Šiandien su jumis dalinuosi ne kartą maloniai nustebinusiu amerikietiško obuolių pyrago receptu, kurį tiesiog būtina skanauti su ledais. Amerikietiškus pyragus mėgstu su storesne plutele, o šio pyrago pagrindas ir kraštai būtent tokie. Jei mėgstate pyragus su plonesne tešlos plutele, tuomet iš mano nurodytų ingredientų kepkite du pyragus 20–23 cm skersmens apvaliose formose arba vieną pyragą didelėje (29 cm) apvalioje formoje.
Obuolių pyragas
© Recepto autorės nuotr.

Kepdama šį pyragą naudoju vieną nedidelį triuką: kad pyrago paviršius būtų traškesnis ir gardesnis, kepimo pabaigoje į atskirą indelį nupilu susidariusį skystį nuo obuolių ir iškart juo aptepu pyrago paviršių, tada kelias minutes palaikau pyragą orkaitėje. Tuomet pyragas ne tik labiau blizga, bet ir tešla būna skanesnė.

Pyrago pagrindui reikės:
(stiklinė 240 ml)

  • 2,5 stiklinių miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 8 v. š. labai šalto vandens
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 4 didelių obuolių
  • 0,5 stiklinės smulkaus rudojo cukraus
  • 2 v. š. miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • 1,5 v. š. stambaus rudojo cukraus (pyragui apibarstyti)
  • 2 v. š. šalto sviesto (pyrago viršui)
  • 1 kiaušinio + 1 v. š. pieno (pyragui aptepti)
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas
© Recepto autorės nuotr.


Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Viename inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą, sumaišome tešlą šaukštu, supilame šaltą vandenį, vėl išmaišome šaukštu. Po to rankomis suminkome tešlą, kol visi ingredientai susijungia, tik nereikia perminkyti, turi likti sviesto ir miltų gabalėlių, o tešla turi būti dar gana šalta. Iš tešlos suformuojame du rutuliukus – mažesnį ir didesnį, abu tešlos rutuliukus atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldiklį 30 min. arba į šaldytuvą bent porai valandų.
  2. Įdaras. Obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis (ar mažesnėmis – kaip labiau patinka). Viename inde sumaišome su cukrumi, miltais, cinamonu.
  3. Įkaitiname orkaitę iki 190 C.
  4. Didesnę tešlos dalį išimame iš šaldytuvo ir paliekame 5 min. atšilti. Pabarstome stalviršį trupučiu miltų. Iš tešlos suformuojame tokio dydžio apskritimą, kokią naudosime kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. Apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną. Šiek tiek daugiau tešlos paliekame ant formos kraštų, kad vėliau galėtumėme suformuoti gražų kraštelį. Obuolius gražiai išdėliojame ant pyrago pagrindo. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Galiausiai gražiai suformuojame pyrago kraštus.
  5. Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą. Apibarstome ruduoju cukrumi.
  6. Pyragą kepame apie 1 val. įkaitintoje orkaitėje, po to išimame iš orkaitės ir pyrago tarpeliuose išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius. Kepame dar 15–20 min. Kai pyragas iškepa, aš nupilu susidariusį skystį į dubenėlį ir su šaukštu šiuo skysčiu apšlakstau visą pyrago paviršių, tada kelioms minutėms dedu atgal į orkaitę. Taip daryti nebūtina, bet tuomet pyragas labiau blizga ir pyrago tešla būna skanesnė.
  7. Karštas pyragas labai gardus su ledais!

Pastaba. Jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, tuomet jį galite uždengti kepimo folija.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Gardžios naujienos

Top naujienos

Aiškėja naujos detalės apie Neryje tebeieškomos moters gyvenimą: vaikai vieni laukė 2 paras (78)

Aiškėja naujos detalės apie moterį, kurios nuo sekmadienio vakaro ieškoma Neries upėje .

I. Makaraitytė. Senoji A. M. Brazausko gvardija ir tikrieji jų veidai (77)

Kas buvo ir yra Lietuvos socialdemokratų partija ? Partija, kurios vadovas Gintautas Paluckas ką...

Sukluso ne vienas: „Rokiškio sūrio“ sūrio atstovas padėkojo permokantiems už lietuviškus gaminius (3)

„Ačiū ( Lietuvos – DELFI) vartotojams už tai, kad mėgsta vartoti vietoje pagamintą...

Dėl Gintaro kambario sužibo viltis: skelbia radę jo buvimo vietą (14)

Vokiečių mėgėjiškos archeologijos atstovai padarė išvadą, kad nacistų pagrobtas Gintaro...

A. Bačiulis: „Lidl“ įžeidė tris ketvirtadalius Lietuvos žmonių (746)

„Lidl“ įžeidė tris ketvirtadalius Lietuvos žmonių, Kaune atidaromos parduotuvės vaizdu...

Išankstiniai vasaros kelionių pardavimai muša rekordus: lietuviai ėmė išlaidauti (1)

Prasidėjus išankstinei 2018-ųjų vasaros sezono prekybai, jau fiksuojami rekordiškai aktyvūs...

Likusi be darbo rankų nenuleido: dabar dzūkų sodyba vilioja ir vietinius, ir užsieniečius (6)

Prieš daugiau nei dešimt metų su vyru atidariusi sodybos „Grikucis“ duris Laima Mačionienė...

Į rinktinę – žalia šviesa: G. Orelikas su nekantrumu laukia D. Adomaičio skambučio (1)

Antrus metus legionieriaus duoną kremtantis Gediminas Orelikas neužtruko įšokdamas į lyderio...

Profesorius atsakė į svarbiausią klausimą apie vaistus: kas trečiam pacientui gresia sunkios pasekmės (10)

Farmacinis arba cheminis ekvivalentiškumas reiškia, kad dviejuose ar daugiau vaist iniuose...