Kokosų pienas gaminamas iš sunokusių kokosų riešutų. Pirmiausia šie yra malami, tarkuojami ar kitaip susmulkinami, o vėliau presuojant išspaudžiamos sultys. Turint virtuvinį smulkintuvą kokosų pieną nesunku pasigaminti ir namuose.

Įprastai spaudžiant sultis įpilama šiek tiek vandens, kuo jo mažiau, tuo pienas riebesnis. Beje, kokosų pieno nereiktų sumaišyti su skaidriu kokosų vandeniu, kuris natūraliai susikaupia kokoso riešuto vidinėje ertmėje.

Kokosų pieno maistinė vertė kinta priklausomai nuo to, kiek vandens naudota jam praskiesti, ir konservavimo būdo. Jame yra apie 23 proc. riebalų, 2 proc. baltymų, 5 proc. angliavandenių, taip pat gausu mangano, fosforo, vario, seleno, geležies ir magnio.

Kokosų pienas

Teigiama, kad kokosų aliejus gerina širdies veiklą, mažina kraujo spaudimą, jis itin naudingas sportuojantiems. Tiesa, reiktų neapsigauti ir rinktis kuo natūralesnius gaminius. Patiekalams ruošti geriausia tiks nesaldinti, kuo mažiau įvairių priedų turintys produktai.

Naudojamas labai plačiai

Kokosų pienas iš kitų panašių produktų išsiskiria tuo, kad jo skonis ir išvaizda labiausiai primena tikrą karvės pieną – jis švelniai saldus ir, jei gerai pagamintas, praktiškai neturi jokio kokosų riešuto kvapo. Dėl to kokosų pienas dažnai naudojamas kaip karvės pieno pakaitalas – jo pilama į kavą, arbatą, jis naudojamas gaminant veganiškus patiekalus ir pan.

Rytuose kokosų pienas paprastai naudojamas aštriuose patiekaluose, labai dažnai ruošiant karį. Pietų Amerikoje kokosų pieno pilama gaminant žuvies, jūrų gėrybių patiekalus. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Venesueloje, kokosų piene ruošiama net raudona mėsa, itin dažnai – įvairūs desertai.

Sveiko maisto restorano „Kūno kultūra“ vadovas Mykolas Lepeška tikina, kad nėra derinių, kur kokosų pieno skonis netiktų. „Jis su niekuo „nesipjauna“, tikrai tinka viskam. Savo virtuvėje kokosų pieną naudojame ir sriuboms, ir garnyrams, pilame į karius – tai jau žanro klasika. Štai vienas mūsų hitų yra batatų piurė su kokosų pienu ir čili“, – vardija M. Lepeška.

Karis

Keletas praktiškų patarimų

Pašnekovo manymu, šis ingredientas turėtų būti kiekvienoje virtuvėje – sveiko maisto entuziastas giria ne tik savitą produkto skonį, tinkantį daugybei patiekalų, bet ir maistinę jo vertę. Be to, kaip pabrėžia pašnekovas, tai yra puikus produktas žmonėms, nevartojantiems gyvulinės kilmės produktų, kokosų piene nėra laktozės. Tiesa, M. Lepeška atkreipia dėmesį, kad būtina skaityti gaminio etiketes, mat kai kurie gamintojai kokosų pieną maišo su karvės pienu.

Pašnekovo teigimu, atidarius pakuotę kokosų pieną šaldytuve drąsiai galima laikyti iki poros savaičių. „Tik nereikia išsigąsti pamačius, kad jis sluoksniuojasi – viršuj susidaro riebesnis sluoksnis, apačioje lieka vanduo. Tai normalus procesas. Dėl to prieš vartojimą jį reikia gerai išmaišyti. Nors yra receptų, pagal kuriuos reikia naudoti tik tą riebiąją arba tik liesąją dalį“, – dėsto jis.

Norintiems, kad su kokosų pienu ruošiamas padažas taptų tirštesnis, M. Lepeška pataria jį pakaitinti. „Pavyzdžiui, jei aš noriu kreminės konsistencijos kario, jį užverdu ir leidžiu atvėsti – vėsdamas jis tirštėja.

Na, o dar vienas mano pastebėtas dalykas – tai, kad įpylus citrinų sulčių kokosų pieno nesutraukia, kaip kad kaitinant grietinėlę. Ir, beje, citrina labai dera su kokosų skoniu. Gerai dera ir cinamonas, bazilikas“, – savo patirtimi dalijasi pašnekovas.

Lengvas kokosų pieno desertas

DELFI skaitytojams M. Lepeška siūlo pasigaminti liesą ir gaivią citrininę-kokosinę panakotą.

Panakota

4 porcijoms reikės:

0,5 l kokosų pieno
paprastos arba žaliosios citrinos
cukraus
želatinos arba agaragaro

Gaminimas:

Kokosų pieną pašildykite ant vidutinės kaitros. Pagal skonį išspauskite citrinos sulčių, įberkite cukraus. Norintiems ryškesnio skonio M. Lepeška siūlo kokosų piene pakaitinti ir citrinžolę. Tiesa, prieš tai ją reiktų šiek tiek patraiškyti, kad geriau atsiskleistų jos aromatas.

Galiausiai į mišinį supilkite pagal instrukcijas ant pakuočių paruoštą želatiną arba agaragarą. Viską gerai išmaišę išpilstykite į taures ar desertinius indus ir palaukę, kol atvės, keletai valandų palikite sustingti šaldytuve.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)