Profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis kulinarinėje laidoje „Skaniai ir paprastai“ pamokė, kaip pasigaminti šiuo metu itin populiarius Benedikto kiaušinius. Šefas nori padrąsinti visus, nedrįsdavusius gaminti olandiško padažo, ir išduoda savo atrastą paslaptį, kaip tai padaryti paprastai, vos per porą minučių.
© Organizatorių nuotr.

Taip pat virtuvės šefas siūlo grilyje išsikepti sultingą vištienos krūtinėlę su kukurūzų kruopų – polentos – paplotėliais. Šis receptas ypač patiks tiems, kurie pasiilgo kažko naujo vietoj tradicinių šašlykų.

Benedikto kiaušinis (2 porcijos)

Reikės:

  • 2 vnt. sviestinių bandelių (brijošių) arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 1 arb. š. sviesto
  • 100 g špinatų
  • 100 g plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės
  • 100 g sūdytos lašišos
  • ryšulėlio laiškinių česnakų

Olandiškam padažui:

  • 3 vnt. kambario temperatūros kiaušinių trynių
  • 200 g sviesto
  • 1 valg. š. baltojo balzaminio acto
  • 1 valg. š. vandens
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • žiupsnelio kajeno pipirų arba rūkytos paprikos miltelių

Gaminimas:

  1. Padažas. Į siaurą ir aukštesnį indą įmušti kiaušinio trynius, įberti druskos, įvairių pipirų, įpilti šaukštą vandens ir šaukštą balzaminio acto. Sviestą ištirpinti prikaistuvyje ir elektriniu smulkintuvu plakant kiaušinio trynių masę iš lėto pilti sviestą. Plakti, kol pasidaro majonezo konsistencija. Padažą palikti šiltai.
  2. Prikaistuvyje, kur buvo lydomas sviestas, trumpai pakepinti špinatus. Šoninę ir per pusę perpjautas bei sviestu pateptas bandeles apskrudinti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.
  3. Užvirti apypilnį puodą vandens ir sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinius vieną po kito atsargiai įmušti į sietelį, kad nubėgtų skystasis baltymas ir liktų kietasis. Tada juos vieną po kito atskirai įpilti į stiklinę ir atsargiai įleisti į verdantį vandenį. Virti 2–3 minutes, kol baltymas tampa standus, o trynys dar skystas.
  4. Ant dviejų paskrudusių bandelės puselių uždėti špinatų, šoninės ir po kiaušinį. Ant kitų dviejų puselių – špinatų, lašišos ir po kiaušinį. Užpilti olandišku padažu ir apibarstyti smulkintais laiškiniais česnakais.

Kukurūzų kruopų – polentos paplotėliai su vištiena ir pomidoriukų salotomis

Virtuvės šefo receptai: populiarieji Benedikto kiaušiniai ir sultinga vištienos krūtinėlė
© Organizatorių nuotr.


Paplotėliams reikės:

  • 3 stiklinių vandens
  • 1 stiklinės kukurūzų kruopų – polentos
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 stiklinės konservuotų kukurūzų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus

Vištienai reikės:

  • 4 vnt. vištienos filė puselių
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • šviežių prieskoninių žolelių (peletrūno, raudonėlio, kalendros)

Salotoms reikės:

  • 200 g įvairių vyyšninių pomidoriukų
  • 100 g konservuotų žaliųjų alyvuogių
  • 100 g marinuotų vyšninių paprikų, įdarytų sūriu
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • 2 valg. š. baltojo balzaminio acto

Gaminimas:

  1. Į prikaistuvį, skirtą naudoti ant grilio, įpilti alyvuogių aliejaus ir apkepinti smulkintus svogūną ir česnaką. Suberti konservuotus kukurūzus ir gerai viską apkepti. Tada supilti vandenį, įberti druskos ir palaukti, kol užvirs. Kai užverda, nuolat maišant šluotele, po truputį suberti kukurūzų kruopas ir nuolat maišyti, kad neprikibtų prie dugno. Virti 3–5 minutes, kol košė sutirštės. Tada nuimti nuo kaitros ir visą masę sudėti į aliejumi išteptą skardą. Gražiai išlyginti maždaug 1,5 cm storio pagrindą, atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio paplotėliais.
  2. Vištienos filė puseles supjaustyti išilgai, maždaug į tris vienodas dalis, pašlakstyti aliejumi, įberti druskos, pipirų ir smulkintų šviežių prieskoninių žolelių. Viską gerai išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pasimarinuoti.
  3. Pomidoriukus perpjauti per pusę ir suberti į dubenį. Sudėti konservuotas žaliąsias alyvuoges ir vyšnines paprikas. Užpilti aliejumi iš marinuotų daržovių indelio ir baltuoju balzaminiu actu. Įberti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.
  4. Vieną grilio plokštumą patepti aliejumi ir ant jos sudėti kukurūzų kruopų paplotėlius. Ant kitos grilio plokštumos sudėti vištieną. Apkepti viską iš abiejų pusių po 5 minutes.
  5. Patiekti ant medinės lentelės su pomidoriukų salotomis.

Skanaus!

Virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis
Virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Paprasti receptai iškyloms: pusryčių keksiukai be glitimo ir paelija jūrų gėrybių mėgėjams (4)

Vis dažniau šilti vėlyvo pavasario savaitgaliai leidžia visiems pasimėgauti buvimu gryname ore,...

Portugališkas skanėstas – kaip Kijevo kotletas atrodo tik iki pirmo kąsnio (26)

Prisėdę bet kurioje Lisabonos kavinėje ir atsivertę valgiaraštį rasite bent kelis patiekalus iš...

Piknikas po atviru dangumi – užkandžių receptai, kurie patiks visiems šeimos nariams (1)

Valgyti lauke – vienas lengviausiai įgyvendinamų žemiškų malonumų. Pikniką suorganizuoti...

Šašlykai atsibodo? 3 nauji patiekalai, kuriuos verta išbandyti dar iki vasaros (7)

Kol žmones džiugina saulėtos dienos, tol kiemuose čirška ant grotelių ruošiami patiekalai....

Neįtikėtinai gardus kepsnių padažas, kurį paruošite, kol suskaičiuosite iki trijų (14)

Jei noriu palepinti savo vyrą, žinau, kad tai labai paprasta – tiesiog iškepu jam sultingą...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (310)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (181)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...