aA
Kadangi paskutinis pavasario mėnuo tikrai lepina gerais orais, siūlome pasiruošti net tris naujus patiekalus, kad savaitgalis tiek namie, tiek gamtoje su šeima ar draugais būtų itin skanus.
© Organizatorių nuotr.

Kulinarinės laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas, šefas Gediminas siūlo pasigaminti sočius vėlyvuosius pusryčius – šiuo metu ir Lietuvoje išpopuliarėjusį Libano virtuvės patiekalą šakšuką. Taip pat dalijasi tešlos iš visagrūdžių miltų receptu. Anot šefo, šią tešlą galima panaudoti labai įvairiai, pavyzdžiui, iškepti picą su šio metų laiko daržovių karaliais – smidrais arba paplotėlius prie grilyje keptos dorados ir smidrų.

Šefas tikina, kad nors šie patiekalai gali nuskambėti sudėtingai, bet viską įgyvendinsite be ypatingų pastangų.

Orkaitėje kepti kiaušiniai – šakšuka

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 4 vnt. brijošių arba kitų pusrytinių bandelių
  • 4 vnt. kambario temperatūros kiaušinių
  • 100 g čioriso dešros
  • 1 vidutinio svogūno
  • 2 puselių konservuotos keptos paprikos
  • 300 g konservuotų smulkintų pomidorų padažo
  • 100 g fetos sūrio
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių)
  • žiupsnelio kumino sėklų
  • žiupsnelio kalendros sėklų
  • druskos, pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Gilesnėje keptuvėje, kurią tinka dėti į orkaitę, įkaitinti aliejų ir pakepinti pusžiedžiais pjaustytus svogūnus kartu su kalendros ir kumino sėklomis.
  2. Suberti kubeliais pjaustytą čioriso dešrą ir pakepinti.
  3. Tada sudėti juostelėmis pjaustytą papriką, pakepinti ir supilti pomidorų padažą. Įberti druskos, pipirų pagal skonį, gerai išmaišyti ir 2–3 minutes patroškinti.
  4. Keptuvę nukelti nuo kaitros ir atsargiai ant masės paviršiaus įmušti kiaušinius.
  5. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kiaušinio baltymas sutvirtės.
  6. Iškepusią šakšuką apibarstyti trupintu fetos sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.

Visagrūdžių miltų tešla picai ir grilio paplotėliams

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 300 g visagrūdžių kvietinių miltų
  • 300 g kvietinių miltų
  • 15 g šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. cukraus
  • 450 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

Picos įdaras

Reikės:

  • 250 g šviežių smidrų
  • 2 valg. š. pesto padažo
  • 1 mocarelos rutuliuko
  • rūkyto alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Mieles ištirpinti vandenyje su cukrumi, suberti miltus, druską ir gerai išminkyti tešlą rankomis arba elektriniu maišytuvu iki vientisos blizgios masės. Tešlą padalinti per pusę. Pirmą dalį tešlos, skirtą picai, įdėti į alyvuogių aliejumi išteptą indą ir indo viršų uždengti maistine plėvele. Antrą dalį tešlos padalinti į 8 dalis ir suformuoti ant lentelės rutuliukus. Taip pat uždengti maistine plėvele. Abi tešlos dalis palikti šaldytuve porai valandų (galima ir nakčiai), kad lėtai iškiltų.
  2. Smidrų kotelių galiukus nulaužti ir likusias dalis suberti į verdantį vandenį porai minučių. Tada išgriebti juos ir panardinti į labai šaltą vandenį, kad neprastų spalvos ir vitaminų.
  3. Pirmą dalį tešlos rankomis paskirstyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Tešlos paviršių patepti pesto padažu, išdėlioti smidrus ir plėšytos mocarelos gabaliukus. Kepti iki 230°C įkaitintoje orkaitėje 5–6 minutes. Iškepusią pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Grilyje kepta dorada su smidrais

Saulėto savaitgalio meniu gamtoje ir namie
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 2 vnt. doradų
  • druskos, pipirų
  • ryšulėlio šviežių žalumynų (kalendros arba petražolių, peletrūno, raudonėlio)
  • 1 žaliosios citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • 250 g smidrų
  • 100 g sviesto
  • 1–2 skiltelių česnako

Gaminimas:

  1. Visas žoleles susmulkinti ir padalinti pusiau į atskirus indelius. Į vieną dalį smulkintų žolelių įtarkuoti česnako, įberti druskos, pipirų ir įdėti sviestą. Viską gerai išmaišyti.
  2. Išvalyti žuvį ir nukirpti pelekus. Į likusią dalį žolelių įberti druskos, pipirų, išmaišyti ir suberti į žuvies vidų. Žoleles pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir į kiekvieną žuvį įdėti po 2–3 riekelės žaliosios citrinos. Palikti 10–15 minučių pasimarinuoti. Kepti iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 15 minučių.
  3. Iš antros dalies tešlos rutuliukų padaryti paplotėlius. Smidrus apibarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Išmaišyti ir kepti grilyje kartu su visagrūdžiais paplotėliais iki 160°C įkaitintame grilyje (arba iki 180°C įkaitintoje orkaitėje) apie 5 minutes.
  4. Iškepusią duonelę patepti žolelių sviestu bei patiekti kartu su grilyje kepta dorada ir smidrais.

Skanaus!

Laidos vedėjas Gediminas
Laidos vedėjas Gediminas
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Po reido miške: grybais užversta virtuvė ir itin paprasti receptai (35)

Kelionės į mišką saulėtą rudenį yra vienas smagiausių dalykų. O miške galime ir šiaip...

Burokėliai – ne tik barščiams ir mišrainėms: ką iš jų siūlo pasigaminti tikri profesionalai (28)

Apie tai, kokia stebuklingai sveika daržovė yra burokėlis, girdėjome ne kartą, tad apmaudu, kai...

Vilniečiai plūsta į miesto centrą apsipirkti: štai kokios kainos šių metų Tautų mugėje (287)

Šį savaitgalį žingsniuojant pagrindinėmis sostinės gatvėmis galima pasidžiaugti ne tik geru...

Savaitgalio meniu – iš miško ir sodų gėrybių: antienos confit su voveraitėmis ir uogų desertas

Kai miškuose pilna grybų ir soduose dar galima rasti įvairiausių gėrybių, neretai...

Kaip žiemai skaniai paruošti rudens gėrybes: ūkininkų ir turgaus prekiautojų patarimai (3)

Kiekvieną rudenį vaisių ir daržovių derlius priverčia sukti galvą, ką daryti su staiga...

Top naujienos

Pasakoja apie slaptus bandymus su žmonėmis Rusijoje: instinktyviai dar mėginau įkvėpti (74)

Nepriklausomu informacijos kanalu „Proekt“, prie kurio darbuojasi tiriamąjį darbą dirbantys...

Bene keisčiausiame mieste pasaulyje savaitgalis kainuoja tūkstančius (11)

Bemaž pusė tūkstančio už viešbučio kambarį, šimtai už įėjimą į pramogų parką, o jame...

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus vizito dieną – netikėtas gestas ir gausios pagyros Lietuvai (1492)

Šeštadienio vakarą baigiasi pirmoji popiežiaus Pranciškaus diena Lietuvoje. Ko gero, svarbiausiu...

Telefonai kaista: skelbiama apie didžiulį emigrantų susidomėjimą grįžti į Lietuvą (457)

Teigiama, kad tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvenančių lietuvių susidomėjimas grįžimu į...

Orai: bus šalta ir lis (1)

Virš Skandinavijos besisukantis galingas žemo slėgio sūkurys į šalį atnešė rudenišką orą....

Nosį pasaulio čempionui sukruvinęs rusas turėjo brangiai sumokėti (55)

Anthony Joshua apgynė savo titulus, svarbiausioje bokso sunkiasvorių dvikovoje nokautavęs...

Kaune piligrimai popiežiaus lauks per naktį – vieni melsis iki ryto, kiti nakvos tiesiog prie scenos (43)

Į Lietuvą atvykęs ir Vilniaus mieste su geros valios žmonėmis susitikęs popiežius Pranciškus...

Darbuotojai pasipiktinę – atlyginimai vėluoja po pusmetį (89)

Pledus, baldinius ir kitokius audinius gaminančios bendrovės „Lanalita“ gamybinio padalinio...

Tokių Prezidento rinkimų Lietuva seniai nematė: Pakso referendumas dėl lito ir kiti nežinomieji (775)

Likus mažiau nei metams iki prezidento rinkimų, prie starto linijos rikiuojasi kandidatai. Nors per...

Ypatingą vaidmenį popiežiaus vizito metu atlikęs 14-metis: iš pradžių tuo nepatikėjau (258)

Nors popiežius Pranciškus jau išvyko nakčiai į Apaštališkąją nunciatūrą, tūkstančiai...