8 porcijos

Reikės:

Pyragui:

  • 170 g juodojo šokolado
  • 170 g sviesto
  • 125 g miltų
  • 125 g smulkaus rudojo cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto
  • ¼ arb. š. kepimo sodos
  • 1 didesnio žiupsnio smulkios druskos


Karamelei:

  • 125 g cukraus
  • 60 ml grietinėlės (35 % riebumo)
  • 3 valg. š. vandens
  • 2 valg. š. sviesto
  • 1 arb. š. citrinos sulčių


Šokoladiniams pabarstukams:

  • 1 saujos juodojo šokolado pabarstukų
  • 1 saujos baltojo šokolado pabarstukų


Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitiname iki 170 C.

2. Kepimo formą patepame sviestu ir pabarstome miltais (aš naudojau stačiakampę, stiklinę kepimo formą (~13 cm x 23 cm).

3. Viename dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Puode užverdame vandenį, ant jo uždedame dubenį su šokoladu ir sviestu. Vanduo turėtų būti kaitinamas ant silpnos ugnies. Šokoladą ištirpiname, išmaišome ir atidedame atvėsti.

5. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu. Plakame tol, kol masė šiek tiek pabalsvėja. Tuomet supilame pravėsusį šokoladą, išplakame. Pamažu sudedame miltus ir išplakame.

6. Tešlą supilame į kepimo formą ir kepame įkaitintoje orkaitėje ~40-45 min. Ar pyragas iškepęs patikriname mediniu pagaliuku. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti.

7. Karamelė – grietinėlę pakaitiname mikrobangų krosnelėje, kol pasidaro karšta. Į keptuvę suberiame cukrų, užpilame citrinos sultimis, vandeniu ir kaitiname ant vidutinės stipresnės ugnies, kol cukrus ištirpsta ir pasidaro gintarinės spalvos. Viso proceso metu cukraus nemaišome. Po to karamelę nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę (atsargiai, kad neapsitaškytumėte, nes karamelė labai burbuliuos) ir išmaišome. Sudedame sviestą, išmaišome ir labai trumpai pakaitiname ant silpnos ugnies, vis maišant, kad gautume vientisą karamelę. Po to karamelę atidedame į šalį, kad šiek tiek pravėstų.

8. Ant pravėsusio torto užpilame karamelę, apibarstome šokolado pabarstukais ir dedame 5 minutėms į 170 C orkaitę (kad pabarstukai vos vos suminkštėtų). Tada ištraukiame iš orkaitės ir patiekiame. Pyragas skaniausias dar karštas su ledais.