7 kugelio receptai: tarp jų – ir karališku pramintas bulvių plokštainis
Delfi Karjera redaktorė Roma Macijauskaitė
www.DELFI.lt
FOTO: Shutterstock
Trauka prie bulvių atvirkščiai proporcinga temperatūrai už lango – kuo žemiau ši krenta, tuo labiau norisi sotesnių ir kartais, neslėpkime, kaloringesnių patiekalų. Natūralu – juk tai mums suteikia šilumos. Savaitgalis yra tas puikus metas, kai galima daugiau laiko skirti virtuvei ir gardžių patiekalų gaminimui. Ir jei jums šiandien labiausiai norisi kugelio – štai 7 ypatingi receptai. Kuo ypatingi? Savo priedais, suteikiančiais bulvių patiekalui unikalaus skonio, receptu, kuri tinklaraštininkė perėmė iš savo mamos ir močiutės, kitokiu nei įprasta kepimo būdu. Išbandykite – įsitikinsite patys!
1. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 2. Pasmulkinkite antienos kulšelių mėsą. 3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite antieną. Kai šiek tiek apkeps, suberkite pusę supjaustytų svogūnų ir gerai apkepkite. Pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir juodaisiais pipirais. Galiausiai sudėkite pestą. 4. Virtuviniu kombainu sutarkuokite bulves. 5. Kitoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus lengvai apkepinkite likusius svogūnus. Vos svogūnai pradės gelsti, supilkite grietinėlę ir palaukite, kol ji užvirs. Šį mišinį užpilkite ant bulvių tarkių. Išmaišykite, įmuškite kiaušinį ir vėl kruopščiai išmaišykite. Masę pagardinkite druska. 6. Keksiukų formelėse sluoksniuokite bulvių tarkių masę, ant viršaus dėkite antienos įdaro ir galiausiai įdarą užklokite tarkių mase. 7. Dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol gražiai apskrus. 8. Na o įdaras gali būti toks, koks tik jums patinka: mėgstate varškę – prašom, esate lašišos gerbėjas, dievinate grybus, o gal norite šio to dar įdomesnio – kugelio keksiukus įdarykite „Philadelphia“ sūriu ar grilinta paprika. Skanaus!
Receptu dalijasi Alfas Ivanauskas.
Kugelis su kiaulės ausytėmis
Kugelis su kiaulės ausytėmis
Kiaulės ausytės labai tinka kugeliui, nes suteikia jam ypatingą skonį, sako tinklaračio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė.
Reikės: (2 porcijoms)
6 bulvių,
1 kiaušinio,
100 ml virinto pieno,
1 svogūno,
virtų ir rūkytų, pjaustytų kiaulės ausyčių (~ 100 g),
bulvių prieskonių,
druskos
Gaminimo eiga:
* Bulves ir svogūną nulupau, sutarkavau. * Į bulvių tarkius supyliau virintą pieną, įmušiau kiaušinio plakinį, pagardinau bulvių prieskoniais, druska. * Kiaulių ausytes supjausčiau mažesniais gabaliukais ir sudėjau į bulvių tarkius. * Viską gerai išmaišiau ir masę supyliau į kepimo formeles. * Kepiau kugelį įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje ~ 45 - 50 min. ( kepimo laikas priklauso nuo kugelio dydžio ir storio ). P.s. gavosi labai labai gardus, drąsiai galiu sakyti, kad tai – karališkas kugelis! Skanaus! Receptas– iš tinklaraščio „Gamink su Audrone“.
4. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į tešlą.
5. Kepimo skardą gausiai ištepkite sviestu, sukrėskite paruoštą tešlą ir dėkite kepti į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę.
6. Kepkite apie 40 minučių.
7. Patiekite su grietine ir kastiniu.
Skanaus!
Tarkuotų bulvių kugelis keptuvėje – kiek kitoks nei tradicinis plokštainis
Tarkuotų bulvių kugelis keptuvėje – kiek kitoks nei tradicinis plokštainis
Reikės:
bulvių 1 kg
svogūno 1 vnt.
kiaušinio 1 vnt.
alyvuogių aliejaus 2 v. š.
druskos žiupsnelis
maltų juodųjų pipirų žiupsnelis
Gaminimas:
1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
2. Svogūną susmulkinkite peiliu arba elektriniu smulkintuvu ir suberkite į bulvių tarkius. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, supilkite paruoštą bulvių masę ir tolygiai paskirstykite ją po keptuvę medine mentele. Kepkite kugelį ant silpnos kaitros apie 10 minučių, tuomet keptuvę uždenkite ir kepkite dar tiek pat.
4. Galiausiai kugelį apverskite ir kepkite dar 10 minučių, kol susiformuos traški plutelė.
5. Patiekite kugelį su grietine ar kitu mėgstamu padažu!
„Nors nesu didelė bulvių mėgėja, turiu pripažinti, kad šio apkepo skonis mane maloniai nustebino. Tai – sveikesnė alternatyva tradiciniam bulvių plokštainiui, todėl rekomenduoju šį receptą išbandyti net ir bijantiems riebių patiekalų“, – rekomenduoja komunikacijos specialsitė, desertinių įkūrėja Liucina Rimgailė.
2. Į masę įdėkite kiaušinį, jogurtą, miltus ir prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo indą, pateptą aliejumi.
3. Kepkite orkaitėje 175 °C apie 40 min, kol gražiai apskrus.
Skanaus!
Receptu dalijasi „Rimi“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.