Iš tiesų apsaugoti savo būstą nuo maistinių kandžių nėra labai sudėtinga, rašo kitchenmag.ru. Pirma, niekada nepamirškite apie tykantį pavojų ir naudokite prevencines priemones. Antra, aptikę problemą iš karto pradėkite ją spręsti ir vykite lauk priešus. Štai 6 patarimai, kurie padės apsaugoti maisto produktus nuo itin pavojingų kenkėjų. Šios rekomendacijos maistinėms kandims nepaliks jokių galimybių.

Priešo identifikavimas

Maistinės kandys – neatsiejamos gamtoje vykstančių procesų dalyvės. Su šiais padarais mūsų protėviams tekdavo susitikti nuo seno. Tiesa, anksčiau kandys misdavo daugiausia žole ir augalais. Akivaizdu, kad šiuolaikinis gyvenimo būdas labai skiriasi nuo mūsų protėvių gyvenimo, taigi nieko keisto, kad maistinės kandys prisitaikė prie pokyčių ir ėmė maitintis produktais, kuriuos valgo žmonės.

Kaip atrodo maistinės kandys? Tai vidutinio dydžio drugeliai. Egzistuoja vos kelios maistinių kandžių rūšys, bet iš principo tai neturi didelės reikšmės, nes visos jos veikia pagal vieną schemą, o bet kuris namų šeimininkas svajoja kuo greičiau jų atsikratyti. Maistinės kandys įveikia visą standartinio drugelio gyvenimo ciklą nuo lervos iki vikšro ir drugelio. Šie vabzdžiai minta riešutais, kruopomis, duona, sausainiais, džiūvėsiais ir kakava. Iš esmės šios kandys nėra itin išrankios ir gali misti bet kuo.

Maistinės kandys

Parsinešti į namus maistinių kandžių galima produktų iš prekybos centrų ar sandėlių pakuotėse. Šių padarų skraidymo įgūdžiai ne itin geri, o tai reiškia, kad atsitiktinai įskristi į butą maistinė kandis kažin ar gali. Dauginasi maistinės kandys ganėtinai sparčiai, taigi įsikūrusios jūsų virtuvėje jos susilauks bent dešimties palikuonių. Akivaizdu, kad maisto produktams ir šeimos narių sveikatai dėl tokios kaimynystės iškils neišvengiamas pavojus.

Pirkite tik kokybiškus produktus

Didelė tikimybė, kad maistinės kandys į jūsų būstą atkeliaus iš prekybos centro. Norėdami to išvengti stenkitės pirkti tik kokybiškus maisto produktus. Pirma, negalima nešti namo produktų, kurių galiojimo terminas yra pasibaigęs. Tikimybė, kad tokiuose produktuose bus maistinių kandžių, itin didelė. Antra, nepatartina pirkti pigių produktų: labai tikėtina, kad juose bus maistinių kandžių, nes nebrangių produktų laikymo sąlygos neretai toli gražu nėra idealios.

Atlikite atsargų reviziją

Reguliariai tvarkykite virtuvę ir atlikite turimų maisto produktų atsargų reviziją. Pasibaigusio galiojimo produktuose maistinės kandys apsigyvena ir dauginasi kur kas noriau. Be jokios širdies graužaties atsikratykite visų produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs. Nepalikite maistinėms kandims jokių galimybių užgrobti jūsų teritoriją. Svarbu nepamiršti, kad vos apsigyvenusios jūsų virtuvėje maistinės kandys ima energingai daugintis ir okupuoti jūsų teritoriją.

Pašalinkite problemos šaltinį

Jei vis tik maistinės kandys rado kelią į jūsų butą, skubia imkitės priemonių, skirtų užpuolikui sunaikinti. Ne visada tai būna lengvai padaroma. Maistinių kandžių naikinimas – tai kompleksinis procesas, o pradėti vertėtų nuo šaltinio identifikavimo ir jo likvidavimo. Norėdami suprasti, kur yra problemos šaltinis, kruopščiai perrinkite ir peržiūrėkite turimas atsargas. Itin daug dėmesio skirkite kruopoms, riešutams, džiovintiems vaisiams, miltams, gyvūnų maistui, kakavai, makaronams ir kitiems biriems produktams. Jei produkte radote gumulėlių, padengtų voratinkliais, vadinasi, aptikote maistinių kandžių. Galite mėginti produktą išsaugoti jį perrinkdami ir pašalindami užuomazgas, o tada perkeldami į orkaitę, kur jis bus apdorotas aukštoje temperatūroje. Vis tik patartina imtis radikaliausių priemonių ir visą pažeistą produktą siųsti tiesiai į šiukšliadėžę, o tada – į lauką.

Peržiūrėkite produktų laikymo vietas

Produktų saugojimo vietoms dėmesio skirti reikia reguliariai. Ypač svarbu taip elgtis, jei stalčiuose aptikote apkrėstų produktų ir juos sėkmingai likvidavote. Švarą užtikrinti nėra sudėtinga: visus paviršius nuvalykite muilo tirpalu ir išdžiovinkite. Pastarasis punktas labai svarbus, nes maistinės kandys mėgsta drėgną aplinką ir joje aktyviau dauginasi. Sujungimus ir siūles sutepkite acto tirpalu, o spintelių ar stalčių kampuose dėkite žolelių, kurių skleidžiamas aromatas baido maistines kandis. Tiks rozmarinai, levandos ir pelynai.

Produktus laikykite tinkamai

Tinkamas maisto produktų laikymas – pusė darbo. Jei laikysitės visų atsargumo priemonių, maistinių kandžių jūsų virtuvėje nebus. Patartina kruopas ir kitas maistinėms kandims patrauklias prekes iš įprastos pakuotės perkelti į sandarius indus. Tarą, kurioje ketinate laikyti birius produktus, rekomenduojama išskalauti sodos tirpalu ir gerai išdžiovinti. Svarbu nepamiršti, kad kandys nemėgsta drėgmės.

Būkite budrūs

Maistinės kandys virtuvėje apsigyvena visiškai netikėtai, taigi niekas nėra apsaugotas nuo šios bėdos. Vis tik panikuoti, jei ši problema ištiko jus, neverta. Pasistenkite kuo operatyviau sunaikinti problemos šaltinį, atlikite visas būtinas higienos procedūras ir ateityje laikykite produktus tik tinkamai. Nepraraskite budrumo, imkitės visų būtinų atsargumo priemonių ir maistinės kandys jūsų niekada neužpuls!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)