aA
Profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis kulinarinėje laidoje „Skaniai ir paprastai“ pamokė, kaip pasigaminti šiuo metu itin populiarius Benedikto kiaušinius. Šefas nori padrąsinti visus, nedrįsdavusius gaminti olandiško padažo, ir išduoda savo atrastą paslaptį, kaip tai padaryti paprastai, vos per porą minučių.
© Organizatorių nuotr.

Taip pat virtuvės šefas siūlo grilyje išsikepti sultingą vištienos krūtinėlę su kukurūzų kruopų – polentos – paplotėliais. Šis receptas ypač patiks tiems, kurie pasiilgo kažko naujo vietoj tradicinių šašlykų.

Benedikto kiaušinis (2 porcijos)

Reikės:

  • 2 vnt. sviestinių bandelių (brijošių) arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 arb. š. sviesto
  • 100 g špinatų
  • 100 g plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės
  • 100 g sūdytos lašišos
  • ryšulėlio laiškinių česnakų

Olandiškam padažui:

  • 3 vnt. kambario temperatūros kiaušinių trynių
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. š. baltojo balzaminio acto
  • 1 valg. š. vandens
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • žiupsnelio kajeno pipirų arba rūkytos paprikos miltelių

Gaminimas:

  1. Padažas. Į siaurą ir aukštesnį indą įmušti kiaušinio trynius, įberti druskos, įvairių pipirų, įpilti šaukštą vandens ir šaukštą balzaminio acto. Sviestą ištirpinti prikaistuvyje ir elektriniu smulkintuvu plakant kiaušinio trynių masę iš lėto pilti sviestą. Plakti, kol pasidaro majonezo konsistencija. Padažą palikti šiltai.
  2. Prikaistuvyje, kur buvo lydomas sviestas, trumpai pakepinti špinatus. Šoninę ir per pusę perpjautas bei sviestu pateptas bandeles apskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
  3. Užvirti apypilnį puodą vandens ir sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinius vieną po kito atsargiai įmušti į sietelį, kad nubėgtų skystasis baltymas ir liktų kietasis. Tada juos vieną po kito atskirai įpilti į stiklinę ir atsargiai įleisti į verdantį vandenį. Virti 2–3 minutes, kol baltymas tampa standus, o trynys dar skystas.
  4. Ant dviejų paskrudusių bandelės puselių uždėti špinatų, šoninės ir po kiaušinį. Ant kitų dviejų puselių – špinatų, lašišos ir po kiaušinį. Užpilti olandišku padažu ir apibarstyti smulkintais laiškiniais česnakais.

Kukurūzų kruopų – polentos paplotėliai su vištiena ir pomidoriukų salotomis

Virtuvės šefo receptai: populiarieji Benedikto kiaušiniai ir sultinga vištienos krūtinėlė
© Organizatorių nuotr.


Paplotėliams reikės:

  • 3 stiklinių vandens
  • 1 stiklinės kukurūzų kruopų – polentos
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės konservuotų kukurūzų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus

Vištienai reikės:

  • 4 vnt. vištienos filė puselių
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • šviežių prieskoninių žolelių (peletrūno, raudonėlio, kalendros)

Salotoms reikės:

  • 200 g įvairių vyyšninių pomidoriukų
  • 100 g konservuotų žaliųjų alyvuogių
  • 100 g marinuotų vyšninių paprikų, įdarytų sūriu
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • 2 valg. š. baltojo balzaminio acto

Gaminimas:

  1. Į prikaistuvį, skirtą naudoti ant grilio, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepinti smulkintus svogūną ir česnaką. Suberti konservuotus kukurūzus ir gerai viską apkepti. Tada supilti vandenį, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Kai užverda, nuolat maišant šluotele, po truputį suberti kukurūzų kruopas ir nuolat maišyti, kad neprikibtų prie dugno. Virti 3–5 minutes, kol košė sutirštės. Tada nuimti nuo kaitros ir visą masę sudėti į aliejumi išteptą skardą. Gražiai išlyginti maždaug 1,5 cm storio pagrindą, atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio paplotėliais.
  2. Vištienos filė puseles supjaustyti išilgai, maždaug į tris vienodas dalis, pašlakstyti aliejumi, įberti druskos, pipirų ir smulkintų šviežių prieskoninių žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pasimarinuoti.
  3. Pomidoriukus perpjauti per pusę ir suberti į dubenį. Sudėti konservuotas žaliąsias alyvuoges ir vyšnines paprikas. Užpilti aliejumi iš marinuotų daržovių indelio ir baltuoju balzaminiu actu. Įberti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.
  4. Vieną grilio plokštumą patepti aliejumi ir ant jos sudėti kukurūzų kruopų paplotėlius. Ant kitos grilio plokštumos sudėti vištieną. Apkepti viską iš abiejų pusių po 5 minutes.
  5. Patiekti ant medinės lentelės su pomidoriukų salotomis.

Skanaus!

Virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis
Virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Artėja silkės triumfo metas: kaip išrinkti gerą žuvį ir nesuklysti? (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Į Paryžių nuvykęs lietuvis rado iki šiol skaniausius desertus, dėl kurių alpsta visas pasaulis: vieneto kaina – 2,5 euro (75)

Turbūt nėra tokių žmonių, kuriems nepatiktų desertai , tačiau dar smagiau juos valgyti, kai...

Kepėja iš Kanados gamina pyragus, prilygstančius šedevrams (1)

Menininkė ir kepėja iš Vankuverio internete dalijasi vaizdo įrašais su instrukcijomis, kaip...

Sostinėje pristatyti interjero detalių įkvėpti šventiniai desertai (2)

Garsūs šalies šefai – „Sugamour“ konditerė Ekaterina Buldakova ir „Virtuvės mitų...

Klasikiniai oriniai sausainiai – burnoje tirpstantis desertas vos per 10 minučių

Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos...

Top naujienos

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (571)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (22)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (64)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Naminės degtinės legalizavimas strigo: bijoma, kad ji bus per pigi (42)

Seimo komitetuose toliau svarstoma galimybė leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę.