aA
Tą rytą pagalvojau, kaip visiems mums sveika plėsti pažintį su kitomis kultūromis. Ir tai galima daryti pačiais įvairiausiais būdais – kelionėmis, specializuota literatūra ar dokumentiniais filmais apie konkrečios šalies, regiono virtuves. O savaitgalis, kai turime kiek daugiau laiko, geriausias metas atradimams ir mini „kelionėms po pasaulį“. Dažnai kelionėse ragaudama ko nors naujo, tai, kas patiko, vėliau išbandau ir namuose, savaip interpretuodama.
Šakšuka
Šakšuka
© Shutterstock

Taip nutiko ir po vizito Izraelyje, kur maisto ragavimas buvo viena iš svarbesnių kelionės detalių. Ne viskas ten patiko, bet vaisiai, prieskoniai, sūris, vynas, saldumynai yra tikrai įspūdingi šioje šalyje. Beje, nemažą įtaką žydų virtuvei daro ir arabų, Viduržemio jūros, Afrikos šalių kulinarijos tradicijos. Tikro košerinio maisto, deja, neteko ragauti.

Humusas, falafeliai, paplotėliai-duona, šavarma, šakšuka (žydiška kiaušinienė) – vieni iš populiariausių paprastų žydų užkandinių patiekalų. Tačiau tuos, kuriuos domina itin plati tradicinė žydiška virtuvė, kurioje atrasite ir silkės, ir įvairių itin paprastų, bet skanių mėsos patiekalų, raginčiau pasidairyti 1992 m. leidimo knygos „Žydų valgiai“. Plona sena knygelė pilna puikių patiekalų idėjų, o turint galvoje mūsų šalies istoriją, žydų tautybės žmonių bendruomenės dydį ir jos įtaką mūsų šalies kultūriniam, moksliniam vystymuisi, mokėti gaminti ką nors žydiško – garbės reikalas.

Tą šeštadienio rytą nusprendžiau pabandyti paruošti šakšuką, bet savaip. Pirmiausia, pridėti ką nors mėsiško ir kiek sotesnio, tad sumąsčiau apjungti du mėgstamus pusryčių variantus – kiaušinį ir šviežias keptas dešreles, be kurių neįsivaizduojami angliški pusryčiai. Tad nusprendžiau paruošti paprastą šakšuką, su papildomais vyriškais priedais – dešrelėmis, paplotėliu ir daržovėmis.

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu
Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu
© Asmeninins albumas

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu

(2 porcijoms)

  • 4 šviežios plonos jautienos arba kiaulienos dešrelės (idealu – kaimiškos, naminės)
  • keletas tortilijų paplotėlių
  • 300 g pievagrybių
  • svogūnas
  • 2 kiaušiniai (kaimiški)
  • 1 konservuotų pomidorų skardinė (arba 4-5 švieži dideli pomidorai, susmulkinti)
  • 1 brokolis
  • mėgstamų prieskonių (Artimųjų Rytų tinka labai), druskos, pipirų
  • šaukštas aliejaus

Imame apvalų, negilų indą, tinkamą kepti orkaitėje (arba du nedidelius indus, tuomet bus skirti atskiroms porcijoms). Pilame šiek tiek aliejaus, susmulkiname pomidorus iš skardinės ir padarome tyrę (arba dedame gerai susmulkintus šviežius pomidorus), pilame jos, kaip pagrindo. Stambiais gabalėliais pjaustome pievagrybių, brokolių ir nardiname į pomidorų tyrę. Dedame prieskonių, druskos, pipirų po žiupsnį, padarome šios masės centre duobutę ir įleidžiame/įmušame atsargiai kiaušinį. Jei šakšuką ruošiate didesniame inde, tuomet du kiaušinius mušame tolėliau vienas nuo kito. Uždengiame indą folija ir šauname į įkaitusią orkaitę maždaug 10-15 min.

Kol šakšuka troškinasi, keptuvėje gerai apkepame dešreles, po to stambesniais gabalėliais pjaustytus pievagrybius (kelias saujas) ir galiausiai, labai trumpam, dedame per pusę perpjautą šviežią pomidorą. Orkaitėje, baigiant kepti šakšukai, pašildome po tortilijos paplotėlį.

Į lėkštę dedame šiltą tortilijos paplotėlį, greta – apkeptas dešreles, pievagrybius ir po pusę pomidoro. Greta tiekiame ką tik ištrauktą, karštą šakšuką. Valgyti bus skanu į ją mirkant paplotėlį.

Skanaus!

Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu
Žydiška kiaušinienė su anglišku pastiprinimu
© Asmeninins albumas
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
3.5833

Gaivinantys naminiai vaisiniai ledai: nustebsite, kaip paprasta pasigaminti (3)

Nors sorbetas ir šerbetas skamba labai panašiai, tačiau iš tikrųjų tai yra du skirtingi...

Nuostabiai skanus sūrio pyragas su avietėmis ir migdolais (1)

Tie, kurie mėgsta gaminant sūrio pyragą, kaskart įsigudrina įgyvendinti kokią nors dar...

91-erių Petrutės legendinis grybukų ir voveraičių receptas: juos pirko ir valgė visa Akmenė (92)

Ar pamenate tokias senovines ketaus keptuves , kuriose vaikystėje mamos kepdavo grybukus ,...

Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas: skonis – 10 balų (22)

Trumpai apie šį tortą – skonis – 10 balų, išvaizda tiek pat! Jei atvirai, galutinis...

Burnoje tirpstantis braškių desertas (3)

Nežinau, kaip tiksliai pavadinti šį patiekalą – desertą . Amerikoje jis vadinamas cheesecake...

Top naujienos

Veryga: situacija verčia sunerimti, todėl jau braižomas ribojimų planas  išskirti atskiri sektoriai, planuojamos patikros (147)

Per ketvirtadienį šalyje buvo užfiksuoti 24 nauji koronaviruso atvejai. Penktadienį sveikatos...

Prabilo iš pareigų besitraukianti viceministrė: tylėti negaliu papildyta (188)

Pirmą kartą po pareikštų įtarimų viešai prabilo iš pareigų besitraukianti viceministrė Lina...

LNOBT direktoriui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, teatras stabdo darbą (44)

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro ( LNOBT ) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas...

Skleidžia melą, kad pasaulyje bankrutavo kelios dešimtys stambių bankų (5)

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta informacija apie stambių bankų bankrotą, tačiau...

Minskui įteikta nota: Lietuva smerkia kuro pakrovimą į Astravo AE (9)

Lietuva griežtai smerkia pradedamą branduolinio kuro pakrovimą į nesaugią Astravo atominę...

Grįžus iš Lenkijos tikriausiai teks izoliuotis, numatomos kai kurios išimtys (14)

Lenkiją penktadienį tikriausiai bus įtraukta į valstybių, iš kurių grįžus reikia izoliuotis,...

Naujausiuose maršrutuose – dar viena vilniečių pamėgta vieta: ten lankėsi susirgęs iš „Bardako“ (49)

Ketvirtadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) pranešė, kad koronavirusas buvo...

Astrave prasidėjo negrįžtamas procesas: Lietuva protestuoja ir laukia, kas bus (538)

Šiandien paleidžia Astravo AE , myliu jus visus, jeigu ką. Tokiu liūdnesniu sarkazmu penktadienį...

Komplikuota turizmo sektoriaus situacija: dabar visi plėšosi dėl kelių keliautojų (2)

Pasaulyje ir toliau daugėjant užsikrėtimų koronavirusu, kai kurie Lietuvos turizmo verslo atstovai...

Ketvirtadienį Lietuvoje užfiksuoti 23 nauji koronaviruso infekcijos atvejai: vienas jų - iš jau minėto Vilniaus baro įvežtiniai net iš keturių šalių (270)

Praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 23 naujo koronaviruso infekcijos atvejai.

|Maža didelių žinių kaina