Šviesiai rožinė, nebyranti, minkšta afrikinio šamo mėsa neturi žuvies kvapo ir tai dažniausiai labai patinka vaikams, rašoma atsiųstame pranešime.

„Šios žuvies mėsa yra turtinga baltymais, omega rūgštimis bei vitaminais ir tinka įvairiems gaminimo būdams: kepimui, troškinimui, virimui. Užtenka subtiliai pagardinti kiekvienam patiekalui tinkančiais prieskoniais“, – pasakoja bendrovės „jFish“, užsiimančios afrikinių šamų auginimu, atstovė Lada Kalinina.

Netoli Kauno įsikūrę šių žuvų augintojai yra sukūrę pačių įvairiausių patiekalų su šia žuvimi: nuo žuvienės, salotų, užtepėlių, gurmaniškų karštųjų patiekalų iki lietuviškų cepelinų, Kijevo kotletų ir netgi koldūnų su šamo mėsos įdaru. Pasak L. Kalininos, daugelį žmonių vis dar stebina tokie įvairūs šios žuvies paruošimo būdai, tačiau išbandę įsitikina jos universalumu.

Rekomenduojame išbandyti keletą įdomesnių receptų su šamo mėsa.

Šamo filė suktinukai, įdaryti sūriu ir prieskoniais

Patiekalui reikės (6 porcijos):

  • 6 gab. šamo filė
  • 6 gab. rūkytos šoninės
  • jūros druskos
  • 2 valg. šaukštų džiovintos paprikos
  • 150 g džiūvėsėlių
  • 200 g tepamo varškės sūrio
  • 2 valg. šaukštų smulkintų, konservuotų jelapeno pipirų
  • 2 valg. šaukštų šviežių citrinos sulčių
  • 1 arbat. šaukštelio salierų druskos arba džiovintų salierų lapelių
  • 2 valg. šaukštų smulkintų svogūnų
  • 1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 2 arbat. šaukštelių džiovintų petražolių (įdarui)
  • šakelės šviežių petražolių (serviravimui)

Gaminimas:

  1. Šoninę 10 minučių pakepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol lengvai apskrus.
  2. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, smulkintus jelapeno pipirus, citrinų sultis, salierų druską, svogūnus, džiovintas petražoles ir čiobrelius.
  3. Šamo filė pabarstykite druska. Ant filė gabalėlio krėskite paruošto įdaro. Suvyniokite ir kiekvieną suktinuką apvyniokite pakepinta šonine, persmeigdami mediniu smeigtuku. Suktinukus pabarstykite džiovinta paprika. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 30 minučių.
  4. Patiekite su citrinos griežinėliais ir petražolėmis.

Šamo maltinukai

Maltinukai lengvai virškinamas maistas. Pietų metu tai idealus patiekalas, kuris neapsunkina organizmo, bet suteikia energijos. Patiekalui paruošti rinkitės gyvą, šviežią, skrostą šamą arba jau paruoštą šamo filė.

Patiekalui reikės (6 porcijos):

  • 1 šviežio šamo arba 500–600 g šamo filė
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 2 riekelių batono
  • 70 ml pieno
  • 30 g tirpinto sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 valg. šaukšto krakmolo
  • 1 valg. šaukšto citrininių žuvies prieskonių
  • po žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, maltų lauro lapelių, džiovintų čiobrelių, smulkintų žalių rozmarinų, smulkintų žalių bazilikų, 1 valg. šaukšto jūros druskos, aliejaus (kepimui)
  • 100 g maltų džiūvėsių

Gaminimas:

Žuvies mėsą be didesnių kaulų sumalti kartu su morka, svogūnu bei piene mirkytu ir nusunktu batonu. Įmušti kiaušinį, įdėti tirpintą sviestą, šaukštą krakmolo, suberti jūros druską ir prieskonius, išmaišyti. Ruošinį palikti pusvalandžiui. Maltinukus apvolioti džiūvėsiuose ir, apkepus aliejuje, troškinti uždengtoje keptuvėje, įpylus stiklinę vandens. Troškinti apie 15 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)