Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, siūlome pasiruošti net tris naujus patiekalus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų itin skanus.
© Organizatorių nuotr.

Kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas, šefas Gediminas siūlo pasigaminti sočius vėlyvuosius pusryčius – šiuo metu ir Lietuvoje išpopuliarėjusį Libano virtuvės patiekalą šakšuką. Taip pat dalijasi tešlos iš visagrūdžių miltų receptu. Anot šefo, šią tešlą galima panaudoti labai įvairiai, pavyzdžiui, iškepti picą su šio metų laiko daržovių karaliais – smidrais arba paplotėlius prie grilyje keptos dorados ir smidrų.

Šefas tikina, kad nors šie patiekalai gali nuskambėti sudėtingai, bet viską įgyvendinsite be ypatingų pastangų.

Orkaitėje kepti kiaušiniai – šakšuka

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 4 vnt. brijošių arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 g čioriso dešros
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 puselių konservuotos keptos paprikos
  • 300 g konservuotų smulkintų pomidorų padažo
  • 100 g fetos sūrio
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių)
  • žiupsnelio kumino sėklų
  • žiupsnelio kalendros sėklų
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Gilesnėje keptuvėje, kurią tinka dėti į orkaitę, įkaitinti aliejų ir pakepinti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus kartu su kalendros ir kumino sėklomis.
  2. Suberti kubeliais pjaustytą čioriso dešrą ir pakepinti.
  3. Tada sudėti juostelėmis pjaustytą papriką, pakepinti ir supilti pomidorų padažą. Įberti druskos, pipirų pagal skonį, gerai išmaišyti ir 2–3 minutes patroškinti.
  4. Keptuvę nukelti nuo kaitros ir atsargiai ant masės paviršiaus įmušti kiaušinius.
  5. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kiaušinio baltymas sutvirtės.
  6. Iškepusią šakšuką apibarstyti trupintu fetos sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.

Visagrūdžių miltų tešla picai ir grilio paplotėliams

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 300 g visagrūdžių kvietinių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 450 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Picos įdaras

Reikės:

  • 250 g šviežių smidrų
  • 2 valg. š. pesto padažo
  • 1 mocarelos rutuliuko
  • rūkyto alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, suberti miltus, druską ir gerai išminkyti tešlą rankomis arba elektriniu maišytuvu iki vientisos blizgios masės. Tešlą padalinti per pusę. Pirmą dalį tešlos, skirtą picai, įdėti į alyvuogių aliejumi išteptą indą ir indo viršų uždengti maistine plėvele. Antrą dalį tešlos padalinti į 8 dalis ir suformuoti ant lentelės rutuliukus. Taip pat uždengti maistine plėvele. Abi tešlos dalis palikti šaldytuve porai valandų (galima ir nakčiai), kad lėtai iškiltų.
  2. Smidrų kotelių galiukus nulaužti ir likusias dalis suberti į verdantį vandenį porai minučių. Tada išgriebti juos ir panardinti į labai šaltą vandenį, kad neprastų spalvos ir vitaminų.
  3. Pirmą dalį tešlos rankomis paskirstyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Tešlos paviršių patepti pesto padažu, išdėlioti smidrus ir plėšytos mocarelos gabaliukus. Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 5–6 minutes. Iškepusią pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Grilyje kepta dorada su smidrais

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 2 vnt. doradų
  • druskos, pipirų
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių, peletrūno, raudonėlio)
  • 1 žaliosios citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • 250 g smidrų
  • 100 g sviesto
  • 1–2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Visas žoleles susmulkinti ir padalinti pusiau į atskirus indelius. Į vieną dalį smulkintų žolelių įtarkuoti česnako, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviestą. Viską gerai išmaišyti.
  2. Išvalyti žuvį ir nukirpti pelekus. Į likusią dalį žolelių įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir suberti į žuvies vidų. Žoleles pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir į kiekvieną žuvį įdėti po 2–3 riekelės žaliosios citrinos. Palikti 10–15 minučių pasimarinuoti. Kepti iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 15 minučių.
  3. Iš antros dalies tešlos rutuliukų padaryti paplotėlius. Smidrus apibarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Išmaišyti ir kepti grilyje kartu su visagrūdžiais paplotėliais iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 5 minutes.
  4. Iškepusią duonelę patepti žolelių sviestu bei patiekti kartu su grilyje kepta dorada ir smidrais.

Skanaus!

Laidos vedėjas Gediminas
Laidos vedėjas Gediminas
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Įdaryta cukinija su lęšiais: norėsis, kad šios vakarienės liktų ir rytojaus pietums

Dalinuosi įdomiu skonių deriniu . Tai dar vienas puikus receptas iš mano receptų knygos „...

Gaminsite dar ne kartą: varškės ir daržovių apkepas (6)

Ieškantiems lengvų pietų ar vakarienės recepto siūlome išbandyti šį varškės ir daržovių...

Liko nesuvalgytos vištienos? Puiki proga greitam egzotiškam patiekalui (4)

Ko gero, kiekvienas esame susidūrę su situacija, kai nežinome, kaip panaudoti likusius maisto...

Pirktinių nebenorėsite: gardūs naminiai varškės sūreliai, aplieti šokoladu (3)

Įprastas, daugelio mėgstamas gardėsis bus tikrai šviežias ir natūralus, jei gaminsite jį patys.

Minkštučiai ir be galo kvapnūs veganiški pusryčių blyneliai (8)

Šie blyneliai be galo skanūs ir sužavės savo tekstūra – jie tokie minkštučiai, o jau...

Top naujienos

Naujas projektas sukėlė audrą: gyventojai savivaldybę kaltina korupcija (150)

Jau netrukus Senosios Šeškinės dalyje, Siesikų gatvėje, išdygs naujas daugiabučių kvartalas...

Sunkios būklės moters artimieji įsižeidė nugirdę gydytojos repliką (206)

„Kai mirs, palaidosit ir pabūsit“, – tarė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja sunkios...

Apie olimpiadą pasvajojantis Motiejūnas: Lietuva yra mano šalis, o mano širdis – su rinktine interviu (44)

„Tai labai gabus žaidėjas. Negaliu prilyginti, kad jis toks kaip Sabonis, nes Sabonis yra toks...

Šiluma ir lietus dar nesitrauks

Ties Rusija įsitvirtinęs ciklonas ir artimiausiomis dienomis lems mūsų orus .

Pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu buvusi mergina: iki šiol atsimenu, kaip jis uostė mano plaukus (404)

Prieš ketverius metus buvau pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu Arutiunianu. Ne kaip eilinė...

Sostinėje įvyko avarija, pareikalavusi 34-erių motociklininko gyvybės (72)

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko motociklininko mirtimi pasibaigusi avarija.

Garsus erotikos modelis Katie Price apgavo lietuvių dizainerę Elvyrą Monginienę: skandalas nuskambėjo užsienio spaudoje (44)

Visame pasaulyje nuogybėmis ir skandalais išgarsėjusi Katie Price , dar žinoma Jordan pseudonimu,...

Iš urvo Tailande išgelbėti berniukai turi netikėtą planą (25)

Berniukai kartu su savo futbolo treneriu kelias savaites įkalinti potvynio praleido požeminiame...

Tragiškas vakaras Prienų rajone: nukrito parasparnis, pilotas neišgyveno (48)

Trečiadienį 20.58 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Anglijos paplūdimiuose – būrys girtų kirų: paukščiai svaiginosi šiukšlėse (13)

Pietvakarių Anglijoje paplūdimiuose buvo rasta dešimtys kirų, kurie „nesiorientavo ir buvo...