aA
Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, siūlome pasiruošti net tris naujus patiekalus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų itin skanus.
© Organizatorių nuotr.

Kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas, šefas Gediminas siūlo pasigaminti sočius vėlyvuosius pusryčius – šiuo metu ir Lietuvoje išpopuliarėjusį Libano virtuvės patiekalą šakšuką. Taip pat dalijasi tešlos iš visagrūdžių miltų receptu. Anot šefo, šią tešlą galima panaudoti labai įvairiai, pavyzdžiui, iškepti picą su šio metų laiko daržovių karaliais – smidrais arba paplotėlius prie grilyje keptos dorados ir smidrų.

Šefas tikina, kad nors šie patiekalai gali nuskambėti sudėtingai, bet viską įgyvendinsite be ypatingų pastangų.

Orkaitėje kepti kiaušiniai – šakšuka

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 4 vnt. brijošių arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 g čioriso dešros
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 puselių konservuotos keptos paprikos
  • 300 g konservuotų smulkintų pomidorų padažo
  • 100 g fetos sūrio
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių)
  • žiupsnelio kumino sėklų
  • žiupsnelio kalendros sėklų
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Gilesnėje keptuvėje, kurią tinka dėti į orkaitę, įkaitinti aliejų ir pakepinti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus kartu su kalendros ir kumino sėklomis.
  2. Suberti kubeliais pjaustytą čioriso dešrą ir pakepinti.
  3. Tada sudėti juostelėmis pjaustytą papriką, pakepinti ir supilti pomidorų padažą. Įberti druskos, pipirų pagal skonį, gerai išmaišyti ir 2–3 minutes patroškinti.
  4. Keptuvę nukelti nuo kaitros ir atsargiai ant masės paviršiaus įmušti kiaušinius.
  5. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kiaušinio baltymas sutvirtės.
  6. Iškepusią šakšuką apibarstyti trupintu fetos sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.

Visagrūdžių miltų tešla picai ir grilio paplotėliams

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 300 g visagrūdžių kvietinių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 450 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Picos įdaras

Reikės:

  • 250 g šviežių smidrų
  • 2 valg. š. pesto padažo
  • 1 mocarelos rutuliuko
  • rūkyto alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, suberti miltus, druską ir gerai išminkyti tešlą rankomis arba elektriniu maišytuvu iki vientisos blizgios masės. Tešlą padalinti per pusę. Pirmą dalį tešlos, skirtą picai, įdėti į alyvuogių aliejumi išteptą indą ir indo viršų uždengti maistine plėvele. Antrą dalį tešlos padalinti į 8 dalis ir suformuoti ant lentelės rutuliukus. Taip pat uždengti maistine plėvele. Abi tešlos dalis palikti šaldytuve porai valandų (galima ir nakčiai), kad lėtai iškiltų.
  2. Smidrų kotelių galiukus nulaužti ir likusias dalis suberti į verdantį vandenį porai minučių. Tada išgriebti juos ir panardinti į labai šaltą vandenį, kad neprastų spalvos ir vitaminų.
  3. Pirmą dalį tešlos rankomis paskirstyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Tešlos paviršių patepti pesto padažu, išdėlioti smidrus ir plėšytos mocarelos gabaliukus. Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 5–6 minutes. Iškepusią pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Grilyje kepta dorada su smidrais

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 2 vnt. doradų
  • druskos, pipirų
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių, peletrūno, raudonėlio)
  • 1 žaliosios citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • 250 g smidrų
  • 100 g sviesto
  • 1–2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Visas žoleles susmulkinti ir padalinti pusiau į atskirus indelius. Į vieną dalį smulkintų žolelių įtarkuoti česnako, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviestą. Viską gerai išmaišyti.
  2. Išvalyti žuvį ir nukirpti pelekus. Į likusią dalį žolelių įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir suberti į žuvies vidų. Žoleles pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir į kiekvieną žuvį įdėti po 2–3 riekelės žaliosios citrinos. Palikti 10–15 minučių pasimarinuoti. Kepti iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 15 minučių.
  3. Iš antros dalies tešlos rutuliukų padaryti paplotėlius. Smidrus apibarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Išmaišyti ir kepti grilyje kartu su visagrūdžiais paplotėliais iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 5 minutes.
  4. Iškepusią duonelę patepti žolelių sviestu bei patiekti kartu su grilyje kepta dorada ir smidrais.

Skanaus!

Laidos vedėjas Gediminas
Laidos vedėjas Gediminas
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Artėja silkės triumfo metas: kaip išrinkti gerą žuvį ir nesuklysti? (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Į Paryžių nuvykęs lietuvis rado iki šiol skaniausius desertus, dėl kurių alpsta visas pasaulis: vieneto kaina – 2,5 euro (75)

Turbūt nėra tokių žmonių, kuriems nepatiktų desertai , tačiau dar smagiau juos valgyti, kai...

Kepėja iš Kanados gamina pyragus, prilygstančius šedevrams (1)

Menininkė ir kepėja iš Vankuverio internete dalijasi vaizdo įrašais su instrukcijomis, kaip...

Sostinėje pristatyti interjero detalių įkvėpti šventiniai desertai (2)

Garsūs šalies šefai – „Sugamour“ konditerė Ekaterina Buldakova ir „Virtuvės mitų...

Klasikiniai oriniai sausainiai – burnoje tirpstantis desertas vos per 10 minučių

Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos...

Top naujienos

„Sodra“: penki svarbiausi dalykai apie pensijas, kuriuos būtina žinoti balsavimas (5)

Kitąmet daugelio gyventojų, tiek kaupiančių II pakopos pensijų fonduose, tiek nekaupiančių,...

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį (35)

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Tabu sulaužytas: valstybinės Rusijos televizijos eteryje – Putino duktė

Beveik 20 metų Rusijos žiniasklaidoje galiojantis tabu dėl naujienų apie šalies prezidento...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (607)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (77)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (140)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (329)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (64)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Mokesčių inspekcijos vadovė: kiekviena reforma atneša sumaišties ir nerimo (5)

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) yra pasirengusi mokesčių pasikeitimams nuo kitų metų,...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (3)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...