Nors tradicinių cepelinų receptas visiems gerai žinomas, tačiau virtuvėje galima improvizuoti ir atrasti naujienų.

Puode – mėlynos bulvės

Tradiciškai cepelinai yra gaminami dvejopai – iš virtų ir iš žalių bulvių tešlos. Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad cepelinų gamyba gali atrodyti labai sudėtingas ir ilgas procesas, tačiau pasigaminus bus ne tik skanu juos valgyti, bet ir malonu prisiminti šį procesą.

„Cepelinus galima gaminti iš pačių įvairiausių bulvių – net iš mėlynųjų, kurios dažnai atrodo patraukliau ir įdomiau. Tokios bulvės turi kur kas daugiau krakmolo nei paprastos, todėl reikėtų labiau pasistengti tam, kad jos nesukristų. Tiesa, gamindami cepelinus iš įprastų bulvių, nepamirškite šalto vandens puodelyje ištirpinti 1 valgomąjį šaukštą krakmolo ir jį suleisti į verdantį puode vandenį. Prieš gaminant cepelinus taip pat reikėtų nuspręsti, su kokiu įdaru jie bus gaminami. Tradiciniai paprastai būna su mėsa, tačiau dabar galima sugalvoti pačių įvairiausių – su žvėriena, daržovėmis ar varške“, – pasakoja A. Rasmussen ir pateikia kelis kirtingus cepelinų ir jų įdarų receptus.

Cepelinai su varške ir mėtomis

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 3 vnt. virtų bulvių
  • 30 g sviesto
  • 200 g varškės
  • 1 kiaušinio
  • 1 v. š. grietinės
  • smulkintų mėtų lapelių
  • druskos

Gaminimas:

  1. Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite ir išsunkite.
  2. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius.
  3. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
  4. Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.
  5. Bulvių masę išskirstykite, plonai išplokite, o į vidurį sudėkite varškės įdarą. Gautos masės kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.
  6. Taip paruoštus cepelinus pradėkite virti, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.

Morkų įdaras cepelinams

Cepelinai

Morkų įdaras cepelinams

Jums reikės:

  • 400 g virtų morkų
  • 20 g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 2 a. š. sviesto
  • šiek tiek cinamono

Gaminimas:

Virtas morkas sutarkuokite ir sumaišykite su kitais nurodytais ingredientais. Gautą įdarą patroškinkite keptuvėje apie dešimt minučių. Galite pagardinti ir kitais priedais, pavyzdžiui – aguonomis.

Jautienos įdaras cepelinams


Cepelinai

Jautienos įdaras cepelinams

Jums reikės:

  • 500 g jautienos nugarinės
  • 1 kiaušinio
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • mairūno
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Jautienos nugarinę supjaustykite stambesniais gabaliukais.
  2. Svogūną sumalkite mėsmale.
  3. Įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius ir viską gerai išminkykite. Įdaras paruoštas.

Grybų įdaras cepelinams


Cepelinai

Grybų įdaras cepelinams

Jums reikės:

  • 500 g grybų
  • 2 vnt. svogūnų
  • 100 g rūkytų lašinių
  • 2 v. š. maltų džiuvesėlių
  • 1 kiaušinio
  • druskos

Gaminimas:

  1. Grybus pamirkykite vandenyje ir šiek tiek vėliau nupylę sudėkite į puodą, vėl užpilkite vandeniu ir išvirkite.
  2. Paruoštus grybus ir lašinukus sumalkite mėsmale. Sumaišykite su įkaitintoje keptuvėje pakepintais kapotais svogūnais, kiaušiniu ir maltais džiūvėsėliais. Viską pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
  3. Cepelinus su grybų įdaru patiekite su spirgučiais arba grietine.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)