aA
Ar žinojote, kad italai turi net apie 350 makaronų rūšių? Kartu su tradiciniais padažais jie jau seniai sužavėję visą pasaulį. Kiek daug sodrių skonių ir istorijos gali sutilpti viename patiekale, tiksliau – trijuose populiariausiuose padažuose!
Tikras itališkos virtuvės pasididžiavimas: 3 tradiciniai padažai makaronams
© Shutterstock

„Kauno grūdų“ atsiųstame pranešime pateikiami trys populiarūs padažų receptai, kuriuos vėstančiais rudens vakarais galėsite nesudėtingai pasigaminti ir savo namuose.

Bolonijos padažas, kurio Italijoje... nerasite

Šis populiarus ir neįtikėtinai gardaus skonio padažas anksčiau būdavo laikomas kaip atskiras patiekalas. Tai buvo paprasčiausias mėsos troškinys. O Italijoje vartydami restorano meniu šio patiekalo – spaghetti bolognese – nerasite, nes jis čia vadinasi visiškai kitaip – tagliatelle al ragù.

Tradiciniam Bolonijos padažo receptui reikės:

  • 100–120 g šoninės
  • 1 vidutinio svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 1 saliero stiebo, smulkiai supjaustyto
  • 1 didelės morkos, smulkiai supjaustytos
  • 4 skiltelių česnako, susmulkintų
  • 4 šaukštų sviesto arba margarino
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 800–900 g maltos mėsos (kiaulienos su jautiena)
  • 250–300 g jautienos sultinio
  • 1 puodelio sauso baltojo vyno
  • 750–800 g konservuotų pomidorų be odelių
  • prieskonių: 1 a. š. druskos, 1/2 a. š. juodųjų pipirų, 1–1,5 a. š. susmulkinto šalavijo, 1 a. š. raudonėlio, 1/2 a. š. raudonųjų pipirų gabaliukų, 1/4 a. š. muskato
  • 1 puodelio pieno
Bolonijos padažas
Bolonijos padažas
© Organizatorių nuotr.

Gaminimas:

1. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų iki sviestas pradės putoti. Sudėkite svogūną, salierą, morką, česnaką ir šoninę. Kepkite iki svogūnai taps permatomi (apie 8–10 minučių).
2. Išimkite šoninę ir nupjaukite riebalus. Susmulkinkite neriebias šoninės dalis ir grąžinkite į puodą.
3. Sudėkite maltą mėsą ir kepkite iki mėsa praras raudoną spalvą. Padidinkite ugnį ir supilkite vyną bei sultinį. Virkite padažą iki vynas ir sultinys beveik visas išgaruos.
4. Sumažinkite ugnį iki mažos ir sudėkite raudonėlį, druską, pipirus, šalaviją, raudonųjų pipirų gabaliukus ir muskatą. Palikite troškintis apie 20 minučių.
5. Sudėkite susmulkintus pomidorus ir padidinę ugnį, užvirkite. Kai tik mišinys užvirs, sumažinkite ugnį iki minimalios. Leiskite padažui troškintis (labai lėtai) dalinai uždengę nuo 2 iki 4 valandų (kuo ilgiau, tuo geriau), retkarčiais pamaišydami, kad neprisviltų.
6. Likus 5–10 minučių iki patiekimo, į padažą supilkite pieną. Patiekite su mėgstamais makaronais.

Pesto padažui daugiau nei 200 metų

Itališkas žodis „pestare“ verčiamas kaip „mindyti, minkyti, trinti“, nuo to ir kilęs pavadinimas pesto. Klasikinis pesto padažo receptas gyvuoja daugiau nei 200 metų! Šis padažas gali varijuoti ir būti tiek raudonas, tiek žalias – priklausomai nuo ingredientų. Tačiau populiariausias – žaliasis pesto genovese kilęs iš Genujos miesto.

Pesto padažas
Pesto padažas
© Organizatorių nuotr.

Tradiciniam pesto padažo receptui reikės:

  • 200 g šviežių bazilikų
  • 100 g kedro riešutų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 150 g ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 150 g tarkuoto parmezano
  • druskos

Gaminimas:

1. Pirmiausia švelniai sausoje keptuvėje paskrudinkite kedro riešutus.
2. Bazilikus perplaukite ir palikite, kad nudžiūtų.
3. Nuskintus lapelius sudėkite į elektrinę trintuvę, pasūdykite šaukšteliu druskos, supilkite pusę nurodyto aliejaus ir sutrinkite.
4. Supilkite likusį aliejų, sudėkite riešutus ir tris ketvirčius nurodyto kiekio parmezano sūrio. Trinkite, kol masė įgaus vienalytę kreminę konsistenciją. Jei ji per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
5. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudinkite česnaką ir įmaišykite į trinamą masę.
6. Padažą patiekite su pamėgtais makaronais.

„Carbonara“ – išpopuliarėjęs vargingųjų pagardas

„Carbonara“ padažas
„Carbonara“ padažas
© Organizatorių nuotr.


Pasta Carbonara“ buvo laikytas vargingai gyvenančių žmonių pagardu, nes turėjo tik 3 ingredientus, kuriuos dažniausiai būdavo galima aptikti kiekvieno italo namuose. Tai – kiaušiniai, šoninė ir sūris.

Tradiciniam „Carbonara“ padažo receptui reikės:

  • 200 g rūkytos šoninės
  • 200 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės.
2. Tuomet supjaustykite mažais gabaliukais šoninę ir suverskite į keptuvę.
3. Kepinkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių.
4. Supilkite grietinėlę, patroškinkite dar porą minučių.
5. Į lėkštę įdėkite pasirinktus makaronus ir užpilkite padažu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ypatingai gardus Liucinos Rimgailės varškės ir sūrio pyragas (15)

Verslininkei Liucinai Rimgailei antrasis karantinas nesukėlė tiek iššūkių, kiek pirmasis –...

Šlapias aguoninis bananų pyragas, kuriame sunaudosite ir bananų žieves (19)

Alfas Ivanauskas sugriovė mitą, kad valgyti bananų žievės negalima. Parodė labai skanaus,...

Delfi Pyragų diena: gardžiausias kolegų pyrago receptas (6)

Lapkričio 6-oji – Lietuvoje minima Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama įvairiose įmonėse...

Tradicinis šeimos obuolių pyrago receptas – išbandykite (16)

Šiandien minima jau tradicija tapusi „ Pyragų diena “. Šią dieną visa Lietuva kepa pyragus,...

Prieš karantiną londoniečiai mėgavosi paskutine vakariene

Trečiadienio vakarą daugelis Londono restoranų buvo sausakimši – tirpo paskutinės minutės iki...

Top naujienos

Sukrečiantį vaizdo klipą išleidusi Rusijos grupė: jūsų karaliukui ateina galas (248)

Rusijos repo grupė „Kasta“ paskelbė vaizdo klipą, kuriame rodomi akivaizdūs įvykių...

Vilniuje užsisakė naminį kugelį išsinešti, o kai atidarė pakuotę – laukė staigmena (230)

Dabar toks metas, kad kavinių ir restoranų maistu galima pasimėgauti tik užsisakius jį...

Vokietijos rankose – tikrasis Putino ginklas Ukrainai ir Baltarusijai valdyti: ar galima pasirinkti išdavystę? (350)

Būti ar nebūti? Toks klausimas vėl iškilo Vakarų Europai svarstant vamzdyno „ Nord Stream 2...

Mirė buvęs Prancūzijos prezidentas Giscard'as d'Estaing'as (1)

Mirė buvęs Prancūzijos prezidentas Valery Giscard'as d'Estaing'as , pranešė „France 24“....

Žiemą kol kas teks pamiršti – į šalį vėl pradės plūsti šiluma (7)

Ketvirtadienio rytas išauš debesuotas, pragiedrulių bus nebent šiaurės vakariniame šalies...

Čempionų lyga kaista: į atkrintamąsias žengė tik įvarčių mašiną ir gynybos ramstį praradusi „Borussia“ prancūzas surinko „pokerį“ (1)

Prie aštuonių kelialapius į UEFA Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas jau turėjusių...

Vytautė Merkytė | D+ nariams

Kas slepiasi po Paryžiaus gatvėmis: 6 mln. sielų įspėja – sustok, čia yra mirties imperija (2)

Nors Paryžius yra meilės ir romantikos miestas, vieno fakto negalime ignoruoti – po jo gatvėmis...

Dulkys – apie nuotaikas po susitikimo su prezidentu: dėl vieno dalyko su Šimonyte buvome susitarę (327)

„Nenorėčiau spėlioti. Atvirai kalbant, gal ir nelabai yra laiko toms emocijoms, nes tikrai visa...

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė | D+ nariams

Pasiilgusiems kelionių siūlo aplankyti lietuvišką Laplandiją, Aliaską ar net Tailandą

Manote, kad žiemą nėra ką veikti? Netiesa. Dar vienas mitas, jog per karantiną galima nebent...

|Maža didelių žinių kaina