Ukrainietiški barščiai – autentiškas receptas

Ingredientai: jaučio uodega (apie 1 kg), 2 svogūnai, 3 didelės morkos, 2 saliero lapkočiai, 4 kvapieji pipirai, 10 pipirų žirnelių, 2 lauro lapų, didelio pailgo burokėlio, pusė mažo šviežio kopūsto, mažos skardinės pjaustytų pomidorų savo sultyse, 1 stiklinė virtų raudonųjų pupelių (bet galima naudoti konservuotas, kaip recepto originale), 4 vidutinių bulvių, 3 skiltelės česnako, šviežių krapų, petražolių (daug), grietinė patiekti.

Ukrainietiški barščiai

Norėdama išvirti autentiškus barščius, Elžbieta Monkevič receptų ieškojo internete. Iš daugybės receptų jai labiausiai priimtinas buvo žinomos foodie ukrainietės, kelių labai jausmingų kulinarinių knygų autorės Olia Hercules, gyvenančios Londone, receptas.

Gaminimo eiga:

  1. Į didelį puodą įpilkite šalto vandens, sudėkite 1 svogūną, 2 morkas, saliero lapkočius, pipirų žirnelius, lauro lapus, supjaustytą jaučio uodegą. Įberkite druskos.
  2. Užvirinkite. Nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir virkite sultinį apie 4 val., kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulo.
  3. Kol sultinys verda, nulupkite ir smulkiai supjaustykite kitą svogūną. Likusią morką ir burokėlį supjaustykite plonais šiaudeliais.
  4. Nugriebkite dalį jautienos riebalų nuo sultinio viršaus ir supilkite į didelę keptuvę. Įjunkite ugnį iki vidutinės ir palaukite, kol riebalai įkais. Įdėkite pjaustytą svogūną ir švelniai pakepinkite, kartas nuo karto pamaišydami, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Tada sudėkite morkas ir kepkite apie penkias minutes. Pagardinkite druska ir paragaukite – turi būti gerai pagardinta.
  5. Į keptuvę suberkite burokėlį ir pakepkite kelias minutes. Galiausiai sudėkite pomidorus, patroškinkite porą minučių ir ragaukite. Jei rūgštoka, įberkite truputį cukraus.
  6. Jautienos sultinį nukoškite į didelį puodą. Sudėkite į sultinį atgal uodegos gabaliukus, supjaustytas bulves ir virkite, kol bulvės bus beveik išvirusios.
  7. Sudėkite keptuvės turinį į puodą su bulvėmis, suberkite pupeles ir virkite dar 5–7 min. ant vidutinės ugnies. Tada sudėkite kopūstą ir virkite dar tris minutes. Bulvės turi būti minkštos, o kopūstai dar traškūs.
  8. Smulkiai supjaustykite žalumynus, susmulkinkite česnaką ir sumaišykite. Didžiąją dalį mišinio suberkite į puodą, išmaišykite, nukaiskite ir palikite pastovėti 5–10 min.
  9. Patiekite su grietine ir smulkintais žalumynais.

Česnakinės bandelės, be kurių neįsivaizduojami ukrainietiški barščiai

Ingredientai: 150 g vandens, 150 ml pieno, 20 g mielių, kiaušinio, 450 miltų, 5 g druskos, 30 g aliejaus, viršui: petražolių, česnako, druskos, aliejaus.

Elžbieta Monkevič dalinasi minkštučių bandelių receptu, kurį rado ukrainiečių konditerės Liza Glinskaja @lizaglinskaya Youtube kanale.

Česnakinės bandelės

Gaminimo eiga:

  1. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, palaukite, kol viršuje susidarys putų kepurėlė.
  2. Į minkymo dubenį suberkite miltus, druską, supilkite pieną, ištirpintas mieles ir kiaušinį. Užminkykite tešlą, pabaigoje po truputį supilkite aliejų ir minkykite, kol aliejus įsimaišys. Suformuokite rutulį ir palikite kilti 35–45 min.
  3. Pakilusią tešlą padalinkite mažais gabaliukais po 30–35 g, suapvalinkite juos, sudėkite į skardą ir palikite kilti vėl – 35–45 min, kol jų tūris padvigubės.
  4. Kepkite 180 °C 30 min.
  5. Per tą laiką paruoškite masę viršui: žalumynus ir česnakus labai labai smulkiai supjaustykite, sumaišykite su druska ir aliejumi. Gauta mase tepkite karštas, ką tik iškepusias bandeles.
  6. Valgykite su barščiais, skanaus!

Kotletai ukrainietiškai

Ingredientai: 500 g kiaulienos faršo, 500 g kalakutienos faršo, svogūnas, 1 šaukštas majonezo, kiaušinis, sauja petražolių, 3 skiltelės česnako, 3 šaukštai maltų džiūvėsėlių, 5 pomidorai, 0,5 puodelio vištienos sultinio, druskos ir pipirų pagal skonį.

Kotletai ukrainietiškai

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą.
  2. Įmuškite kiaušinius, įberkite maltų džiūvėsių, įdėkite majonezo ir prieskonių.
  3. Česnaką išspauskite, svogūną ir petražoles smulkiai supjaustykite. Įmaišykite į faršo mišinį.
  4. Gerai išminkykite, lipdykite kotletus, dėkite kepti į įkaitintą aliejų keptuvėje. Kepkite, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  5. Pomidorus supjaustykite ir pertrinkite per sietelį. Pagardinkite druska ir pipirais. Tyrę sumaišykite su vištienos sultiniu.
  6. Kotletus sudėkite glaudžiai į kepimo indą, ant viršaus tolygiai užpilkite pomidorų tyrės.
  7. Uždenkite dangčiu arba kepimo folija ir dėkite troškintis į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.

Ukrainietiška solianka

Ingredientai: 500 g virtos mėsos, 100 g lašinukų, 200 g svogūnų, 2 skiltelės česnakų, 100 g pomidorų pastos, 1 šaukštas džiovintos saldžiosios paprikos, 1,5 l mėsos sultinio, šaukštas kaparėlių, citrina, 2 šaukštai smulkintų krapų, sauja alyvuogių, petražolių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, 4 šaukštai grietinės.

Ukrainietiška solianka

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus ir lašinukus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite. Česnakus sugrūskite.
  2. Mėsą supjaustykite plonomis juostelėmis ir sudėkite į puodą. Užpilkite sultiniu. Sukrėskite pomidorų pastą, supjaustytus raugintus agurkus, maltus raudonuosius pipirus bei svogūnus su lašinukais. Patroškinkite kelias minutes. Sriuba turi būti tiršta. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Į išvirusią solianką įdėkite kaparėlių, supjaustytų juodųjų alyvuogių, kelias riekeles citrinos, krapų ir petražolių. Patiekite su šaukštu grietinės.

Ukrainietiški virtiniai su slyvomis

Ingredientai: 500 g miltų, 500 g slyvų, 500 ml rūgpienio, 5 šaukštai cukraus, 1 šaukštelis sodos, kiaušinis, žiupsnelis druskos.

Ukrainietiški virtiniai su slyvomis

Gaminimo eiga:

  1. Maišytuvu suplakite kiaušinį su 50 ml rūgpienio, 4 šaukštais cukraus ir druska.
  2. Miltus sumaišykite su soda.
  3. Plaktą kiaušinį sumaišykite su likusiu rūgpieniu, nedideliais kiekiais berkite miltus ir maišykite, kol gausite tirštą tešlą.
  4. Pabarstykite miltais stalą, sukrėskite ant jo tešlą ir suformuokite iš jos storą dešrą.
  5. Šviežias slyvas supjaustykite perpus, išimkite kauliukus. Apibarstykite vaisius cukrumi ir palikite 5–10 min.
  6. Nuo tešlos atžnybkite nedidelius gabaliukus, iškočiokite iš jų apvalius blynelius. Dėkite į jų vidų po pusę slyvos ir užlipdykite kraštus.
  7. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį, vos pasūdytą vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių. Patiekite su grietine.
  8. Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją