aA
Užgavėnės – šalčiausio metų sezono pabaigos šventė, kuri asocijuojasi su džiaugsmu, linksmybėmis, tradiciniais žaidimais, burtais bei, žinoma, blynais. Mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė siūlo keletą sveikų blynų receptų.
Blynai
Blynai
© Shutterstock nuotr.

Užgavėnės tai persivalgymo šventė. To daryti aš neplanuoju, nes tikiuosi turėti maisto ir išvengti griežto alkano pasninko Gavėnios metu. O kokie Jūsų planai?

Užgavėnių metu blynus valgome tris kartus per dieną, bet kitomis dienomis juos geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Blynai puikiai tiks sekmadienio pusryčiams, o sotūs su įdarais – pietums. Tik šiuo atveju atsiminkite prieš tai suvalgyti šviežių daržovių porciją.

Dažnai manoma, kad blynai nesveikas maistas, bet gali būti ir kitaip. Nuo ko priklauso blynų sveikumas?

– Nuo riebalų, geriausia naudoti kokoso aliejų ar lydytą sviestą. Kad suvartotumėte riebalų mažiau, dėkite juos tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno dviejų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmą „partiją“ blynų kepkite ant vėsios keptuvės.

– Nuo miltų – būtinai tik pilno grūdo, bet gali būti ir kvietiniai. Tik šiuo atveju pilkite ne pieną, o kefyrą ar jogurtą, tokiu atveju bus blynai minkštesni.

– Mielių geriau nedėti ir blynų nekildinti.

– Nuo saldinimo būdo: geriausi blynai aštrūs ar sūrūs, bet jei labai norėsis saldinti – rinkitės tamsų agavos sirupas, taip pat tinka ryžių sirupas, taip pat augalas stevija, jei mažai – dėkite nerafinuoto cukraus.

– Nuo kepimo temperatūros. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes skrudinant bei aukštoje temperatūroje kepant grūdinius/miltinius gaminasi kancergenai akrilamidai, ko jūs tikrai norėsite išvengti.

Žemiau pateikiame sveikų blynų receptų, kad galėtumėte šią dieną save palepinti ne tik skaniu, bet ir sveiku maistu. Juk tai suderinama!

Blynai iš pilno grūdo miltų su jogurtu

Porcijų kiekis: 1

Blynų sudėtinės dalys:

50 g pilno grūdo miltų
25 g natūralaus ekologiško jogurto
1 g nugesintos valgomosios sodos
25 g kiaušinio
0,2 g druskos

Blynų gaminimo žingsniai:

1. Sumaišome miltus, jogurtą, valgomąją sodą, kiaušinį ir žiupsnelį druskos.
Jei tešla per tiršta, įmaišykite šiek tiek daugiau jogurto.
2. Viską gerai išmaišome ir kepame.

Maistinės medžiagos:

Baltymai – 12,1
Riebalai – 5
Angliavandeniai – 38
Kcal – 230

Skanaus Jums linki recepto autorė – Laimutė I.

Lietiniai iš speltos miltų (be pieno produktų ir kiaušinių)

Porcijų kiekis: 1

Sudėtinės dalys:

150 g vandens
50 g pilno grūdo speltos miltų
15 g tapijokos miltų, jie naudojami vietoje kiaušinių
6 g cukraus, geriau nerafinuoto, o dar geriausia, kad neskatintų alkio geriau būtų pakeisti ryžių ar agavų sirupu, arba kokosų žiedų cukrumi.
0,3 g smulkios druskos, geriausia natūralios, pavyzdžiui, Himalajų
5 g šalto spaudimo kokoso aliejaus kepimui

Gaminimo žingsniai:

1. Vandenyje ištirpiname cukrų ar jo pakaitalą ir druską.
2. Suberiame miltus ir gerai išmaišome tešlą.
3. Tuomet įpilame atšildytų riebalų ir dar kartą išmaišome.
4. Kepame keptuvėje, šiek tiek pateptą kokoso aliejumi.

Maistinės medžiagos:

Baltymai – 6
Riebalai – 1
Angliavandeniai – 50,7
Kcal – 244

Lietinių įdaras su špinatais ir namine varške

Lietinių įdaro sudėtinės dalys:

4 didelių saujų špinatų, gali būti ir šaldyti
2 skiltelių česnako
0,5 vidutinio svogūno
Trinto muskato riešuto
3 valgomųjų šaukštų su kaupu rikotos sūrio arba naminės varškės (receptas)

Įdaro gaminimo žingsniai:

1. Špinatus susmulkiname ir sumaišome su smulkintu kepintu česnaku.
2. Susmulkiname svogūną ir apibarstome muskato riešutu.
3. Visus produktus sumaišome su rikotos sūriu.
4. Lietinius užpildome įdaru.

Lietinių įdaras su morkomis

Blynų įdaro sudėtinės dalys:

4 lietinių iš speltos miltų (receptas)
1 poras
250 g. morkų
Grietinės
Druska
Lydytas sviestas

Blynų įdaro gaminimo žingsniai:

1. Sutarkuojame morkas ir susmulkiname porą. Pakepiname lydytame svieste, pagardiname druska.
2. Atvėsiname įdarą ir užpildome juo lietinius.
3. Valgome su liesa grietine.

Skanaus linki recepto autorė – Kristina D.

Grikių blynai su varške ir špinatais

Grikių blynų sudėtinės dalys:

2 puodeliai virtų grikių. Geriausiai tinka brandinti. Jei virti- tai turi būti kietoki. Puikiai galite panaudoti likusias vakaryštės košės kruopas.

80 g varškės ar neriebaus varškės sūrio, geriausia naminio rikotos (riccota) sūrio
šaldyti ar šviežūs špinatų lapai
švieži ar šaldyti krapai
2 kiaušiniai
kvietiniai pilno grūdo miltai apvoliojimui
3 skiltelės česnako,
žiupsnelis džiovintos aitrios paprikos miltelių
druska

Grikių blynų gaminimo žingsniai:

1. Viską sumaišome.
2. Suformuojame blynelius ir apvoliojame kvietiniuose viso grūdo dalių (pilno grūdo) miltuose.
3. Apkepiname nedideliame kiekyje lydyto sviesto.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Bulvinių blynų mėgėjams: 12 įdomiausių receptų (3)

Bulviniai blynai – vienas mėgstamiausių lietuvių patiekalų. O jų variacijų yra daugybė....

Užgavėnėms – sveikesnių blynų receptai (3)

Užgavėnės – šalčiausio metų sezono pabaigos šventė, kuri asocijuojasi su džiaugsmu,...

Gardžiausi Užgavėnių blynai net 20 receptų! (5)

Užgavėnės jau ant nosies! Siūlome pačių gardžiausių blynų receptus .

Alfo Ivanausko obuolių pyragas, kurį pagaminsite labai greitai (7)

Du geriausi draugai – kokosai ir obuoliai . O kai jie susijungia į viena – išeina tobulas...

Banoffee = bananai + toffee: pyragas su lazdyno riešutais, karamele ir kokosų kremu (5)

Pyragas skirtas bananų , karamelės ir lazdyno riešutų mėgėjams.

Top naujienos

Tokio pasiūlymo nėra matęs net NT ekspertas: parduodamas butas viename iš Lietuvos dvarų (54)

Vartant nekilnojamojo turto skelbimus galima rasti tikrai įspūdingų pasiūlymų. Vienas tokių,...

Emigrantų gyvenimą ištyrinėjęs Gasanovas įvardijo dvi priežastis, kodėl lietuviai vis dar išvyksta (173)

Lietuva nyksta – tokias liūdnas prognozes neseniai atskleidė Jungtinių Tautų (JT) prognozės....

Autoritetingas teisininkas su nerimu stebi pokyčius Vokietijoje: kas vyksta su galingiausia Europos valstybe? (300)

Vokietijoje nyksta piliečių pasitikėjimas politika. O visuomenė be pasitikėjimo, anot politologo...

Italijoje dėl koronaviruso izoliuojama daugiau nei dešimt miestų, atšauktas Venecijos karnavalas (84)

Italijai kovojant su didžiausiu koronaviruso protrūkiu Europoje, vyriausybė nusprendė blokuoti...

Išnuomoti būstą Kaune nebėra paprasta, bet čia – pelningiau nei Vilniuje (68)

Kaune plečiantis pramonei, didėjant gerai apmokamų darbo vietų skaičiui į tai reaguoja ir...

Situaciją pasiruošęs taisyti Maskoliūnas: dabar toje kėdėje sėdžiu su blogu kvapu (126)

Po gėdingo pralaimėjimo Belgijoje Lietuvos rinktinė turės šansą reabilituotis pirmadienį savų...

Panevėžio rajone – lyg kopose: gyventojus smėlyje skandina neprašyta kaimynystė (8)

Bernatonių žmonės ir šalia esančios „Šilo“ bendrijos sodininkai pastaraisiais metais...

Pasidalijo istorija iš Lietuvos provincijos: pastebėjo, kad vaiko pinigai padidėjo, iš netikėtos detalės (318)

„Alkoholis – nesirenka. Tokios problemos kaip alkoholis, smurtas – jos nepriklauso nuo...

Prie rinktinės prisijungęs Jokubaitis mato savo pranašumą: atvykau iš „Žalgirio“ (41)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sekmadienio ryte treniravosi prieš pirmadienį laukiančą 2021...

Įžulus lėktuvo keleivio elgesys: atsisakė vykdyti reikalavimus, nes jie nebuvo išsakyti rusų kalba (327)

Vienas aviakompanijos „Wizzair“ lėktuvu penktadienį iš Lvovo į Vilnių skridęs keleivis...

|Maža didelių žinių kaina