Šiandien su jumis dalinuosi ne kartą maloniai nustebinusiu amerikietiško obuolių pyrago receptu, kurį tiesiog būtina skanauti su ledais. Amerikietiškus pyragus mėgstu su storesne plutele, o šio pyrago pagrindas ir kraštai būtent tokie. Jei mėgstate pyragus su plonesne tešlos plutele, tuomet iš mano nurodytų ingredientų kepkite du pyragus 20–23 cm skersmens apvaliose formose arba vieną pyragą didelėje (29 cm) apvalioje formoje.
Obuolių pyragas
© Recepto autorės nuotr.

Kepdama šį pyragą naudoju vieną nedidelį triuką: kad pyrago paviršius būtų traškesnis ir gardesnis, kepimo pabaigoje į atskirą indelį nupilu susidariusį skystį nuo obuolių ir iškart juo aptepu pyrago paviršių, tada kelias minutes palaikau pyragą orkaitėje. Tuomet pyragas ne tik labiau blizga, bet ir tešla būna skanesnė.

Pyrago pagrindui reikės:
(stiklinė 240 ml)

  • 2,5 stiklinių miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 8 v. š. labai šalto vandens
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 4 didelių obuolių
  • 0,5 stiklinės smulkaus rudojo cukraus
  • 2 v. š. miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • 1,5 v. š. stambaus rudojo cukraus (pyragui apibarstyti)
  • 2 v. š. šalto sviesto (pyrago viršui)
  • 1 kiaušinio + 1 v. š. pieno (pyragui aptepti)
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas
© Recepto autorės nuotr.


Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Viename inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą, sumaišome tešlą šaukštu, supilame šaltą vandenį, vėl išmaišome šaukštu. Po to rankomis suminkome tešlą, kol visi ingredientai susijungia, tik nereikia perminkyti, turi likti sviesto ir miltų gabalėlių, o tešla turi būti dar gana šalta. Iš tešlos suformuojame du rutuliukus – mažesnį ir didesnį, abu tešlos rutuliukus atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldiklį 30 min. arba į šaldytuvą bent porai valandų.
  2. Įdaras. Obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis (ar mažesnėmis – kaip labiau patinka). Viename inde sumaišome su cukrumi, miltais, cinamonu.
  3. Įkaitiname orkaitę iki 190 C.
  4. Didesnę tešlos dalį išimame iš šaldytuvo ir paliekame 5 min. atšilti. Pabarstome stalviršį trupučiu miltų. Iš tešlos suformuojame tokio dydžio apskritimą, kokią naudosime kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. Apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną. Šiek tiek daugiau tešlos paliekame ant formos kraštų, kad vėliau galėtumėme suformuoti gražų kraštelį. Obuolius gražiai išdėliojame ant pyrago pagrindo. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Galiausiai gražiai suformuojame pyrago kraštus.
  5. Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą. Apibarstome ruduoju cukrumi.
  6. Pyragą kepame apie 1 val. įkaitintoje orkaitėje, po to išimame iš orkaitės ir pyrago tarpeliuose išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius. Kepame dar 15–20 min. Kai pyragas iškepa, aš nupilu susidariusį skystį į dubenėlį ir su šaukštu šiuo skysčiu apšlakstau visą pyrago paviršių, tada kelioms minutėms dedu atgal į orkaitę. Taip daryti nebūtina, bet tuomet pyragas labiau blizga ir pyrago tešla būna skanesnė.
  7. Karštas pyragas labai gardus su ledais!

Pastaba. Jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, tuomet jį galite uždengti kepimo folija.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pasižvalgykime, kokios kainos Vilniaus, Palangos ir užsienio turguje (125)

Atrodo, kad maisto turgūs įgavo antrą kvėpavimą. Vis daugiau žmonių, tame tarpe ir jaunimo,...

Agurkai „kareivėliai“: internautai dėl šio recepto eina iš proto (16)

Ieškant skaniausio agurkų marinato galima ir pasiklysti – interneto platybėse įvairiausių...

5 idėjos vasaros desertams: ingredientas – arbūzas (5)

Jokia karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus ir sultingo arbūzo . Nepaisant to, kad arbūzą...

5 gaiviųjų gėrimų receptai karštai vasaros dienai

Įvairių gaiviųjų gėrimų rūšių yra visa galybė – limonadas , šaltoji arbata, pieno ir...

Vasarą nėra geresnio pasirinkimo: cukinijų tarta su varške (1)

Vasara yra tartų laikas. Kai saulutė dangumi ritinėjasi, norisi lengvo ir gaivaus užkandžio, tad...

Top naujienos

„Der Spiegel“ apie įtemptus Merkel ir Trumpo santykius: liko tik linkėjimai nuo Ivankos (5)

Nors JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel nuolat pabrėžia,...

Gaisras degalinėje: liepsnos stipriai sužalojo vyriškį ir nepilnametę (32)

Šeštadienį Prienų rajone, Mardosų kaime, „Milda“ degalinėje, užsiliepsnojo kemperis....

Kainų statistika privertė aiktelėti: Panevėžyje brangiau nei Vilniuje? (130)

„Tikiu tik ta statistika, kurią pats suklastoju“, – sakė žinomas Anglijos politikas Vinstonas...

Iš kojų verčiančios vestuvių akimirkos: kai nuotraukos priverčia raudonuoti iš gėdos (50)

Dažniausiai vestuvių nuotraukose pozuojantys jaunieji ir svečiai atrodo it nulieti modeliai,...

Lenktynėse Palangoje – ir gausi Matijošaičių šeima su 2 mėn. sūnumi: garsiam tėčiui teko keisti gyvenimo būdą (89)

Palangoje nenutyla lenktyninių bolidų variklių garsai – vykstančias „1006 km“ lenktynes...

Babčenkos prisiminimai iš Čečėnijos karo: ten viešpatavo sadistiniai impulsai ir nežabotas godumas (178)

Leidykla „Briedis“ pristato naujieną – knygą „Karas. Čečėnijos tragedija“. Tai...

Įvertino, dėl ko Lietuvoje įvyksta nemažai avarijų (1)

Specialistai sako, kad Lietuvoje nemažai tragiškų avarijų įvyksta dėl vairuotojų budrumo stokos.

Birželį vestuves atšokusi Vasha jau parduoda suknelę: susidomėjusiai nuotakai teks pakloti apvalią sumą (25)

Birželio 30 d. vestuves su mylimuoju, krepšininku Ronaldu Rutkausku atšokusi dainininkė Gabrielė...

Pentagonas siūlo netaikyti sankcijų kai kurioms šalims, perkančioms Rusijos ginkluotę (39)

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) penktadienį pasisakė už...

Pasižvalgykime, kokios kainos Vilniaus, Palangos ir užsienio turguje (125)

Atrodo, kad maisto turgūs įgavo antrą kvėpavimą. Vis daugiau žmonių, tame tarpe ir jaunimo,...