aA
Šis receptas iš tų, kurie niekada neišeina iš mados ir pagal jį prieš kiekvienas Kalėdas skaniausią riestę kepu vėl ir vėl. Nuo pat vaikystės iki šių dienų nė vienos Kalėdos pas mus nepraeina be mielinio pyrago su aguonomis. Jį kepdavo močiutė, dabar kepa mama, iš jos išmokau ir .
Renata Ničajienė
© DELFI montažas

Tai vienas tradiciškiausių žiemos švenčių kepinių. Įprastą aguonų įdarą skanu gardinti smulkintais riešutais, apelsinų žievelėmis, razinomis, o patį pyragą gražu susukti į apvalią riestę. Tai vienas iš tų nostalgiškų kepinių, kuris savo skoniu ir kvapu nors trumpam sugrąžina į vaikystę.

1 val. 30 min. ir tešlos kildinimas

Vienam pyragui reikės:

  • 250 g miltų
  • 120 ml pieno
  • 1 šaukštelio sausų mielių
  • 2 kiaušinių trynių
  • 50 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • kiaušinių plakinio aptepti
  • aguonų pyragui apibarstyti

Įdarui:

  • 150 g aguonų
  • 50 g graikiškų riešutų
  • 50 g razinų
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 100 g cukraus
  • kelių lašų migdolų esencijos
Riestė su aguonomis ir riešutais
Riestė su aguonomis ir riešutais
© Eglės Juzumienės nuotr. (knyga „Nostalgiški skanumynai“)


Gaminimas:

  1. Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į drobele išklotą rėtį, perplaukite švariu vandeniu, palikite nuvarvėti ir pradžiūti.
  2. Užmaišykite mielinę tešlą. Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu. Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui. Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai tešla bus vientisa, iš lėto supilkite lydytą sviestą ir jį gerai įminkykite į tešlą. Paruoštą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite valandai šiltai, kad iškiltų. Tešlos minkymo darbą galite patikėti virtuviniam kombainui.
  3. Aguonas suberkite į elektrinę kopoklę ir gerai susmulkinkite, kol jos sudrėks. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odelę, susmulkinkite elektrinėje kapoklėje kartu su aguonomis. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais ir cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu, įlašinkite kelis migdolų esencijos lašus.
  4. Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite atlikusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą, palikdami po kelis centimetrus iš šonų. Tešlą su įdaru suvyniokite į ilgą vyniotinį, jo kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.
  5. Riestės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi įdėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apytiksliai 40 minučių, kol visiškai iškeps. Iškepusią riestę dėkite ant grotelių, kad praauštų. Pjaustykite ir valgykite visai ataušusią.

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“.

R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“
R. Ničajienės knyga „Nostalgiški skanumynai“



Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Iš viešnagės Amerikoje parsivežė ir naujų receptų: tikri amerikietiški pusryčiai ir jūsų virtuvėje (20)

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir...

Lengviausias ir paprasčiausias būdas nustebinti nekasdieniška vakariene: kaip iškepti lašišą orkaitėje (15)

Jeigu norite lengvo ir nekasdieniško patiekalo, nėra nieko geriau už orkaitėje keptą lašišos...

Gaminame iš patisonų: nuo sriubos iki šokoladinio pyrago (2)

Patisonas – mažiau populiari daržovė nei moliūgas ar cukinija, nors jos visos priklauso tai...

Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu: Pasaulinės maisto dienos proga – žinomų tinklaraštininkių receptai (4)

Pasaulinė maisto diena antradienį minima daugiau nei 150 pasaulio šalių. Vienose šalyse jos...

Traškios vištienos blauzdelės pagal Beatą Nicholson – vaikų ir vyrų favoritės (34)

Maistą verdant riebaluose, susidaro traški plutelė, todėl visa drėgmė išlieka viduje, sako LRT...

Top naujienos

Guoga traukiasi iš aktyvios politikos: kitąmet nedalyvausiu jokiuose rinkimuose (86)

Buvęs liberalas Antanas Guoga , ilgą laiką buvęs laikomas realiausiu „valstiečių“ kandidatu...

Nuošalioje Vilniaus vietoje tiekia autentišką armėnišką maistą: stulbina kainomis ir porcijų dydžiu (185)

Jeigu nebūčiau vykusi automobiliu pro šalį, apie Valakampių paplūdimyje kepamus armėniškus...

Rezultatyvumu pradžiuginęs Lekavičius padėjo „Panathinaikos“ sutriuškinti Eurolygos debiutantus (2)

Miunchene antausį gavę Atėnų „Panathinaikos“ (2-1) krepšininkai išliejo susikaupusį...

Orai: artėja šalčiai (9)

Meteorologų teigimu, penktadienis bus gerokai vėsesnis nei praėjusios dienos. Naktį daug kur...

Lietuvių augintojus prispaudė kinai ir ukrainiečiai (122)

Šalies medaus eksportuotojai išgyvena sunkmetį – pirkėjų prireikė žvalgytis net tolimoje...

Panevėžyje nugriaudėjo galingas sprogimas: visiškai sugriauti keli garažai (86)

Bendrasis pagalbos centras informavo, kad Panevėžyje, Ateities g. 28, garažų masyve nugriaudėjo...

Grigas garantuoja, kad „Žalgiris“ šį sezoną eis toli, Čeponis stabdo arklius (61)

Trys pralaimėjimai iš eilės – ne „Žalgirio“ stilius. Šarūno Jasikevičiaus pamokslo...

Kol žmona rūpinosi namais, vyras ėjo pas meilužę: viską pakeitė gimtadienio vakarėlis (106)

Šventai tikėjau, kad galima išsaugoti šeimą . Ir jei ne atleisti už išdavystę, tai bent...

Guoga atviras: kandidatu į Vilniaus merus galėtų būti Vytautas Bakas (26)

Artėjant rinkimams į Vilniaus mero kėdę spėliojama, kas galėtų tapti nauju sostinės vadovu....

VU profesoriaus elgesį tyrusi komisija nustebino studentą: pripažino, kad esu „Karbauskio b...pys“ ir „šiukšlė“ (364)

Nors profesorius Paulius Subačius viešoje erdvėje palankiai vertino itin įžeidžiančius...