aA
Šiame kekse yra beveik pusė kilogramo cukinijos. Bet iš tiesų kekse cukinijos skonio visiškai nesijaučia. Žinoma, turint omenyje, kad cukinija apskritai neturi jokio išskirtinio skonio, tai labai normalu.
Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu
© Recepto autorė

Keksui skonio suteikia citrina arba apelsinas (priklausomai kurį naudosite, nes puikiai tinka abu). Tad galite rinktis tarp labiau citrininio ar labiau apelsininio skonio kekso. Vieną kartą cukinijos keksą kepiau su citrina, kitą kartą su apelsinu, ir abejais atvejais buvo labai gardu.

Be abejo, keksui ir papildomo skonio, ir saldumo suteikia šokoladinis glajus, kuris, kaip matote, čia yra pagrindinis akcentas. Galvojantiems ar keksas pavyksta labai drėgnas, atsakysiu, kad ne. Per viduriuką – nei labai drėgnas, nei labai sausas. Toks idealus pamirkyti kakavoje ar arbatoje. Ir dar, šį keksą galite kepti mėgstamoje formoje, tik turėkite omenyje, kad negiliose kepimo formose pyragas keps kiek trumpiau.

Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu


10 porcijų

Reikės:

  • 400 g jaunų cukinijų
  • 300 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 50 g sviesto
  • 2 valg. š. aguonų
  • 2 valg. š. citrinos ar apelsino sulčių
  • 2 arb. š. smulkiai nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės
  • 1,5 arb. š. vanilės esencijos arba vanilinio cukraus
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 0,5 arb. š. kepimo sodos
  • 1 žiupsnio druskos

Šokoladiniam glaistui:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 50 g sviesto

Gaminimas:

1. Sviestą išlydome mikrobangų krosnelėje, paliekame atvėsti.
2. Cukinijas nulupame, sutarkuojame stambia tarka, sudedame į sietelį ir paliekame nuvarvėti. Po to gerai nuspaudžiame, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
3. Orkaitę įkaitiname iki 170 C.
4. Viename inde išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, po to įmaišome sviestą ir aliejų. Sodą sumaišome su citrinų (ar apelsinų) sultimis ir sumaišome su kiaušinių mase.
5. Viename inde miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Tada pamažu įmaišome į kiaušinių masę. Sudedame citrinos (ar apelsino) žievelę, suberiame aguonas, nusunktą cukiniją ir šaukštu išmaišome.
6. Formą, kurioje kepsite, gerai ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą.
7. Keksą kepame įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Kai praeis 50 minučių, mediniu dantų krapštuku patikriname ar keksas jau iškepęs, jei dar ne, tuomet kepame 5-10 minučių ilgiau (kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės). Iškepusį keksą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, po to atsargiai išimame iš kepimo formos.
8. Šokoladinis glaistas – į vieną indą sudedame šokoladą, sviestą ir ištirpiname mikrobangų krosnelėje. Gerai išmaišome ir apliejame iškepusį keksą.

Skanumėlis!

Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu
Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu
© Recepto autorė
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.6667

Močiutės obuolių pyragas (15)

„Tai mano močiutės obuolių pyrago receptas. Niekur nesu mačiusi panašaus. Jis visada man bus...

Varškės sausainiai (9)

Žinote, padariau tikrai nemažą nuodėmę, oi ne, net keletą. Pirmoji tai, kad tik dabar...

Žaibiškai pagaminamas medaus tortas (34)

Gardutėlis minkštas medaus tortas yra tikras smaližių rojus. Manote, kad tokį tortą...

Šokolado nauda: 7 moksliškai pagrįsti faktai, kad jis mums reikalingas (10)

Juodajame šokolade gausu sveikatai naudingų maistingų medžiagų. Iš kakavos pupelių gaminamas...

Tinginių Napoleonas (10)

Šį tinginį visi, ko gero, seniai išbandė ir skonį pamiršo, o aš tik dabar padariau šeimai.

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (316)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (29)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (66)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...