aA
Turbūt kiekvienas lietuvis yra girdėjęs liaupsių, dedikuotų italų virtuvei. Šios šalies maisto ruošimo tradicijos turi labai gilias šaknis, todėl italų virtuvė puikiai žinoma visame pasaulyje, o tradiciniai Italijos patiekalai yra tokie, kuriuos paragavus – sunku užmiršti. Todėl apie maskarponės skanėstus žino visi desertų mylėtojai.
© Shutterstock

Dažniausiai naudojamas konditerijoje, šis karvių pieno sūris išsiskiria minkšta, puria tekstūra ir švelniu skoniu. Atsiųstame pranešime „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad populiariausias jo panaudojimo būdas yra gaminant tiramisu, tačiau maskarponę naudoti galima ir gaminant kitus desertus.

Tobulam skoniui – vos du ingredientai

Maskarponę naudoja viso pasaulio konditeriai, tačiau daugiausia gardumynų su šiuo sūriu galima paragauti Šiaurės Italijoje, Lombardijos regione. Pasak N. Juchnevič, būtent čia buvo parengtas pirmasis maskarponės receptas.

„Maskarponės kilmės vieta yra tarp Lodžio ir Abiategraso miestų, keliasdešimt kilometrų nutolusių nuo Milano – didžiausio miesto Lombardijos regione. Manoma, kad pirmasis šios rūšies sūris pagamintas maždaug XVII a. pradžioje“, – sako konditerė.

Savaitgalio desertai: legendinis itališkasis tiramisu ir maskarponės pyragai
© Shutterstock

Originalus maskarponės receptas, anot N. Juchnevič, yra labai paprastas, o nuoseklus gaminimo procesas užtrunka vos apie 20 minučių. Tam tereikia vos dviejų ingredientų – riebios grietinėlės ir šviežiai spaustų citrinos sulčių.

„Į vidutinio dydžio puodą supilkite dvi stiklines riebios grietinėlės ir kaitinkite, kol užvirs. Supilkite du valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir sumažinkite ugnį – grietinėlė turi iš lėto virti apie 10 minučių, kol sutirštės. Tuomet sutirštėjusią grietinėlę su visu puodu perkelkite į ledu pripildytą indą ir palaikykite dar tiek pat laiko. Tuomet paimkite kitą, didesnį, dubenį ir į jį įstatykite marle išklotą rėtį. Iš lėto supilkite grietinėlės masę, uždenkite ir palikite šaldytuve parai. Rėtyje likęs, sutirštėjęs kremas ir bus jūsų rankomis pagamintas maskarponės sūris“, – atskleidžia konditerė ir toliau dalijasi dviejų klasikinių desertų, kuriuose naudojamas šis sūris, receptais.

Italijos pasididžiavimas – tiramisu

Savaitgalio desertai: legendinis itališkasis tiramisu ir maskarponės pyragai
© Shutterstock nuotr.


Jums reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių
  • 0,5 stiklinės cukraus pudros
  • 0,5 a. š. vanilės ekstrakto
  • 250 g maskarponės
  • 1 stiklinės kavos
  • 2 a. š. amareto arba kavos likerio
  • 200 g sausainių-pirštelių
  • šiek tiek nesaldintos kakavos

Gaminimas:

  1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
  2. Į trynių masę supilkite cukraus pudrą ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps balta ir standi.
  3. Sudėkite vanilės ekstraktą, maskarponę ir gerai išmaišykite.
  4. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus.
  5. Trečdalį trynių masės įmaišykite į baltymų masę. Po truputį įmaišykite ir likusius du trečdalius.
  6. Kitame inde išmaišykite atšalusią kavą ir likerį.
  7. Sausainius-pirštelius labai trumpai pamirkykite kavos ir likerio mišinyje. Paimkite kvadratinį stiklinį indą ir jį išklokite kavoje išmirkytais sausainiais. Ant viršaus uždėkite pusę maskarponės kremo. Išklokite dar vieną sluoksnį sausainių ir ant viršaus uždėkite likusią kremo dalį.
  8. Tiramisu palikite šaldytuve bent trims valandoms.
  9. Prieš patiekdami dosniai apibarstykite kakava.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Artėja silkės triumfo metas: kaip išrinkti gerą žuvį ir nesuklysti? (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Į Paryžių nuvykęs lietuvis rado iki šiol skaniausius desertus, dėl kurių alpsta visas pasaulis: vieneto kaina – 2,5 euro (75)

Turbūt nėra tokių žmonių, kuriems nepatiktų desertai , tačiau dar smagiau juos valgyti, kai...

Kepėja iš Kanados gamina pyragus, prilygstančius šedevrams (1)

Menininkė ir kepėja iš Vankuverio internete dalijasi vaizdo įrašais su instrukcijomis, kaip...

Sostinėje pristatyti interjero detalių įkvėpti šventiniai desertai (2)

Garsūs šalies šefai – „Sugamour“ konditerė Ekaterina Buldakova ir „Virtuvės mitų...

Klasikiniai oriniai sausainiai – burnoje tirpstantis desertas vos per 10 minučių

Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos...

Top naujienos

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (570)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (20)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (58)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (107)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (89)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Naminės degtinės legalizavimas strigo: bijoma, kad ji bus per pigi (41)

Seimo komitetuose toliau svarstoma galimybė leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę.