Ingedientai

Grikiams:

  • 1 puodelio grikių
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 a. š. čiobrelių
  • 1/2 daržovių sultinio kubelio
  • 250 g rudųjų pievagrybių
  • jūros druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • smulkintų petražolių

Kremui:

  • 1/2 puodelio lazdyno riešutų
  • 1/2 a. š. jūros druskos
  • 1 puodelio vandens
  • 1/2 a. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
Grikių rizotas

Gaminimas:

  1. Riešutus užmerkiame vandenyje ir laikome pernakt. Perplauname po tekančiu vandeniu, suberiame į elektrinį trintuvą, įpilame puodelį šalto vandens. Malame iki vientisos masės. Įberiame druskos, įpilame citrinos sulčių ir išmaišome. Galime arba perkošti, paliekant tik riešutų kremą, arba naudoti su visais smulkintais riešutais (aš naudojau su visais riešutais).
  2. Keptuvėje įkaitiname pusę šaukšto aliejaus ir kepiname smulkiną svogūną apie 5–7 minutes. Įspaudžiame česnaką, suberiame čiobrelius ir kepiname minutę.
  3. Suberiame kelias valandas mirkytus ir perplautus grikius kartu su puodeliu daržovių sultinio. Uždengiame keptuvę, sumažiname ugnį ir troškiname 10 minučių.
  4. Kitoje keptuvėje įkaitiname likusį aliejų, suberiame smulkintus grybus, įberiame druskos ir maišydami kepiname 5–10 minučių, kol grybai gražiai paruduoja.
  5. Pusę grybų sudedame į grikius, supilame riešutų kremą (palikdami porą šaukštų pabaigai), viską išmaišome ir porą minučių patroškiname. Patikriname, ar netrūksta prieskonių, įmaišome smulkintų petražolių, užpilame likusį riešutų kremą ir patiekiame su grybais.

Pastaba. Riešutai patiekalui suteikia papildomo traškumo. Jeigu jo nenorite, maltus riešutus nukoškite ir naudokite tik riešutų kremą.