Dažniausiai naudojamas konditerijoje, šis karvių pieno sūris išsiskiria minkšta, puria tekstūra ir švelniu skoniu. Atsiųstame pranešime „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad populiariausias jo panaudojimo būdas yra gaminant tiramisu, tačiau maskarponę naudoti galima ir gaminant kitus desertus.

Tobulam skoniui – vos du ingredientai

Maskarponę naudoja viso pasaulio konditeriai, tačiau daugiausia gardumynų su šiuo sūriu galima paragauti Šiaurės Italijoje, Lombardijos regione. Pasak N. Juchnevič, būtent čia buvo parengtas pirmasis maskarponės receptas.

„Maskarponės kilmės vieta yra tarp Lodžio ir Abiategraso miestų, keliasdešimt kilometrų nutolusių nuo Milano – didžiausio miesto Lombardijos regione. Manoma, kad pirmasis šios rūšies sūris pagamintas maždaug XVII a. pradžioje“, – sako konditerė.

Originalus maskarponės receptas, anot N. Juchnevič, yra labai paprastas, o nuoseklus gaminimo procesas užtrunka vos apie 20 minučių. Tam tereikia vos dviejų ingredientų – riebios grietinėlės ir šviežiai spaustų citrinos sulčių.

„Į vidutinio dydžio puodą supilkite dvi stiklines riebios grietinėlės ir kaitinkite, kol užvirs. Supilkite du valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir sumažinkite ugnį – grietinėlė turi iš lėto virti apie 10 minučių, kol sutirštės. Tuomet sutirštėjusią grietinėlę su visu puodu perkelkite į ledu pripildytą indą ir palaikykite dar tiek pat laiko. Tuomet paimkite kitą, didesnį, dubenį ir į jį įstatykite marle išklotą rėtį. Iš lėto supilkite grietinėlės masę, uždenkite ir palikite šaldytuve parai. Rėtyje likęs, sutirštėjęs kremas ir bus jūsų rankomis pagamintas maskarponės sūris“, – atskleidžia konditerė ir toliau dalijasi dviejų klasikinių desertų, kuriuose naudojamas šis sūris, receptais.

Italijos pasididžiavimas – tiramisu


Jums reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių
  • 0,5 stiklinės cukraus pudros
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
  • 250 g maskarponės
  • 1 stiklinės kavos
  • 2 a. š. amareto arba kavos likerio
  • 200 g sausainių-pirštelių
  • šiek tiek nesaldintos kakavos

Gaminimas:

  1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
  2. Į trynių masę supilkite cukraus pudrą ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps balta ir standi.
  3. Sudėkite vanilės ekstraktą, maskarponę ir gerai išmaišykite.
  4. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus.
  5. Trečdalį trynių masės įmaišykite į baltymų masę. Po truputį įmaišykite ir likusius du trečdalius.
  6. Kitame inde išmaišykite atšalusią kavą ir likerį.
  7. Sausainius-pirštelius labai trumpai pamirkykite kavos ir likerio mišinyje. Paimkite kvadratinį stiklinį indą ir jį išklokite kavoje išmirkytais sausainiais. Ant viršaus uždėkite pusę maskarponės kremo. Išklokite dar vieną sluoksnį sausainių ir ant viršaus uždėkite likusią kremo dalį.
  8. Tiramisu palikite šaldytuve bent trims valandoms.
  9. Prieš patiekdami dosniai apibarstykite kakava.

Šokoladainis su maskarpone


Šokoladainis su maskarpone


Jums reikės:

  • 2/3 stiklinės miltų
  • 0,5 a. š. kepimo miltelių
  • 0,25 a. š. druskos
  • 100 g smulkinto pusiau saldaus šokolado
  • 50 g nesaldinto šokolado
  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 200 g maskarponės

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
  2. Kepimo indą ištepkite sviestu ir lengvai apibarstykite miltais.
  3. Nedideliame dubenyje išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  4. Vidutinio dydžio keptuvėje ant nedidelės ugnies ištirpdykite pusiau saldų ir nesaldintą šokoladą ir sviestą. Nukelkite nuo ugnies ir nuolat maišydami į masę suberkite 2/3 stiklinės cukraus bei pusę šaukšto vanilės ekstrakto.
  5. Įmuškite 3 kiaušinius ir išmaišykite.
  6. Birių produktų mišinį suberkite į šokolado masę ir išmaišykite iki vientisos tekstūros.
  7. Kitame inde išmaišykite maskarponę, kiaušinio trynį, likusią dalį cukraus ir vanilės.
  8. Pusę šokoladinės masės supilkite į kepimo indą ir ant jos viršaus supilkite pusę maskarponės masės. Tą patį pakartokite su likusia tešlos ir maskarponės kremo dalimi.
  9. Kai keturi sluoksniai bus padengti, paimkite buką peilį ir kelis kartus perbraukite tešlos masę – taip šokoladainis bus margas.
  10. Kepkite apie valandą, kol įsmeigus medinį pagaliuką, tešla prie jo nebekibs, ir palikite atvėsti.

Maskarponės tortas su braškėmis


Maskarponės tortas su braškėmis


Jums reikės:

  • 800 g braškių
  • 300 g jogurto
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 250 ml grietinėlės
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 vnt. biskvito
  • 2 v. š. želatinos
  • 2 a. š. cukraus
  • 2 a. š. citrinos sulčių
  • 100 ml vandens

Gaminimas:

  1. Supjaustykite apie pusę kilogramų braškių griežinėliais, o likusias – palikite papuošimui.
  2. Tuomet pasigaminkite želatiną – ją supilkite į 80 ml vandens ir palaikykite kelias minutes, o vėliau sudėkite puodelį į karštą vandenį ir leiskite jai atitirpti.
  3. Kol želatina tirpsta, maskarponę sumaišykite su cukraus pudra ir braškiniu jogurtu.
  4. Tuomet atskirame indelyje išplakite grietinėlę ir ją įmaišykite į masę, sudarytą iš maskarponės, cukraus pudros ir jogurto. Čia pat sudėkite ir atitirpusią želatiną.
  5. Kadangi dažniausiai biskvitas nėra labai saldus, jo skoniui sustiprinti naudokite cukrų, citrinos sultis ir 100 ml vandens mišinį. Maišydami ragaukite ir jei skonis išeis rūgštus – naudokite daugiau cukraus ir atvirkščiai.
  6. Tuomet į kepimo formą įpilkite šaukštelį aliejaus ir patepkite pagrindą, ant jo taip pat padėkite sviestinį kepimo popierių. Dėkite biskvitą ir patepkite gauta mase. Ant viršaus sudėkite braškes.
  7. Jei norite, kad tortas būtų keliaaukštis – biskvitą perpjaukite į kelias dalis ir tokiu pačiu principu jį pertepkite.
  8. Tuomet tortą dėkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms sustingti.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją