aA
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalvų. Pavyzdžiui, mėsainį galite patiekti tortilijoje, derinti įvairiausius sūrius bei padažus.
Mėsainis
Mėsainis
© Shutterstock

Lengva improvizuoti

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tradiciškai mėsainiai gaminami iš maltos jautienos, visgi, ruošiant šį patiekalą galima lengvai improvizuoti, rašoma pranešime spaudai.

Mėsainis
Mėsainis
© Shutterstock

„Mėsainiai – patiekalas, kurį gaminant lengva įtikti įvairiausiems skoniams. Naudoti ne tik keptą jautienos paplotėlį, bet ir maltą arba plėšytą kiaulieną, vištieną, jeigu mėsos nevalgote – paplotėlį galima ruošti iš žuvies, įvairiausių daržovių. Taip pat juos pagardinti įmantresniais sūriais, naudoti ne tik šviežias, bet ir grilintas daržoves, karamelizuotus svogūnus, įvairiausius padažus ar čatnius“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaujantis pagaminsite tobulo skonio mėsainius.

Naudingi patarimai

Dėmesio skirkite bandelei. Renkantis bandeles svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo, V. Juodkazienė pataria jas kelias minutes paskrudinti – tuomet jos tampa gražiai auksinės spalvos ir traškios.

Tinkamai paruoškite maltinuką. Norint, kad mėsainis tirptų burnoje, svarbu naudoti kokybišką mėsą. Joje turėtų būti ir šiek tiek riebalo, geriausia apie 20 proc., tuomet kepama mėsa neišsausės. Prieš kepimą maltinuką reikėtų lengvai apibarstyti druska bei patepti aliejumi.

Prieš kepant – pašaldykite. Prieš formuodami naminių mėsainių paplotėlius – faršą laikykite šaldytuve. Mat atšilusi malta mėsa limpa prie rankų, tampa labiau biri. Vos suformuotus, dar nespėjusius atšilti paplotėlius iš karto dėkite ir ant grilio.

Mėsos per daug nevartykite. Vieną mėsainio pusę kepkite kelias minutes, kol ji sutvirtės, ir tuomet jį apverskite bei kepkite, kol iškeps taip, kaip patinka jums. Ši taisyklė galioja, kai maltinukui renkatės jautieną, tačiau jeigu pasirinkote kiaulieną arba vištieną, mėsa turi būti iškepusi visiškai. Kepimo metu maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus sausas.

Mėsainis
Mėsainis
© Shutterstock

Pagardinkite įvairesniais sūriais. Nors ruošiant mėsainius dažniausiai naudojamas čederio ar fermentinis sūris – paimprovizuokite. Pavyzdžiui, naudokite kelių rūšių sūrius. Į maltinuko vidų dar įdėkite šiek tiek mėlynojo pelėsio sūrio – šis sūris mėsai suteiks nepaprasto skonio. Jeigu mėgstate, gamindami mėsainius naudokite ir kamamberą – jis puikiai dera su saldesniais padažais.

Pasigaminkite karamelizuotų svogūnų. Naminiams mėsainiams nepaprasto skonio suteikia karamelizuoti svogūnai. O juos pagaminti labai paprasta. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite pusiau, česnakų skilteles padalinkite ketvirčiais. Ant viryklės labai gerai įkaitinkite keptuvę, išlydykite joje sviestą, suberkite rudąjį cukrų, viską išmaišykite. Kai cukrus išsilydys, į keptuvę sudėkite svogūnus česnakus, supilkite balzamiką ir vandenį, įberkite druskos bei pipirų. Viską išmaišykite, keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių. Kai svogūnai suminkštės, nukelkite dangtį ir leiskite nugaruoti pertekliniam skysčiui.

Klasikinis mėsainis

Jums reikės: 1 jautienos maltinuko, bandelės su sezamų sėklomis, 100 g pomidorų, 50 g raudonųjų svogūnų, 5–6 lapinių salotų lapų, 1 sūrio riekelės, 2 v. š. pomidorų padažo, 2 v. š. saldžiarūgščio padažo.

Gaminame: maltinuką dėkite tik ant įkaitintų kepimo grotelių. Kepkite vidutinėje kaitroje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Kai mėsą apversite, iškart uždėkite ant jos sūrį. Perpjautą bandelę padėkite šalia vidine puse žemyn ir porą minučių pakaitinkite. Nuimkite bandelę nuo kaitros ir sukonstruokite mėsainį: ant apatinės bandelės dalies užtepkite saldžiarūgščio padažo, uždėkite pusę salotų lapų, sluoksnį smulkintų raudonųjų svogūnų, mėsą ir sūrį, o ant jų pomidorų riekeles bei likusias salotas su svogūnais. Užtepkite pomidorų padažo ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Patiekite su keptomis bulvytėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.5000

7 itin gardūs receptai su slyvomis – nuo uogienės iki padažo ir pyrago: pasiseks net virtuvės naujokams

Slyvos – saldus, sultingas ir skanus kaulavaisis. Iš slyvų verdami ne tik įvairiausi džemai,...

Savaitgalio meniu iš vasaros gėrybių – 7 receptai: niekas nepatikės, kad pagaminote greičiau nei per pusvalandį

Rugpjūtis – itin dosnus. Ne tik karšta saule, bet ir jos sunokintais, užaugintais vaisiais bei...

„Le Dîner en Blanc“ tapo vienu romantiškiausių įvykių gyvenime – sutiko būsimą vyrą

Niekada nežinai, kuo baigsis paslaptinga „ Baltoji vakarienė “. Galbūt apsirengę baltai...

Kristinos šokoladinis pyragas su vyšniomis sulaukė didžiulio pasisekimo – tinka ir netoleruojantiems glitimo

Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė pyragus dažniausiai kepa...

Top naujienos

Tokio naujų butų pardavimų skaičiaus nėra buvę per paskutinius 10 metų: turės įtakos kainoms (1)

Gyventojai nustojo pirkti naujus būstus, sako nekilnojamojo turto analitikai. Jų teigimu, tai lėmė...

Paviešinusi baisią istoriją mergina tokios reakcijos nesitikėjo: taip nukentėjusių nepilnamečių gali būti dešimtys

„Tu neprimeti, ką jis padarė. Išvežė mergą. Apnuodijęs. Bandėm sustabdyti“, – tokio...

Delfi PliusBloomberg News

Radikaliai keičiasi Kremliaus santykiai su dar viena šalimi: tai Putino perspėjimas (3)

Po tris dešimtmečius aktyviai puoselėtų draugiškų santykių įtampa dėl Rusijos prezidento...

Razma apie galimybę atimti pilietybę: yra tam tikra teisinė spraga, mes mėginsime ją užpildyti

Jeigu nejauti meilės Lietuvai ir jos vertybėms, gal tai turi turėti ir teisinių pasekmių. Tokie...

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Karą Ukrainoje pralaimintis Putinas gali ryžtis panaudoti cheminį ginklą? (5)

Ar Rusijos kariuomenei Ukrainoje susiduriant su vis didesniais sunkumais Vladimiras Putinas gali...

Karas Ukrainoje. Ekspertas: yra du scenarijai, kaip Rusija gali panaudoti Zaporožės atominę elektrinę Užfiksuotas sprogimas okupuoto Berdiansko uoste

Situacija Južnobugo zonoje išlieka sudėtinga, tačiau kontroliuojama. Ukrainos gynėjai toliau...

M360 PremiumDovilė Jablonskaitė

Logika tokia: kodėl gailėdamas 8 eurų vartotojas galiausiai išleidžia 14 ir dar jaučiasi laimingas

Palangos vasaros parke už vaiko pramogą batutų zonoje, jei šokinės pusvalandį, galima išleisti...

Rimvydas Valatka. Turistinės vizos rusams? Stabdom Maskvos arklius (5)

Estijos policija iš traukinio Narva- Talinas išlaipino du Rusijos „Izvestijų“...

400 tūkst. Lietuvos gyventojų gresia baudos: ieško išeičių (7)

Prezidentūra siūlo ne tik atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą, bet ir...

Užkalnis valgė Nidoje taip brangiai, kad sumokėti teko Ingai Valinskienei (17)

Kiekviena apžvalga visada būna geresnė, jei būna paminėtos garsenybės ir elito atstovai. Todėl...