1. Šokoladas – labai maistingas


Kokybiškas šokoladas, kuriame – daug kakavos, yra maistingas, jame daug tirpios ląstelienos ir mineralų.

100 g juodojo šokolado (70–85 proc. kakavos) yra: 11 g ląstelienos, 67 proc. geležies rekomenduojamos dienos normos, 58 proc. magnio, 89 proc. vario, 98 proc. mangano rekomenduojamos dienos normos, taip pat daug kalio, fosforo, cinko ir seleno.

Tiesa, 100 g šokolado – didelis kiekis, kuriame yra 600 kalorijų ir nemažai cukraus, taigi mėgaukitės šokoladu saikingai.

Šokolade yra sočiųjų ir mononesočiųjų riebalų, šiek tiek polinesočiųjų riebalų. Yra ir kofeino, teobromino. Nebijokite neužmigti – kofeino kiekis nedidelis.

2. Antioksidantų šaltinis


Juodajame šokolade gausu organinių, biologiškai aktyvių komponentų, kurie funkcionuoja kaip antioksidantai – polifenolių, flavonolių, katechinų ir kt.

Vieno tyrimo duomenimis, kakavos pupelėse ir juodajame šokolade – daugiau polifenolių ir flavonolių nei mėlynėse, acijose (uogose) ir daugelyje kitų vaisių.

Šokoladas

3. Šokoladas gerina kraujotaką, mažina kraujospūdį


Flavonoliai skatina endotelį (ląstelių audinį) gaminti azoto oksidą, kuris siunčia ląstelėms signalą atsipalaiduoti, todėl kraujas teka laisviau ir mažėja kraujospūdis.

Daugelio tyrimų duomenimis, kakava ir juodasis šokoladas gerina kraujotaką ir šiek tiek mažina kraujospūdį, tik šis poveikis yra nestiprus.

Tiesa, vienas tyrimas parodė, kad šokoladas nepadarė jokio poveikio žmonėms su aukštu kraujospūdžiu.

4. Didina gerojo (HDL) cholesterolio kiekį ir saugo blogąjį (LDL) cholesterolį nuo oksidacijos


Valgant juodojo šokolado, mažėja širdies ligų rizika. Vieno tyrimo autoriai konstatavo: kakavos milteliai žymiai sumažino oksiduoto LDL (vadinamojo blogojo) cholesterolio kiekį vyrų organizme. Taip pat padidino HDL (gerojo) cholesterolio kiekį ir sumažino blogojo cholesterolio kiekį turėjusiems aukštą cholesterolio lygį.

Kakava

Oksiduotas LDL cholesterolis reiškia, kad įvyko jo reakcija su laisvaisiais radikalais. Tada LDL ląstelės gali pažeisti įvairius audinius, pvz., širdies kraujagyslių sienelių audinį.

Natūralu, kad kakava mažina oksiduotojo LDL kiekį – joje daug veiksmingų antioksidantų, kurie patenka į kraują ir saugo lipoproteinus nuo oksidacinės žalos.

Juodasis šokoladas mažina ir atsparumą insulinui, kas yra širdies ligų, diabeto rizikos veiksnys.

5. Šiek tiek mažina širdies ligų grėsmę


Juodajame šokolade esantys komponentai stipriai saugo nuo blogojo cholesterolio oksidacijos. Ilgalaikėje perspektyvoje kur kas mažiau cholesterolio kaupiasi kraujagyslėse, taigi sumažėja širdies ligų grėsmė.

Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 470 vyresnių vyrų, parodė – per 15 metų kakava 50 proc. sumažino mirties nuo širdies ligų riziką.

Kitas tyrimas atskleidė, kad per savaitę kartą ar du suvalgant šokolado, 32 proc. mažėja sukalkėjusių apnašų kraujagyslėse rizika. Rečiau valgant šokolado, tokio poveikio nebuvo.
Kito tyrimo rezultatais, valgant juodojo šokolado dažniau nei penkis kartus per savaitę, 57 proc. sumažėja širdies ligų rizika.

Minėti tyrimai – observacinio pobūdžio, tad pernelyg drąsu teigti, kad vien šokoladas sumažino riziką.

6. Saugo odą nuo saulės


Biologiškai aktyvus komponentai kakavoje naudingi odai. Flavonoliai saugo odą nuo saulės poveikio, gerina kraujotaką, skatina odos tankumą ir drėkinimą.

Ištyrus 30 žmonių, paaiškėjo, kad 12 savaičių valgius juodojo šokolado, padidėjo natūrali organizmo apsauga nuo ultravioletinių spindulių B (UVB).

Jei planuojate atostogas, kelias savaites prieš jas valgykite juodojo šokolado.

7. Gerina smegenų veiklą


Vieno tyrimo dalyviai – sveiki žmonės penkias dienas valgė juodojo šokolado. Po šio laikotarpio pagerėjo kraujo cirkuliavimas į smegenis.

Vyresnio amžiaus žmonėms su suprastėjusia protine funkcija kakava gerina kognityvinę funkciją, šiek tiek gerina kalbinę funkciją ir mažina kai kurių ligų riziką.

Pasak šokolado karaliaus Algimanto Jablonsko, taip pat šokoladas yra geros nuotaikos šaltinis ir mus visada nuteikia maloniai, juk suvalgę šokolado gabalėlį mes niekada nesiraukome.

„Žinau, kad žmogui yra naudingas net šokolado kvapas. Jo aromatas palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą ir subalansuoja emocijas. Buvo nustatyta, kad šokolado valgymo malonumas susijęs su pačiais maloniausiais žmogaus vaikystės prisiminimais, nes kvapai turi ilgiausią asociatyvinę atmintį. Todėl net mažytis gabalėlis šokolado kelia mums nuotaiką“, – pasakojo „AJ Šokoladas“ savininkas Algimantas Jablonskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)