Tinklaraščio „Pietų pertrauka“ kūrėja Roberta Venclovienė jau ketvirtus metus vadovaujasi taisykle – kasdien pietauti skirtingose maitinimo vietose, o savo įžvalgomis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Pristatau jums tris maitinimo vietas: kavines „Pietūs“, „Pietausim“ ir „Fresh Post“, kuriose taikomos nuolaidos maistui.

Kavinė „Pietūs“

Nors kavinė įsikūrusi visai netoli mano darbo, bet joje lankiausi pirmą kartą. Gal dėl to, kad šioje miesto dalyje maitinimo vietų pasirinkimas tikrai didelis, be to, nėra akį atkreipiančios iškabos, tad apie šią vietą sužinoti sunku. Bet žinoti verta, nes kavinė orientuota tik į pietaujančius.

Jei atvyksite čia po 14 val., kiekvieną iš likusių karštų patiekalų galėsite įsigyti pigiau – už 2,5 EUR (tądien, kai pietavau, įprasta karštųjų patiekalų kaina buvo nuo 3,4 EUR). Apie šią nuolaidą byloja ir užrašas ant kreidinės lentos. Tai nėra vienadienė akcija, o labai racionalus kavinės būdas iki darbo pabaigos – 15 val. išparduoti likusį maistą.

Savo vėlyviems pietums aš dar galėjau paragauti charčio sriubos (pusė porcijos – 1 EUR, visa – 1,5 EUR) ir užsisakyti akcinį karštą patiekalą – Kijevo kotletą su pasirinktu garnyru (įprasta kaina 3,8 EUR, po 14 val. – 2,5 EUR). Dar papildomai pasiėmusi stiklinę vaisių kompoto, už savo pietus sumokėjau 3,8 EUR.

Kavinė „Pietūs“

Charčio sriuba buvo gardi, tiršta, saikingai paskaninta grietine, neatvėsusi. Pusė porcijos gilaus sriubos indelio buvo tinkamas pasirinkimas, nes dar laukė antrasis patiekalas ir jo didenybė Kijevo kotletas. Ne be reikalo taip jį pavadinau, nes šio patiekalo šaknys siekia Prancūzijos karaliaus Liudviko laikus, o tik vėliau patiekalo receptą atgaivino šefas iš Ukrainos, suteikdamas jam iki dabar žinomą pavadinimą.

„Pietūs“ iškepė pakankamai didelį gardžiai paskrudusį kotletą, bet jį perpjovus ir paragavus, iki tobulo sultingumo pritrūko daugiau sviesto. Šalia mano pasirinktos salotos buvo traškios, šviežios ir puikiai atstojo karštąjį garnyrą.

Kavinė „Pietūs“

Nors ši vieta įkurta pusrūsyje, bet yra jaukiai įrengta, dominuoja juoda–balta. Užsisakius reikia patiems pasiimti maistą, papietavus – patiems nusinešti nešvarius indus. Aptarnavimas malonus, draugiškas ir greitas.

Savo pietų meniu jie kasdien skelbia „Facebook“ paskyroje, siūlydami svečiams vis kitas 2 sriubas, 6–7 mėsos ar vegetarams tinkančius patiekalus, o po 14 val. laukia paskutiniųjų savo klientų, suteikdami maistui nuolaidą.

Svarbu paminėti, kad atsiskaitymas šioje kavinėje galimas tik mokėjimo kortele.

„Pietūs“ dirba adresu J. Jasinskio g. 16, Vilnius. Darbo laikas – šiokiadieniais nuo 11 iki 15 val. Facebook paskyra.

Salotų ir žaliųjų kokteilių baras „Fresh Post“


Salotų ir žaliųjų kokteilių baras „Fresh Post“

Greitas ir sveikas maistas atrodo lyg du nesuderinami dalykai, bet ne tada, kai šiuos žodžius sujungia jau daug metų sveiką gyvenimo būdą propaguojantys ir savo darbu tikintys žmonės.
„Fresh Post“, arba lietuviškai Šviežias paštas, klientus darbo dienomis 10–18 val. vilioja salotomis ir žaliaisiais kokteiliais.

Vieną dieną atvykau čia ir aš. Savo pietums pasirinkau salotas su pesto makaronais ir mocarelos sūriu (5,6 EUR). Kitų salotų kainos svyruoja nuo 4,5 iki 5,9 EUR už porciją, bet atvykus po 16 val. dalį iš jų galite įsigyti pigiau – už 3,49 EUR.

Salotų ir žaliųjų kokteilių baras „Fresh Post“

Į šį unikalų barą atvykau jau po pietų bumo, tad užsakytų salotų sulaukiau trumpiau nei per 7 minutes. Mano valgytos salotos buvo tikrai skanios, gaivios ir šviežios. Tokių pati pasigaminti nesugalvočiau, tad noras atrasti naujų skonių nugalėjo ir dėl to nepasigailėjau. Porcija tikrai didelė, tad po salotų jaučiausi pavalgiusi, bet neapsunkusi.

Asmeniškai man smagiausia šios vietos detalė – unikalus sprendimas supakuoti maistą. Specialaus kartono dėžutė, kuri 2017 metais yra apdovanota Lietuvos dizaino prizu, analogų neturi. Kai ją atidarai, dėžutė tampa „lėkšte-žvaigžde“, kurioje iš karto randi bandelę, padažą salotoms ir, žinoma, pačias pasirinktas salotas.

Salotų ir žaliųjų kokteilių baras „Fresh Post“

Kavinėje dirba kūrybinga šefė, kuri eksperimentuoja ir keičia meniu atsižvelgdama į lankytojų įspūdžius. Tiesa, ji minėjo, kad populiariausias patiekalas išlieka salotos su vištiena ir šonine, o jų siūlomas specialus pasiūlymas – po 16 val. įsigyti sveiką vakarienę sulaukia vis daugiau nuolat visur skubančių lankytojų dėmesio.

„Fresh Post“ dirba adresu Gynėjų g. 14, Vilnius. Darbo laikas – šiokiadieniais nuo 10 iki 18 valandos. Facebook paskyra.

Pietų kavinė „Pietausim.lt“


Pietų kavinė „Pietausim.lt“

Į dar vieną tarp biurų įsitaisiusią pietų kavinę sąmoningai atvykau pavėluotai – žinojau, kad po 14 val. už savo pietus sumokėsiu 20% pigiau. Pietų kavinės „Pietausim.lt“ Vilniuje įsikūrusios jau trijose vietose. Apsilankiau vienoje jų – esančią verslo centre „3 burės“ ir čia papietavau per likusias 30 minučių iki kavinės uždarymo.

Vykdami vėlyvai pietų pertraukai savotiškai rizikuojame likti išvis nepapietavę, nes jeigu tądien kavinė sulaukia didelio lankytojų srauto, visi pagaminti patiekalai gali būti tiesiog išpirkti. Man ir kartu pietavusiai kolegei iki to mažai trūko, mat atvykusios čia kelios minutės po 14 val. mes galėjome pasirinkti tik iš dviejų rūšių sriubų (žirnių ir trintos kalafiorų), buvo likęs vienas vištienos kepsnys, įdarytas kiaušiniu ir sūriu, ir dvi porcijos Cezario salotų. Visi kiti tądien buvę patiekalai – lašišos kepsnys, kiaulienos sprandinės kepsnys, lietiniai su feta ir daržovėmis bei graikiškos salotos – jau buvo išpirkti įprastu laiku pietavusių lankytojų.

Pietų kavinė „Pietausim.lt“

Galėdamos rinktis tik iš tokio siauro meniu pietus užsisakėme žaibiškai – ant mano padėklo atsidūrė porcija trintų kalafiorų sriubos ir Cezario salotos (4,6 EUR, pritaikius 20% nuolaidą). Iš tiesų tai ne patys pigiausi pietūs, nors ir su nuolaida.

Tęsiant apie skonius, tai kalafiorų sriuba buvo tobula! Tiršta, maloniai karšta, nesugadinta kokiais nors prieskoniais ar kitais pagardais, o tiesiog natūraliai gera. Porcija buvo tokia didelė, kad pasižiūrėjusi į manęs dar laukiančias salotas, nusprendžiau sriubos suvalgyti tik pusę lėkštės. Ateičiai pamoka man – būnant alkanai maistą rinktis racionaliau. Cezario salotų porcija vėlgi buvo labai didelė, bet skonio prasme niekuo neypatinga. Stebuklingų lūkesčių aš joms ir neturėjau, bet po tokios charizmatiškos sriubos salotos – kaip salotos.

Pietų kavinė „Pietausim.lt“

Kavinės erdvė pakankamai didelė, interjere vyrauja balta spalva, maisto užsakyti ir už jį atsiskaityti galima prie to paties maisto baro, nešvarius indus reikia nusinešti patiems.

Kasdien savo patiekalų meniu ši vieta skelbia „Facebook“ paskyroje, pačioje kavinėje jį užrašo ant kreidinės lentos. Atvykusius į kavinę jus pasitinka draugiškas ir, pasakyčiau, gal per daug atsipalaidavęs personalas.

Tiesa, kaip ir kavinėje „Pietūs“, taip ir čia – atsiskaitymas tik mokėjimo kortele.

„Pietausim.lt“ Vilniuje dirba adresais Lvovo g. 25 (verslo centras „3 burės“), Sporto g. 11 ir
Konstitucijos pr. 29 (verslo centras K29). Darbo laikas – šiokiadieniais nuo 11 iki 14.30 valandos. Facebook paskyra.