą būti pačios madingiausios ir stilingiausios? Nepadarykite grubios klaidos – šiuos drabužius turite užmiršti (17)

Sezonai keičiasi, o dažnai spintoje drabužiai lieka tie patys. Stilistė Jomantė Vaitkutė...

Latvija vėl laukia lietuvių: ką būtina žinoti vykstantiems ir ką verta pamatyti (116)

Nuo birželio 16 dienos Latvija atsivėrė svečiams iš užsienio, tad lietuviai vėl gali...

„Žalgiryje“ – dar vienas naujokas: dėjimais ir blokais Izraelyje išsiskyręs vidurio puolėjas (35)

Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją naujajame sezone sustiprins galingai Izraelio lygoje...

Pasaulio reitingo lyderiai pamokė suomius, darbo apsaugai suteikė į aikštę išbėgusi mergina (3)

Europos futbolo čempionate B grupės kovas pergalingai užbaigė lyderė Belgija, 2:0 (0:0) įveikusi...

Į Nausėdą nusprendė kreiptis atviru laišku: užkliuvo Švedijoje įteiktas apdovanojimas (346)

Aktorius, režisierius, rašytojas Arkadijus Vinokuras atviru laišku kreipėsi į prezidentą...