aA
Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių kepinių su uogomis iki pikantiško daržovių įdaro traškioje tešloje. Kol vieni perka savo mėgstamus ir jau pagamintus pyragus, kiti nesibodi eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus. Tad kokie pyragai labiausiai žavi lietuvius ir ką naujo pagaminti, norint nustebinti save, artimuosius ar kolegas?
DELFI Pyragų diena
© DELFI / Modesta Meškė

Ieškantiems naujovių – pagrindinė taisyklė


Receptų paieškos ir pyragų ragavimas – tik viena šios ypatingos dienos dalis. Kone reikšmingesnė yra šios dienos filosofija ir prasmė, mat tądien pačių keptus ar pirktus pyragus lietuviai pardavinėja kolegoms, bičiuliams, o surinktus pinigus aukoja prisidedami prie kilnių tikslų. Tad jei esate tarp norinčių paminėti pyragų dieną ir ryžtatės pasiraitoti rankoves gamindami, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič primena taisyklę, kuri neleis prašauti pro šalį.

„Ja naudojamės ir mes, ieškodami naujų receptų savo kepyklose. Tai – sezoniškumas. Gaminkite pyragus iš tų uogų ar vaisių, kurie šiuo metu šviežiausi ar kurių derlius buvo ką tik nuskintas ir atvežtas į Lietuvą. Tai obuoliai, persimonai, kiviai, bananai, įsibėgėja ir mandarinų sezonas. Visos šios gėrybės puikiai tinka skaninant kepinius, todėl drąsiai dėkite jas į pyragus“, – pataria N. Juchnevič.

Saldu gali būti ir sveika


Gyvenimo ironija: valgydami pyragą – patiekalą, pamaloninantį ne tik gomurį, bet ir širdį – neretai jaučiamės darantys nuodėmę. Viskas dėl jų – saldžių ir riebių ingredientų, kurie dažniausiai ir priverčia skaičiuoti pyrago kąsnelius. Laimė, dabar pyragus lengva gaminti ir iš sveikuoliškų produktų, o Pyragų dieną jais mėgautis be kaltės jausmo. Būtent tokie skanėstai, anot N. Juchnevič, sparčiai populiarėja ir konditerinių gaminių lentynose. Sveikuoliški ingredientai pyraguose yra atradimas dėl daugybės priežasčių.

„Įprastos sudėties pyragus galima paįvairinti avižiniais dribsniais, gervuogėmis, kokosų pienu – taip atsiskleis nauji, neįprasti skoniai. Neteisinga manyti, kad sveikuoliškas pyragas neatstos burnoje tirpstančio saldaus skanėsto. Pavyzdžiui, pabandykite pasigaminti šokoladinį avokadų ir bananų pyragą ir jūs tikrai pamiršite, kodėl jis vadinamas sveikuolišku“, – intriguoja kepyklų vadovė N. Juchnevič.

Na, o jei laiko pyrago gaminimui nėra, bet artimuosius, draugus ar kolegas norisi nustebinti, patariama pasižvalgyti, kokios naujienos suplūdo į prekybos centrus. Anot „Iki“ komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės, prie kai kurių klasika tapusių pyragų pridėjus vieną ar kelis naujus ingredientus pavyko išgauti iki šiol dar niekur „neskambėjusius“ skonius.

„„Būtent toks yra Zalcburgo obuolių pyragas. Atrodytų, laiko nenugalima klasika, bet, štai, recepte panaudoti migdolai situaciją pakeitė iš esmės. O tiems, kam dar neteko ragauti slyvų ir šviežio plikyto kremo dueto, patartina išmėginti purųjį Bretaniškąjį slyvų pyragą. Jei mėgstate uogas, žvilgterėkite į jogurtinį tortą „Olivija“, o jei norite atrasti įdomesnį skonį, siūlome migdolinio biskvito, sausainių skonio kremo ir obuolių-bergamotės įdaro tortą „Luvras““, – prekybos centrus IKI pasiekusias naujienas įvardija I. Baltrušaitienė.

Receptai iš kartos į kartą


Mielai išbandome naujoves, bet vertiname tai, kas jau patikrinta – tokią išvadą pateikia maisto ekspertai, stebintys, kokie pyragai dažniausiai nugula į mūsų krepšelius. Anot prekybos tinklo komunikacijos vadovės I. Baltrušaitienės, jei reikėtų išskirti populiariausiųjų skanėstų TOP 3, visgi nugalėtų tradicinės receptūros, kurias dar iki šių dienų prisimena mūsų mamos ir močiutės.

„Mūsų prekybos centruose pirmoje vietoje yra įsitvirtinęs legendinis „Kuršėnų vyniotinis“, antroje – „Napoleonas“, kurių parduodama šimtais tonų. Na, o trečiąją vietą pelnytų tradicinio skonio „Medaus pyragas“, – populiariausius pyragus vardija I. Baltrušaitienė.

Namais kvepiantys pyragai


Dar viena pastaruoju metu gastronomijos pasaulyje itin trokštama tendencija – natūralumas. Ji liečia ir saldžius gaminius. Pasak konditerės N. Juchnevič, net jei nėra laiko išsikepti pyrago nuosavoje virtuvėje, vis tiek ieškoma tokio, kurio skonis būtų „lyg gaminto namuose“. Į tokius pirkėjų poreikius atsižvelgia ir prekybininkai.

Gaminame kruopščiai ir su meile. Plakame tikrą šviežią grietinėlę, biskvitą kepame iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudojame biskvito mišinių ar dirbtinių saldiklių. Medaus pyrago gamyboje naudojame medų, ne medaus skonio gaminį. Manau, visa tai jaučia ir pirkėjai, kurie noriai renkasi „Pagaminta IKI“ konditeriją“, – pasakoja N. Juchnevič.

Tad, anot konditerės, natūralus iš kokybiškų, sveikuoliškų ingredientų pagamintas ir namais kvepiantis pyragas šiemet tikrai atsidurs populiariausiųjų pyragų dienos skanėstų gretose.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.6667

Kava ir desertai: ar žinote, kaip reikia juos derinti (10)

Kava jau seniai nebėra tik gėrimas, skirtas numalšinti kasdienį kofeino poreikį. Ja vaišiname...

Ali Gadžijevo receptas: citrininis pyragas su itališku morengu (6)

Konditerijos šefas Ali Gadžijevas laidoje „Gardu Gardu“ pagamino desertą su itališku...

DELFI Pyragų diena: po saldžios dienos – štai jums nesaldaus pyrago receptas (4)

Lapkričio 6-oji – Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama darbovietėse, mokyklose ir...

Švenčiame Pyragų dieną – į tradicinius kepinių receptus pažvelkite iš naujo (3)

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių...

Tobulas pyragas pagal Liuciną – 6 patarimai ir 3 netikėti receptai (8)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis...

Top naujienos

Vilkikų vairuotojai – itin atvirai apie darbą: šeimos ir namų ilgesį atperka įspūdinga alga (139)

Dėka vilkikų vairuotojo darbo tūkstančiai Lietuvos šeimų ne tik egzistuoja, bet ir gyvena. Nors...

Šilti orai dar nesitraukia (7)

Grybavimo bei ganiavos sezonas dar nesibaigia. Pietų oro srautas toliau plukdo vėlyvo rudens metu...

Urologas: jei norite, kad vyras neitų pas meilužę, duokite jam mėtų arbatos (191)

„Ji tiktų vyresniems, tik ne jauniems vyrams, nes mėtų arbata turi potenciją slopinančių...

Jauno mediko savižudybė atvėrė žaizdą, ji negydoma, nes visi nori likti švarūs (121)

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninėje dirbusio jauno mediko savižudybė visuomenės...

KOK bušido turnyre Vilniuje – Lietuvos kovotojų dominavimas (10)

Šeštadienį Vilniuje praūžė tradicinis „King of Kings“ (KOK) bušido turnyras, kuriame įvyko...

Prie Vilniaus pareigūnai sučiupo keleivius vežusį maršrutinio autobuso vairuotoją – beveik pustrečios promilės (45)

Šeštadienio vakarą, 18.34 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad iš Vilniaus Lavoriškių...

Aštuntą mėnesį besilaukianti Rūta Ščiogoliovaitė surengė koncertą ypatingoje vietoje: jau išeisiu užtarnautų atostogų (185)

Šeštadienio vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėja Rūta Ščiogolevaitė ir pianistas...

Mes nusipirkome namą Italijoje – už dolerį: štai kas nutiko paskui (108)

Sandoris atrodė pernelyg geras, kad būtų tiesa. Naujas namas – ir, galimas daiktas, visiškai...

Baltijos jūroje aptiko milijoninės vertės lobį: krovinys buvo gabenamas Rusijos carui, tačiau tikslo nepasiekė (42)

Iš Baltijos jūroje 1917 metais vokiečių povandeninio laivo paskandinto laivo ištraukta 900...