aA
Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma. Būtent tokį, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.
Morkų pyragas
© Organizatorių nuotr.

Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus, seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų. Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol, rašoma atsiųstame pranešime. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. Lietuvos kino teatruose jis pasirodys nuo sausio 12 d., o belaukdamos premjeros seserys Samulionytės dalijasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius.

Jūratė ir Vilma Samulionytės
Jūratė ir Vilma Samulionytės
© Organizatorių nuotr.

Seserys Samulionytės pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė.

Pyragas „Močiutės zomšas“

Jums reikės:

  • 5 kiaušinių
  • 3 didesnių morkų
  • pakelio margarino
  • 1,5 stiklinės cukraus
  • porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio)
  • stiklinės kefyro
  • pusės šaukštelio sodos
  • miltų

Morkų pyragas
Morkų pyragas
© Organizatorių nuotr.


  1. Gaminimas:
  2. Suplakite 5 kiaušinius.
  3. Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus.
  4. Į kiaušinių plakinį su cukrumi įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite.
  5. Ištirpinkite 200 g margarino arba sviesto, jį atvėsinkite.
  6. Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  7. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas.
  8. Sutarkuotas morkas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos.
  9. Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
  10. Pyragą kepkite apie 45–60 min.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rauginti kopūstai ir silkė kitaip: iš naujo atrado nuo seno lietuvių mėgstamus receptus

Nežinau, kaip jūs, bet raugintais dalykais virtuvėje aš niekada nesižavėjau. Sako, natūralu,...

Beata Nicholson: jei atsibodo kugelis – išbandykite cukinijų apkepą (25)

„Kai rašiau savo kepinių knygą, metus valgiau pyragus, pyragaičius, tortus, duoną, keksiukus,...

Rudenį namai pakvimpa pyragais: 3 receptai, kurie sušildys

Geras filmas ar knyga, garuojantis puodelis arbatos ir nuostabaus skonio pyragas . Argi tai neskamba...

Garsių virtuvės šefų paslaptys: kaip keptuvėje greitai išsivirti rudeninę sriubą ir nustebinti lengvai pagaminamu tortu (2)

Kol dar grybų sezonas nesibaigė ir vis dar turguje galima aptikti paskutiniųjų šviežių uogų,...

Iš viešnagės Amerikoje parsivežė ir naujų receptų: tikri amerikietiški pusryčiai ir jūsų virtuvėje (21)

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir...

Top naujienos

Olandijoje namus atradusi plungiškė: nesu iš tų, kurie negali gyventi be Lietuvos (96)

Vos sulaukusi aštuoniolikos iš Plungės kilusi mergina išvyko į Daniją. Drąsus Eglės Budrytės...

Naujausi JAV planai Rusiją gali tik suerzinti (68)

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ketina kitą savaitę pranešti Rusijos lyderiams apie...

Suttonas gimtadienį atšventė puikiu žaidimu ir „Ryto“ pergale prieš „Šiaulius“ (10)

Šeštadienio pavakarę sostinėje vykusiose „Betsafe- LKL “ rungtynėse šalies vicečempionas...

Pasakoja apie protu sunkiai suvokiamas moterų kančias: jie išplėšė mano vaiką iš gimdos (20)

Kaip manoma, šimtai tūkstančių etninių mažumų atstovų Kinijoje yra laikomi vadinamosiose...

Rauginti kopūstai ir silkė kitaip: iš naujo atrado nuo seno lietuvių mėgstamus receptus

Nežinau, kaip jūs, bet raugintais dalykais virtuvėje aš niekada nesižavėjau. Sako, natūralu,...

Kristupas Krivickas užminė mįslę apie šeimos pagausėjimą: svajonės pildosi! (42)

Žinomas prodiuseris, televizijos laidų vedėjas ir visuomenės veikėjas Kristupas Krivickas...

8 įpročiai, kurie jus labiausiai sendina

Kaip mirtis ir mokesčiai, senėjimas yra neišvengiamas. Tačiau kartais senstame anksčiau laiko,...

Sąrašas daiktų, kurių nereikėtų pirkti, jei nenorite apkrauti namų (6)

Atsisakyti daiktų ir gyventi minimalistiškai nėra lengva. Toks sprendimas reikalauja rimtos...

Neįtikėtina drama: „Panevėžys“ fantastišku būdu išplėšė pergalę, auksą ir bilietą į A lygą (24)

Šeštadienį dramatišku finišu baigėsi LFF I lygos sezonas. Paskutiniame ture sprendėsi ne tik...

Garažų masyvą išvertęs kraupus sprogimas Panevėžyje: aiškėja galimos priežastys (2)

Ketvirtadienį vakare Panevėžyje, Ateities gatvėje esančiuose garažuose kilęs sprogimas...