aA
Šaldytuve gali trūkti pieno, spintelėje – druskos ar pipirų, bet kruopų turime beveik visada. Kruopos yra be galo maistingas ir sveikas maisto produktas. O kadangi jų dar yra ir pačių įvairiausių rūšių – kruopomis paprasta varijuoti ir ruošti daugybę skirtingų patiekalų, rašoma pranešime spaudai.
Grikių kotletai
Grikių kotletai
© Fotolia nuotr.

Rinkitės pilno grūdo produktus

Grūdiniai produktai laikomi itin naudingu maistu, nes juose gausu medžiagų, reikalingų palaikyti įvairioms organizmo funkcijoms. Be to, šie produktai yra didžiausias energijos šaltinis, mat grūdinės kilmės produktus sudaro kompleksiniai angliavandeniai, turintys skaidulų, mineralų ir vitaminų. Be to, juose gausu skaidulų, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, todėl grūdinių kultūrų maistą svarbu įtraukti į kasdienį savo racioną. Visgi, reikėtų nepamiršti, kad tam, kad organizmą aprūpintumėte reikiamomis medžiagomis, reikėtų rinktis viso grūdo produktus – jie pasižymi tuo pačiu kalorijų kiekiu, kaip ir rafinuoti grūdai, tačiau turi kur kas daugiau maistinių medžiagų. Tiesa, neapdorotų grūdų galiojimo laikas trumpesnis, todėl reikėtų nepamiršti kartkartėmis patikrinti, kas rašoma ant spintelėse esančių viso grūdo kruopų pakuočių.

Kruopos
Kruopos
© Shutterstock

Lengva improvizuoti virtuvėje

Pačius įvairiausius grūdinius produktus virtuvėje panaudoti tikrai paprasta. Tereikia nebijoti eksperimentuoti. Viso grūdo ryžius naudokite ruošdami rizotą ar plovą. Itališkus patiekalus gaminkite naudodami viso grūdo makaronus. Į kasdienę mitybą įtraukite ir lęšių, bolivinės balandos arba bulguro kruopas. Šie produktai puikiai tiks ir į sriubas, salotas ar troškinius.

O, pavyzdžiui, pusryčiams verta valgyti košes. Jas galima gaminti tiek saldžias, tiek pikantiško skonio. Jeigu mėgstate saldžiai – piene arba augaliniuose gėrimuose galite virti avižų ar ryžių košę. O jas pagardinti medumi, agavų ar klevų sirupu, cinamonu, vaisiais ar pačiomis įvairiausiomis uogomis. Jeigu norite sūriau, tas pačias avižas, ryžius ar grikius galite pagardinti šaukšteliu pesto padažo, įvairiausiomis pakepintomis daržovėmis. Jeigu norite sočiau, čia puikiai tinka ir keptas ar virtas kiaušinis, gabalėlis konservuoto tuno, šoninės ar mėgstamo kumpio. Virdami košę galite panaudoti ir įvairiausius nuo vakarienės likusius mėsos ar žuvies likučius.

Kruopos
Kruopos
© Shutterstock

Kasdieniams sumuštiniams arba suktinukams patartina rinktis pilno grūdo duoną arba tortilijas. O kaip juos pagaminsite – taip pat fantazijos reikalas. Sveikuoliškiems sumuštiniams puikiai tinka įvairiausios varškės užtepėlės, jas galite derinti kartu su šviežiais agurkais ar ridikėliais. Jeigu norite saldžiau – ant varškės galite užlašinti medaus ir tokį sumuštinį pagardinti uogomis ar vaisiais. Įvairiausius sumuštinius ruoškite ir su kiaušiniais – pavyzdžiui, plakta kiaušininė puikiai dera su tortilijomis. Tereikia kiaušinienę gražiai sudėti ant tortilijos, šalia galite uždėti ir šviežių susmulkintų daržovių, salotų, mėgstamos mėsos, sūrio, viską susukti ir pakepti keptuvėje, kol sūris išsilydys.

„Iki“ dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite grūdinius produktus.

Minkštutėliai bolivinių balandų kepsneliai

Jums reikės:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 100 g bolivinių balandų kruopų
  • 2 kiaušinių
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame: bolivinių balandų kruopas išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas ir palaukite, kol atvės. Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą, kruopas, susmulkintą svogūną, kiaušinius bei prieskonius, iš šios masės rankomis suformuokite norimo dydžio kepsnelius ir iškepkite juos keptuvėje su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Prie kepsnelių puikiai tiks mėgstamos salotos ar keptos bulvės.

Vištienos ir ryžių duetas

Jums reikės:

  • 350 g vištienos kulšelių mėsos
  • 1 kininio kopūsto
  • 150 g ekologiškų ilgagrūdžių ryžių
  • 6 v. š. pomidorų pastos
  • 1 nedidelio poro
  • 100 g mėgstamų grybų
  • 200 ml vandens
  • žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų
  • žiupsnelio džiovintų bazilikų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame: vištieną bei grybus supjaustykite nedideliais gabalėliais, porą – griežinėliais, o kopūstą – juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, kelias minutes pakepinkite vištieną, tuomet suberkite grybus ir daržoves, supilkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais, viską išmaišykite ir kepkite dar 10 minučių. Galiausiai suberkite ryžius, supilkite vandenį, vėl išmaišykite ir troškinkite, kol suminkštės ryžiai.

Kuskuso salotos

Jums reikės:

  • 300 g ekologiškų kuskuso kruopų
  • 1 citrinos
  • 20 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 100 g fetos
  • 30 g išlukštentų kedrinių pinijų
  • 50 g žaliųjų alyvuogių
  • 250 ml virinto vandens
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 5 g šviežių bazilikų lapelių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame: kuskuso kruopas pamerkite į virintą vandenį, įspauskite citrinos sulčių ir su visu indu pastatykite virš puodo su verdančiu vandeniu, kad kruopos brinktų garuose. Kai išbrinks, nukelkite kruopas nuo garų ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, kad išlaikytumėte kuskuso purumą. Bazilikus ir pomidorus susmulkinkite, alyvuoges perpjaukite pusiau, o fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sumaišykite, pagardinkite druska bei pipirais ir mėgaukitės rytietiškų salotų skoniais!

Pūstų kruopų batonėliai

Jums reikės:

  • 150 g šviežių datulių
  • 160 g riešutų sviesto
  • 40 g pūstų ryžių arba grikių
  • 1 v. š. ekologiško agavų sirupo

Gaminame: iš datulių išimkite kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į datulių tyrę sudėkite riešutų sviestą bei pasirinktas pūstas kruopas (ryžius ar grikius) ir viską gerai išmaišykite – masė turėtų būti itin klampi. Į kepimo skardą ar kitą indą lygiu pagrindu įtieskite kepimo popierių ir supilkite paruoštą mišinį. Dėkite indą į šaldytuvą maždaug 2 valandoms, kad batonėlių masė sutvirtėtų, tuomet supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir skanaukite. Šiuos batonėlius laikykite šaldytuve, kadangi šilumoj jie gali prarasti savo formą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
1.5000

Užkalnis pavalgė už 935 eurus: į slapčiausią restoraną Lietuvoje patenka tik tokie, kaip jis – jūsų gali net neįleisti (4)

Ne, čia ne apie veido kontrolę prie įėjimo. Slapčiausias Lietuvos restoranas, The O , yra...

6 patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį

Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje,...

Susiruošusiems prie ežero ar jūros – 9 gaivių ir maistingų patiekalų receptai kai ką galima pasigaminti iš vakaro

Kaitriomis dienomis kas tik gali, laiką leidžia prie vandens ar stovyklauja miške. Per karščius...

Grybautojas patarė, kur ieškoti pirmųjų voveraičių ir kaip pasiruošti išvykai į mišką

Įsibėgėjus vasarai galime pasilepinti ne tik įvairiausiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir...

Kristina parodė, kaip pagaminti traškią vištieną tarsi iš „KFC“ restorano: apsilaižysite pirštus!

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Top naujienos

Delfi PliusNerijus Povilaitis

Naujas skandalas Kaune: valstybės žemę tiesiog atidavė privačiai statybų bendrovei (3)

Kauno valdžią supurčiusio korupcijos skandalo centre atsidūrusi statybų bendrovė „...

Verslas PliusEdgaras Savickas

Ar Putinas kirs savo tirpstančiu dujų koziriu: Europa ruošiasi įvairiems scenarijams

Liepos 11–21 dienomis numatomas dujotiekio „ Nord Stream “ remontas. Energetikos ekspertas...

Karas Ukrainoje. Karo ekspertai: Rusijos pajėgos Ukrainoje padarė pauzę

Pirmą kartą nuo karo pradžios Rusija nepaskelbė teritorinių pasiekimų Ukrainoje. Tai...

Verslas PliusRich Miller

Ilga, nuosaiki ir skausminga: kaip gali atrodyti JAV recesija (2)

Recesijos – kaip nelaimingos šeimos: kiekviena nelaiminga savaip. Ir šioji, kurią ekonomistai iki...

Delfi PliusGabrielė Grinkaitė

Ką daryti, jei ilgą laiką nejaučiate skonio ir kvapo – padės namuose esančios priemonės

Iš „Delfi“ skaitytojos gavome klausimą: „Jau beveik metus neatsistato skonis . Negaliu...

Ant Monikos Kvietkutės peties – prasminga tatuiruotė: jos reikšmė iliustruoja moters išgyvenimus (5)

Atlikėja, influencerė, vizažo specialistė ir kitų grožio procedūrų meistrė Monika Kvietkutė...

NASA marsaeigis „Perseverance“ atrado įtartinus objektus Raudonosios planetos paviršiuje – kas tai?

Marsaeigis „ Perseverance “ Raudonojoje planetoje aptiko nuolaužą, kuri, NASA manymu, yra...

Delfi PliusThe Economist

Vidurvasario pragaras: energijos kainų šokai labai greitai gali virsti politinėmis katastrofomis

Šiųmetis energijos šokas ­pats didžiausias nuo Vidurio Rytų naftos krizių 1973 ir 1979 metais....

Ukrainos saugumo tarnyba paviešino rusų kario išpažintį: tai visam gyvenimui, aš sergu (3)

„Tai visam gyvenimui, aš sergu. Ar žinai, kiek lavonų mačiau?“, – tai dalis pokalbio, kurį...

Istorikas sukritikavo sprendimą dėl Vytauto Landsbergio: tai daug pasako apie mūsų valdančiuosius (68)

Seimas nusprendė ir įstatymu patvirtino – profesorius Vytautas Landsbergis buvo Lietuvos...