Skaičiuojama, kad kasmet bananų suvalgoma bent 100 milijardų, o bent pusę šio kiekio – pusryčių metu. Ir tai nieko nuostabaus, nes bananas yra skanus ir maistingas – viename jame gali būti iki 150 kalorijų, todėl juos reikėtų valgyti prisižiūrint, jei laikomasi dietos. Dar viena banano savybė – mokslininkai teigia, kad bananuose yra medžiagos, gerinančios informacijos apdorojimo procesą, suteikiančios optimizmo ir tonizuojančios mūsų organizmą.

Tačiau, kad ir koks nuostabus būtų bananas, jo kelionėje iki mūsų stalo yra ir liūdnoji istorijos dalis. Ar pastebėjote, kiek „vienišų“, nuplėštų nuo kekės, tiesiog nučiupinėtų, pajuodusių ir dėl to niekam nereikalingų bananų guli dėžėse prekybos vietose? Ar teko girdėti parduotuvėje: „O tai kodėl paėmėte tokius negražius bananus? Yra gražių, išvaizdžių!“ Ar teko susimąstyti, kiek tokių „nereikalingų ir atstumtų“ vaisių dėl to, kad apverčiame ir numaigome kone visą jų dėžę, iškeliauja perdirbti, į sąvartynus ir kažkur, apie ką mes nenorime žinoti?

Siekdami parodyti, kad tokius bananus galima kuo puikiausiai panaudoti maistui, nes jie yra kvapnūs, saldūs ir ypač tinka pyragams kepti bei desertams gaminti, VMG leidžiamas žurnalas „Verdu ir kepu“ skelbia akciją „Išgelbėk vienišą bananą!“ Tai yra socialinis ir nekomercinis projektas, kuriuo norima atkreipti dėmesį į atsakingą vartojimą bei pasitelkus kulinarinę vaizduotę vasario 23-iąją tinkamai atšvęsti Bananų pyrago dieną.

„Matome, kokie populiarūs yra receptai su bananais. Visa paslaptis – tokie patiekalai yra lengvai pagaminami ir garantuotai skanūs. Visgi mes norime žmones paskatinti ne tik gaminti, bet ir daryti tai atsakingai: atrodo, kas čia blogo, jei nusiplėšiau nuo kekės gražesnius bananus, vieną palikau, bananui juk neskauda. Tačiau nuo tokių, iš pirmo žvilgsnio, mažų detalių ir prasideda atsakingas vartojimas, apie kurį reikia kalbėti daugiau“, – sako Elžbieta Monkevič, kulinarinio žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė.

Bananų pyragui su šokoladu reikės:

Bananų pyragas su šokoladu

  • 2 bananų
  • 150 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • 100 g juodojo šokolado
  • 1 apelsino
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimo eiga

1. Šokoladą ištirpdykite su sviestu.
2. Sutrinkite bananus ir sumaišykite juos su šokoladu.
3. Įmuškite kiaušinius į masę, išmaišykite.
4. Įtarkuokite apelsino žievelės.
5. Suberkite miltus. Vėl viską išmaišykite.
6. Gautą masę sukrėskite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
7. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
8. Pyragą apliekite šokoladu ir užbarstykite tarkuotos apelsino žievelės.

Žaliasis žvaigždynas

Žaliasis žvaigždynas

1 asm.
Gaminimas 10 min.

  • 2 geltonų kivių
  • ½ karambolinės averojos
  • 1 cm storio ananaso riekelės
  • ½ banano
  • 1 trumpavaisio agurko
  • 1 šaukšto „chia“ sėklų

1. Iš vieno kivio išpjaukite žvaigždutę. Kitą kivį nuvalykite.
2. Glotnučiui papuošti palikite kelias agurko riekeles, plonas averojos riekeles.
3. Nuvalytą kivį, ananaso riekelę, bananą ir agurką sutrinkite trintuvu.
4. Supilkite į dubenėlį, puošimui panaudokite kivių „gėlytes“, „chia“ sėklas ir likusius vaisius.

Raudono ir geltono odisėja

Raudono ir geltono odisėja

1 asm.
Gaminimas 10 min.

  • ½ mango
  • ¼ drakono vaisiaus (kertuočio)
  • 1 banano
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • ½ pasifloros
  • 200 g braškių
  • Mėtų lapelių (papuošti)

1. Paryžietišku šaukšteliu iš mango ir drakono vaisiaus išpjaukite rutuliukus.
2. Bananą supjaustykite riekelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis. Išimkite pasifloros vidų.
3. Kelias braškes supjaustykite riekelėmis, likusias sutrinkite. Likusį mangą irgi sutrinkite. Geltoną ir raudoną mases sudėkite į dubenėlį, puoškite pagal pageidavimą.

Grietinėlės ledai su riešutų sviestu ir bananais

Grietinėlės ledai su riešutų sviestu ir bananais

10–12 asm.
Gaminimas 15 min.
Šaldyti 6 val.

  • 3–4 prinokusių bananų
  • 2 šaukštų riešutų sviesto
  • 500 ml plakamosios grietinėlės
  • ½ skardinės sutirštinto saldinto pieno

1. Bananus sutrinkite su riešutų sviestu.
2. Grietinėlę pradėkite plakti, pamažu supilkite sutirštintą pieną ir pabaigoje sudėkite bananų ir riešutų sviesto masę.
3. Viską gerai išmaišykite ir supilkite masę į paruoštą metalinį indą.
4. Dėkite į šaldiklį ir šaldykite ne trumpiau nei 6 val. Permaišyti nebūtina.

Špinatų ledai

Špinatų ledai

6–8 asm.
Gaminimas 20 min.
Šaldyti 6 val.

  • 2 avokadų
  • 1 mango
  • 1 banano
  • 100 g špinatų
  • 100 g cukraus
  • 70 ml apelsinų sulčių
  • 50 ml žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 šaukštelio žaliųjų citrinų žievelės

1. Avokadus nulupkite, pašalinkite kauliuką, supjaustykite gabaliukais ir sušaldykite. Lygiai taip pat nulupkite, susmulkinkite ir sušaldykite mangą. Taip pat susmulkinkite ir sušaldykite bananą.
2. Špinatus sutrinkite su cukrumi ir apelsinų bei žaliųjų citrinų sultimis.
3. Mangų gabaliukus sutrinkite kartu su bananais.
4. Į trintuvo indą sudėkite špinatus, sušaldytus avokadus ir tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę. Viską sutrinkite.
5. Pramaišiui dėkite į ledų formeles mangų ir špinatų mases. Sušaldykite.

Morkų keksiukai

Morkų keksiukai

20 vnt.
Gaminimas 15 min.
Piene sėmenis palaikyti 15 min.
Kepimas 30 min.
Orkaitės temperatūra 190 °C

  • 2 šaukštų maltų linų sėmenų
  • 1 stiklinės augalinio pieno
  • 2 prinokusių bananų
  • 200 g speltų miltų
  • 200 ml avižinių dribsnių
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 šaukšto prieskonių meduoliams
  • Žiupsnelio druskos
  • 100 g džiovintų vaisių mišinio (rinkitės pagal skonį)
  • 1 apelsino tarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 stiklinės apelsinų sulčių
  • 150 ml aliejaus
  • 2 stiklinių tarkuotų violetinių morkų

1. Sumaišykite linų sėmenis su ½ stiklinės augalinio pieno ir palikite 10–15 min. Bananus sutrinkite ir sumaišykite su linų sėmenų mase. Taip gaminame savotišką kiaušinių pakaitalą.
2. Sumaišykite visus birius ingredientus ir atskirai – visus skystus kartu su morkomis ir džiovintais vaisiais bei linų sėmenų mase. Sumaišykite abi mases, bet tik tiek, kad susijungtų.
3. Tešla pripildykite keksiukų formeles ir šaukite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25–30 min. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar keksiukai iškepę.

Dviejų ingredientų sausainiai

Avižiniai sausainiai

4 asm.
Gaminimas 5 min.
Kepimas 10 min.
Orkaitės temperatūra 180 °C

  • 1 stiklinės avižinių dribsnių
  • 3 labai prinokusių bananų

1. Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite smulkintuvu. Bananus sumaigykite šakute.
2. Dribsnius ir bananus sumaišykite, po to šaukštu dėkite nedideles krūveles į kepimo popieriumi išklotą skardą. Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 min.

* Sausainius galite paskaninti mėgstamais prieskoniais – kardamonu, cinamonu, taip pat – įberti norimų sėklų.

Bananų duona

Bananų duona

8–10 asm.
Gaminimas 10 min.
Kepimas 45–50 min.
Orkaitės temperatūra 180 °C

  • 4 prinokusių bananų
  • 60 ml augalinio pieno
  • 60 ml aliejaus
  • 60 g rudojo cukraus
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Žiupsnelio druskos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite keksinę pailgą formą (10x24 cm).
2. 3 bananus sutrinkite šakute. Gali likti ir didesnių gabaliukų. Supilkite pieną, aliejų, suberkite cukrų. Viską išmaišykite.
3. Sumaišykite kartu miltus, kepimo miltelius ir druską.
4. Sumaišykite kartu sausus ir skystus ingredientus. Sukrėskite tešlą į formą. Ant viršaus uždėkite perpus perpjautą bananą.
5. Kepkite apie 45 min. Patikrinkite, ar iškepė, plonu mediniu iešmeliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)