Reikės:
- 2,5 kg svorio lašišos (jūrinės, išdarinėtos)
- 1,5 kg bulvių (nuskusti)
- 1 pankolio
- alyvuogių aliejaus
- saujelės šviežių krapų, saujelės šviežių petražolių, saujelės šviežių peletrūnų
- poros citrinų
Kaip gaminti:
- Įjunkite orkaitę maksimaliu kaitrumu, kad įkaistų.
- Jums reikės didelės kepimo skardos, į kurią tilptų visa lašiša. Greičiausiai teks dėti žuvį įstrižai, kad tilptų į skardą. Jei galva ar uodega kiek išsikiš, nieko baisaus.
- Nuskuskite bulves, supjaustykite pusės centimetro storumo skridinėliais. Bulvių skridinėlius sudėkite į skardą, pabarstykite jūros druska ir maltais pipirais. Pankolį perpjaukite į šešias dalis, sudėkite jas ant bulvių, viską dosniai apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Pusę žolelių susmulkinkite. Nutarkuokite citrinos žievelę. Citriną supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite dubenyje su smulkintomis žolelėmis.
- Aštriu peiliu abiejose žuvies pusėse padarykite po 6 pjūvius maždaug 2 cm gylio (peilį įbeskite tiesiai, kad pjūviai eitų stačiu kampu).
- Į kiekvieną įpjovimą įberkite druskos, pipirų ir įdėkite žiupsnelį žolelių su citrina, tada užspauskite. Žuvį apšlakstykite aliejumi ir uždėkite ją ant bulvių su pankoliais.
- Supjaustykite dar vieną citriną ir įdėkite jos gabalėlius kartu su žolelėmis į žuvies vidų.
- Pašaukite skardą su žuvimi į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 min., paskui sumažinkite kaitrumą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min.
- Norėdami patikrinti, ar žuvis iškepusi, įsmeikite į storiausią vietą, už galvos, švariu iešmu, suskaičiuokite iki 10, tada ištraukite iešmą ir priglauskite prie lūpų – jei iešmas šiltas, vadinasi, žuvis iškepusi.
- Antros citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi apšlakstykite lašišą. Prie patiekalų gardu patiekti ir garuose troškintų žalių daržovių.