aA
„Sūris yra gyvybė. Jo viduje vyksta daugybė dalykų, kurių mes nematome plika akimi“, – sako sūrio kultūros židinio – „Sūrininkų Namai“ įkūrėjas ir sūrio tradicijų puoselėtojas Valdas Kavaliauskas. Drauge su dar viena lietuviško sūrio entuziaste, buvusia žurnaliste, parduotuvėlės „Pieno namai“ įkūrėja Ilona Bukaltiene jiedu sumanė Lietuvos pievų ir miškų skonį atvežti į Vilnių. Šį sekmadienį lietuviškų sūrių gamintojai susitiks „Benedikto turguje“, kur įvyks pirmoji Benedikto sūrių mugė. Joje bus pristatyti ne tik lietuviški, bet ir įdomūs graikiški bei itališki sūriai.
Sūrių mugė
© Organizatorių nuotr.

Prieš gerą dešimtmetį apie brandintus lietuviškus sūrius buvo nedaug kalbama. Ir visai nedaug kas žinojo apie keletą keistuolių, kurie išvyko į kaimą auginti karvių, avių ir ožkų, o savo nedidelėse kaimo trobelių virtuvėlėse pradėjo spausti sūrius. Kad viskas vyktų taip kaip reikia, jie sūrių gamybos paslapčių mokėsi Prancūzijoje ir nekreipė dėmesio į skeptikus, kurie aiškino, kad gerą sūrį pagaminti gali tik tie, kurie turi ypatingas sąlygas, ypatingus pelėsius ir bakterijas.

„Kur tik galėjome ieškojome žinių, bandėme patys, kvietėmės mokytojus iš Normandijos, iš Alpių regiono, patys važiavome mokytis į Prancūziją, net nepastebėjome, kaip gimė Lietuvos sūrininkų judėjimas, – pasakoja šiandien bene garsiausias Lietuvos sūrininkas, sodybos „Paskui saulę ir ožkas“ įkūrėjas Valdas Kavaliauskas ir priduria, kad gandas apie lietuviškus sūrius pradėjo sklisti prieš penkerius metus, kai sūrininkų produktus pradėjo ragauti sūrio gerbėjai.

Sūrių mugė
Sūrių mugė
© Organizatorių nuotr.

Valdas Kavaliauskas neabejotinai norėtų, kad sūrininkų atsirastų vis daugiau ir vis naujų, tačiau entuziastų būriai turguose prie prekystalių nestovi. „Sūrininko gyvenimas nėra paprastas, turi jam atsiduoti ir negailėti nei jėgų nei laiko. Gyvulius reikia prižiūrėti, melžti tris kartus per dieną ir nesvarbu, ar šventės, ar savaitgaliai, ar karštis lauke, ar šaltis. Ne kiekvienas tai ištveria, o romantika, kuri pradžioje daug kam susuka galvas, gana greitai išgaruoja“, - sako.

Ar per dešimtmetį jis jau perprato Lietuvos sūrio mėgėjų skonį? „Taip jau istoriškai susiklostę, kad lietuviai labiau vertina kietuosius, ilgai brandintus sūrius, – atsako. – Iš kelionių dažnas parsiveža ir prancūziškų sūrių nostalgija, ne mažiau vertinami ir tradiciniai varškės sūriai. Juose, tiesa, daug skonio ieškoti nereiktų, gal todėl dabar taip populiaru juos gardinti įvairiais prieskoniais, žolelėmis ar netgi kepti“.

Gurmaniškas sūrio skonis – kas kita. Tą patį teigia ir Ilona Bukaltienė, turguje kasdien girdinti sūrio ragautojų klausimus – kaip ilgai sūris buvo raugintas? Iš kokio pieno – šviežio ar pasterizuoto jis pagamintas? Kur buvo laikomas ir kaip ilgai brandinamas? „Ne į visus klausimus galiu atsakyti, štai todėl ir sugalvojome sūrio mugę, kad žmonės ateitų, patys su sūrininkais pabendrautų ir rūpimus klausimus išsiaiškintų“.

Sūrių mugė
Sūrių mugė
© Organizatorių nuotr.

Žurnalistiką į prekybą pieno produktais iškeitusi Ilona patyrė, kad lietuviai vis dar labiausiai vertina karvės pieno sūrius, nors pastaruoju metu itin populiarėja ožkos ir avies sūriai. „Dėl skonio juk paprastai nesiginčijama“, – šypsosi ir mugės lankytojams žada įdomias pažintis su sūrio gamybos amatu bei edukacines programas.

Savo ūkyje net aštuonias sūrio rūšis gaminantis Valdas Kavaliauskas neabejoja, kad sūrio mėgėjų skonis priklauso ne tik nuo susiformavusių įpročių, bet ir nuo sezono. „Geriausi sūriai yra tie, kuriuos žmonės perka, mėgsta ir kurių grįžta“, – sako sūrininkas, mugėje skaitysiantis paskaitą „Gyvas sūris: skonis, kvapas, tekstūra“.

Vlado Kavaliausko lietuviškų sūrinių ir jų sūrių trejetukas

Sūrinė „Varinis puodas“ – karvės pieno sūris „Viržinis“
Laužėnų kaimo šeimos ūkio sūrinė – ožkos pieno sūris „Ožka pataluose“
Vaidos Genienės sūrinė – ožkų pieno sūris „Lėtas“

Ilonos Bukaltienės lietuviškų sūrinių ir jų sūrių trejetukas

Sūrinė „Paskui saulę ir ožkas“ – ožkų pieno sūris „Angliukas“
Sūrinė „Laimingi sūriai“ – avies pieno sūris „Sūrios nuodėmės“
Sūrinė „Varinis puodas“ – karvių pieno sūris „Viržinis“

Su lietuviškais sūriais ir sūrininkais susipažinti, populiariausią mugės sūrį akloje degustacijoje bus galima išrinkti šį sekmadienį nuo 10 iki 15 valandos Benedikto sūrių mugėje Vilniaus „Benedikto turguje“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
4.4286

3 skrebučių su kiaušiniais idėjos lėtiems savaitgalio pusryčiams (14)

Pastaruoju metu kulinariniame pasaulyje kiaušiniai labiausiai išpopuliarėjo kombinacijoje su...

Košės diena: 4 netikėti receptai, kurie nudžiugins šeimą (8)

Turbūt nerastume žmogaus, kuris nebūtų ragavęs tokio universalaus patiekalo kaip košė . Ir...

Nuostabaus skonio naminiai keksiukai su slyvomis (3)

Jei turite šviežių vaisių ar uogų perteklių, būtinai išsikepkite šiuos keksiukus ....

Trijų aukštų šokoladinis pyragas: tokį pasigaminsite ir namie (16)

Konditeris Ali Gadžijevas pagamino trijų aukštų gaivų šokoladinį pyragą , kuriame...

Kitoks tinginys: dar paprastesnis ir skanesnis nereikia net sviesto (12)

Tinginius mėgsta daugelis. O šis patobulintas tinginys yra dar skanesnis ir paprastesnis. Tad...

Top naujienos

Sudarė būsimų eurokomisarų reitingą: Sinkevičiaus pozicija – pavojinga

Pasibaigus kandidatų į Europos komisarus klausymams Europos Parlamente (tų, kuriuos prileido prie...

Gyvai / Didžiausioje kontrabandos byloje – nuosprendis ne tik Karaliui, bet ir Kamblevičiaus sūnui tiesioginė transliacija (50)

Didžiausioje kontrabandos byloje – nuosprendis: Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti...

Policija sulaukė Ušacko brolio kraujo tyrimų (149)

Avariją sukėlęs Vygaudo Ušacko brolis buvo neblaivus, tai patvirtino kraujo tyrimų rezultatai.

Vilniuje buvo sulaikytas jaunas pareigūnas: kratų metu rastas didelis kiekis narkotinių medžiagų (39)

Penktadienį Vilniaus apskrities VPK Imuniteto valdybos pareigūnai sulaikė pareigūną ir atliko...

Prezidentūra jau suskaičiavo, kiek pinigų reikės išleisti didesnėms pensijoms (63)

Prezidento Gitano Nausėdos siūlomas spartesnis pensijų didinimas valstybei per artimiausius...

Vladimiras Laučius. Turkų puolimas Sirijoje: kur mus visus tai veda (99)

Kai prieš daugiau nei trejus metus mane pasikvietė pokalbio tuometis Prancūzijos ambasadorius...

Įvertino Karbauskio norą užimti Seimo vadovo kėdę: jis nori tik pažaisti (53)

Buvęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) frakcijos bendražygis Bronislovas...

„Grybavimo“ ir muštynių „Glory“ kovoje išvengęs Maslobojevas: iš ringo lipau apimtas ekstazės (11)

„Iš pradžių vaiko gimimas, paskui „Glory“ turnyras, o dar laukia WAKO pasaulio kikbokso...

„Vilniaus degtinė“ tęsia provokacijas: ironiškoje reklamoje – nealkoholinis šampūnas (40)

„O ką, jeigu nealkoholinis šampūnas?“ – naujoje reklamoje teiraujasi „Vilniaus degtinė“....

Skrydis atšauktas, o oro vežėjas pasiūlė kitą skrydį arba nakvynę: ar dar priklauso kompensacija? (1)

Rugsėjo pabaigoje plačiai nuskambėjus žiniai apie vieno didžiausių pasaulyje kelionių...