Taip pat virtuvės šefas siūlo grilyje išsikepti sultingą vištienos krūtinėlę su kukurūzų kruopų – polentos – paplotėliais. Šis receptas ypač patiks tiems, kurie pasiilgo kažko naujo vietoj tradicinių šašlykų.

Benedikto kiaušinis (2 porcijos)

Reikės:

  • 2 vnt. sviestinių bandelių (brijošių) arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 arb. š. sviesto
  • 100 g špinatų
  • 100 g plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės
  • 100 g sūdytos lašišos
  • ryšulėlio laiškinių česnakų

Olandiškam padažui:

  • 3 vnt. kambario temperatūros kiaušinių trynių
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. š. baltojo balzaminio acto
  • 1 valg. š. vandens
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • žiupsnelio kajeno pipirų arba rūkytos paprikos miltelių

Gaminimas:

  1. Padažas. Į siaurą ir aukštesnį indą įmušti kiaušinio trynius, įberti druskos, įvairių pipirų, įpilti šaukštą vandens ir šaukštą balzaminio acto. Sviestą ištirpinti prikaistuvyje ir elektriniu smulkintuvu plakant kiaušinio trynių masę iš lėto pilti sviestą. Plakti, kol pasidaro majonezo konsistencija. Padažą palikti šiltai.
  2. Prikaistuvyje, kur buvo lydomas sviestas, trumpai pakepinti špinatus. Šoninę ir per pusę perpjautas bei sviestu pateptas bandeles apskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
  3. Užvirti apypilnį puodą vandens ir sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinius vieną po kito atsargiai įmušti į sietelį, kad nubėgtų skystasis baltymas ir liktų kietasis. Tada juos vieną po kito atskirai įpilti į stiklinę ir atsargiai įleisti į verdantį vandenį. Virti 2–3 minutes, kol baltymas tampa standus, o trynys dar skystas.
  4. Ant dviejų paskrudusių bandelės puselių uždėti špinatų, šoninės ir po kiaušinį. Ant kitų dviejų puselių – špinatų, lašišos ir po kiaušinį. Užpilti olandišku padažu ir apibarstyti smulkintais laiškiniais česnakais.

Kukurūzų kruopų – polentos paplotėliai su vištiena ir pomidoriukų salotomis


Paplotėliams reikės:

  • 3 stiklinių vandens
  • 1 stiklinės kukurūzų kruopų – polentos
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės konservuotų kukurūzų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus

Vištienai reikės:

  • 4 vnt. vištienos filė puselių
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • šviežių prieskoninių žolelių (peletrūno, raudonėlio, kalendros)

Salotoms reikės:

  • 200 g įvairių vyyšninių pomidoriukų
  • 100 g konservuotų žaliųjų alyvuogių
  • 100 g marinuotų vyšninių paprikų, įdarytų sūriu
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • 2 valg. š. baltojo balzaminio acto

Gaminimas:

  1. Į prikaistuvį, skirtą naudoti ant grilio, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepinti smulkintus svogūną ir česnaką. Suberti konservuotus kukurūzus ir gerai viską apkepti. Tada supilti vandenį, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Kai užverda, nuolat maišant šluotele, po truputį suberti kukurūzų kruopas ir nuolat maišyti, kad neprikibtų prie dugno. Virti 3–5 minutes, kol košė sutirštės. Tada nuimti nuo kaitros ir visą masę sudėti į aliejumi išteptą skardą. Gražiai išlyginti maždaug 1,5 cm storio pagrindą, atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio paplotėliais.
  2. Vištienos filė puseles supjaustyti išilgai, maždaug į tris vienodas dalis, pašlakstyti aliejumi, įberti druskos, pipirų ir smulkintų šviežių prieskoninių žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pasimarinuoti.
  3. Pomidoriukus perpjauti per pusę ir suberti į dubenį. Sudėti konservuotas žaliąsias alyvuoges ir vyšnines paprikas. Užpilti aliejumi iš marinuotų daržovių indelio ir baltuoju balzaminiu actu. Įberti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.
  4. Vieną grilio plokštumą patepti aliejumi ir ant jos sudėti kukurūzų kruopų paplotėlius. Ant kitos grilio plokštumos sudėti vištieną. Apkepti viską iš abiejų pusių po 5 minutes.
  5. Patiekti ant medinės lentelės su pomidoriukų salotomis.

Skanaus!

Virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)