aA
Kartusis arba mažiau cukraus turintis šokoladas – geresnis pasirinkimas už uogienę, visai nesvarbu, ar virtą namuose, ar pirktą parduotuvėje, LRT televizijos laidoje „Vartotojų kontrolė“ tikina odontologė Rūta Bendinskaitė. O mitybos specialistė Vaida Kurpienė užsimena apie dar vieno saldaus pagardo – marmelado – blogybę: pagamintas iš citrusinių vaisių marmeladas gali net sutrikdyti kai kurių vaistų poveikį.
Uogienė ir pelėsis
© Shutterstock

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. maisto produktų inspektorės Ritos Sadūnaitės, uogienės – vienas iš nacionalinių lietuviškų produktų. Konservuotos daržovės vienų mėgiamos, kitų vertinamos skeptiškai, o kaip yra su uogienėmis, džemais ir marmeladais – ar tikrai šie produktai, gaminti namuose, yra sveikesni už pirktus?

Specialistė tikina, kad prieš perkant šiuos saldėsius labai svarbus skaityti etiketes: „Reikia žiūrėti, ką perki: ar pasterizuotą, ar paprastai išvirtą, ar su konservantais produktą. Pastarojo skonis tikrai skirsis.“
Tikra klasikinė uogienė turi būti verdama didelės koncentracijos sirupe, tuomet ir uogos išlaiko savo formą, teigia Vilniaus kolegijos Maisto technologijos katedros vedėja Laimutė Milašienė. Anot R. Sadūnaitės, išvirti gerą uogienę namų sąlygomis neįmanoma: „Aukštos kokybės uogienėje uogos turi būti nesuvirusios, namuose tą pasiekti labai sudėtinga.“

„Kuo ilgiau verdame produktą, tuo mažiau jame lieka vertingų medžiagų. Keičiasi net spalva – galima ir iš to matyti“, – pasakoja mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Tačiau, anot specialistų, uogienė ir nėra naudingų medžiagų šaltinis, ji gali būti mažiau vertinga net už šokoladą.

Renkantis uogienę parduotuvėje, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek uogų yra 100 g produkto – aukščiausios kokybės uogienėje uogų turi būti ne mažiau 50 g, žemesnės kokybės – 40 g. Tačiau rinkoje yra produktų, neatitinkančių šių reikalavimų. „Šiais metais gavome 3 vartotojų skundus ir iš jų 2 pasitvirtino – gamintojai praktiškai klastojo uogienes“, – pasakoja inspektorė R. Sadūnaitė.

Daugybę uogienių kasmet verdanti maisto tinklaraštininkė Renata Šniolienė sako, kad taip pat labai svarbus santykis su kitomis sudedamosiomis dalimis. Namuose verdant uogienę didžiausia klaida – receptūros nesilaikymas, „iš akies“ dėti cukraus nereikėtų: „Cukrus yra konservantas – turime tai prisiminti, nes tai svarbiausias dalykas. Jeigu jo bus per mažai, uogienė suges.“

Uogienės
Uogienės
© Shutterstock

Mažiausias kiekis natūralių uogų ar vaisių – marmelade

Džemas dažnai laikomas mažiau natūraliu – kodėl? Ir kuo šis produktas skiriasi nuo uogienės? „Gaminant džemą uogos verdamos iki vienalytės masės“, – teigia L. Milašienė. Pasak R. Sadūnaitės, aukščiausios kokybės džemuose negali būti saldiklių, konservantų, dažiklių, o 100 g produkto uogų ar vaisių turi būti ne mažiau 45 g.

„Analizuojant tirpiųjų sausųjų medžiagų kiekį, džemuose reglamentuojama ne mažiau 60 %, o uogienėse – ne mažiau 50 %. Tirpiosios sausosios medžiagos garantuoja produkto patvarumą ir kokybę, dėl to džemai ir uogienės yra skirtingi produktai“, – kalba pašnekovė.

Kaip sako specialistai, šių dviejų produktų nereikėtų vertinti pagal vienodus kriterijus, nes jie – skirtingos konsistencijos ir paskirties.

R. Šniolienė tikina dažnai džemuose jaučianti pektiną – vieną iš konservantų, dedamų siekiant sutirštinti džemą: „Pats pektinas skonio neturi, tačiau, kai jo per daug, džemas tampa marmelado konsistencijos. Man tai nepriimtina.“

Natūralaus pektino būna vaisiuose, uogose, kai kuriose daržovėse – tai tirpiosios skaidulos, naudingos žarnynui, mažinančios cholesterolį, tačiau, anot V. Kurpienės, valgydami daug šio produkto sau nepagelbėsime.

Dar vienas pagardas – marmeladas. L. Milašienės teigimu, juos gaminant naudojami citrusiniai vaisiai – 100 g produkto turėtų būti ne mažiau 20 g vaisių ar uogų. „Gaminant marmeladą leidžiama naudoti ir sultis, ir žieveles, ir vandeninius ekstraktus, tad jo struktūra kitokia“, – sako R. Sadūnaitė.

Smarkiai rizikuojate, jei pašalinę pelėsį, uogienę valgote toliau

Nors marmeladuose rasime mažiausiai natūralių uogų ir vaisių, jame slypi ir dar viena blogybė. Medikai ir mitybos specialistai nepadauginti šio produkto pataria ne tik dėl cukraus kiekio.

„Marmeladas, ypač iš greipfrutų, stabdo tam tikrų fermentų įsisavinimą ir gali sutrikdyti kai kurių vaistų poveikį, pavyzdžiui, įvairių širdies kraujagyslių ligų vaistų, širdies ritmą atstatančių statinų, antihistamininių vaistų“, – vardija V. Kurpienė.

Apie pavojus perspėja ir odontologai – šių produktų, nors dažnai teigiama priešingai, geriausiais saldumynais tituluoti negalime. Tokie gaminiai dantis padengia cukraus „kailiuku“, kuriame dauginasi bakterijos.

Uogienė ir pelėsis
Uogienė ir pelėsis
© Shutterstock

„Jeigu šokoladas turi mažai cukraus arba yra kartusis, tai, ko gero, yra sveikesnis už uogienę, kurioje pilna cukraus, ir nesvarbu, ji virta namie ar gamykloje“, – teigia odontologė Rūta Bendinskaitė.

Specialistai užsimena ir apie tai, jog uogienės, džemai ir marmeladai yra „emocinis“ maistas. Pačioje mitybos piramidės viršuje esantys produktai mažai naudingi sveikatai, tačiau teikia didelį pasitenkinimą. Tad jais piktnaudžiauti nereikėtų.

V. Kurpienė perspėja arbatos su uogiene mėgėjus. Anot jos, tai ne gėrimas, o desertas: „Verdantis vanduo sumažina antioksidantų kiekį, bet cukraus nesunaikina. Jeigu geriame skystą desertą, tai kietų reikėtų atsisakyti.“

Ekspertai sako, kad klaidų padarome uogienę, džemą ir marmeladą ne tik valgydami, bet ir laikydami.
„Uogienes, jeigu jos yra gerai paruoštos ir sudėtos į stiklainius, kambario temperatūroje galima laikyti 2 metus. Tačiau pagamintų fabrikuose ir sufasuotų į plastikinę tarą vartojimo terminas yra 6–9 mėn.“, – tikina R. Sadūnaitė.

R. Šniolienė perspėja nenaudoti ir sugadintų, aprūdijusių dangtelių. Būtent nesandarūs ir nešvarūs indeliai, kartais – patys stiklainiai ar netinkamas jų paruošimas lemia pelėsio atsiradimą. O nugriebti pelėsį ir uogienę vis dėlto suvalgyti šiukštu negalima. Anot R. Sadūnaitės, pelėsio grybiena būna išplitusi po visą produktą, o pelėsis kepenims – labai toksiškas.

Daugiau – laidos įraše.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(38 žmonės įvertino)
2.7632
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Bavarija kviečia paragauti naujo skanėsto – spurgos su kepenine dešra (1)

Artėjant Užgavėnių karnavalui, kepėjai visoje Bavarijoje mėgsta pademonstruoti tradicinius...

Kada Šveicarijoje ateina ruduo arba cepelinu jiems į akį (36)

Į Šveicariją ruduo ateina ne tada, kai už lango oro temperatūra krinta iki nepakenčiamų...

Trispalvis tortas, kurį pasigaminsite ir patys idealiai tiks Vasario 16-ai paminėti (11)

Vasario 16 -osios progai – trispalvis tortas , atkartojantis mūsų vėliavos spalvas.

Šventę siūlo kurti namuose: išskirtinės vaišės, kurios puikiai tiks Vasario 16-ajai paminėti (5)

Šiais metais Lietuvos gimtadienis bus minimas savaitgalį, tad tai dar viena proga suteikti Vasario...

Ypatingas ir itin lengvai pagaminamas desertas Valentino dienai (8)

Šis itališkas desertas mylimas ne tik italų, bet ir turistų. Be to, jis turi savo garbei skirtą...

Top naujienos

Užkalnis. Pagaliau idealūs rinkimai viskuo besiskundžiantiems (97)

Lietuvoje viskas eina geryn. Ne tik atlyginimai kyla, nedarbas krenta, vis daugiau namų statoma, bet...

„Nutylėta žinia“: svarbaus vizito metu JAV žengtas dar vienas žingsnis dėl Venckienės išlaisvinimo (599)

Vasario 7 dieną Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Senate ir Atstovų rūmuose kartu su Baltijos...

Europos vilionės prieš rinkimus: siūlo atsakymą į svarbiausią klausimą

Išmaniojo telefono ekrane atsiranda tamsiai mėlyno varpelio simbolis, o su juo – angliškas arba...

Švedijos finansų inspekcija: kaltinimai „Swedbank“ yra labai rimti papildyta (86)

Žiniasklaidos reportaže išsakyti kaltinimai „Swedbank“ , esą bankas yra susijęs su „Danske...

Korupcijos byloje skamba pirmieji sprendimai dėl kardomųjų priemonių teisėjams papildyta 13:35 val.  (1587)

Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį toliau teikiami prašymai suimti teisėjų korupcijos...

Neseniai antrą kartą tėvu tapęs Richardas Gere‘as prasitarė, ko bijo labiausiai

Aktoriaus Richardo Gere‘o (69) vėl laukia malonūs rūpesčių – vasarį jis susilaukė antrojo...

Lietuviams kelionė mikroautobusu iš Olandijos virto pragaru: išsekęs vairuotojas vos nepražudė (48)

Dažnai tenka keliauti į užsienį autobusais arba lėktuvais, nes dirbu turizmo sferoje, tačiau...

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu papildyta (124)

Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui teisėsauga...

Beprotiškai skanus ir lengvai pagaminamas vyšnių pyragas (4)

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia...

Unikauskas įvertino pipirus: žinodami 6 faktus, juos vartosite žymiai dažniau (7)

Pipirai kovoja su nutukimu, todėl puikiai tinka sergantiems diabetu. Be to, juose esantis piperinas...