aA
Paskutinis gražiausių metų švenčių akcentas ir džiaugsmas – Trys karaliai. Karaliai be dovanų nevaikšto, o gražiausia šios šventės puošmena gali tapti bendras šeimos stalas. Ir būtinai – Trijų karalių pyragas ant jo, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ naujajame leidinyje „Įkvėpimai“.
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© DELFI montažas / Shutterstock

Minėtasis pyragas būdavo kepamas jau Senovės Romoje. Turtingieji juo dalindavosi su vergais. Vergas, radęs savo pyrago gabalėlyje pupelę, vienai dienai su šeimininku pasikeisdavo vietomis ir būdavo lepinamas.

„Svarbiausias Trijų karalių pyrago ingredientas – jame paslėpta figūrėlė. Prancūzai deda tik keraminę, tačiau kiekvienas gali sugalvoti ką tik nori – juk senovėje viskas prasidėjo nuo pupelės“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Prancūziškas Trijų karalių pyragas su migdolų įdaru ir džiovintomis spanguolėmis


Jums reikės:

  • 450 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 90 g maltų migdolų
  • 100 g cukraus
  • Žiupsnio druskos
  • 100 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto nedideliais gabalėliais
  • 2 didelių kiaušinių, kambario temperatūros
  • Kelių lašų migdolų ekstrakto
  • 80 g džiovintų spanguolių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 valgomojo šaukšto pieno

Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© Shutterstock

Ruošimo eiga:

Pirmiausiai pasigaminkite migdolų įdarą: dubenyje rankomis sumaišykite maltus migdolus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite. Tada įmuškite po vieną kiaušinius ir vėl minkykite, kol masė taps vientisa. Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir apibarstykite miltais. Iš pusės tešlos iškočiokite maždaug 24 cm skersmens apskritimą, o paskui – kitą. Vieną tešlos dalį perkelkite ant skardos, jos kraštus aptepkite vandeniu.

Migdolinį įdarą ant tešlos paskirstykite tolygiai. Ant jo išbarstykite spanguoles ir užklokite likusį tešlos apskritimą. Gerai suspauskite kraštus. Kiaušinio ir pieno plakiniu aptepkite pyrago viršų ir paruoštą kepti pyragą dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

„Prieš kišdami pyragą į orkaitę, dar kartą jį aptepkite plakiniu. Buku peiliu ant viršaus išraižykite ornamentus – rombus, lapelius, trikampėlius. Aštriu peiliu pradurkite skylutes, pro jas išeis garas. Pyragą kepkite 20 minučių, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos“, – pataria B. Baratinskaitė.

Prancūziškas Trijų karalių pyragas
Prancūziškas Trijų karalių pyragas
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.5000

Makaronų receptas, kuriam nesugebėsite atsispirti: ir skanu, ir paprasta pagaminti

Daugelis iš mūsų mėgsta patiekalus, kurie yra ne tik skanūs, bet ir greitai paruošiami. Šis yra...

Pasiilgusiems vasaros: sultingi šašlykai orkaitėje (19)

Ne vienam iš mūsų šiltasis sezonas asocijuojasi su laiku lauke ir, žinoma, šašlykais. Kadangi...

Abejingų neliks: desertas su kreminiu sūriu ir kava (1)

Daugelis esame įpratę mėgautis kava – stipriu espresso puodeliu, ar lengvesne su pieno puta, ir...

Kinų Naujiesiems metams artėjant: kokie patiekalai žada turtus ir gerovę? (11)

Kinų Naujieji metai – įspūdinga šventė. Namai ir gatvės Kinijoje išpuošiamos ryškiai...

Avietinis tortas su pistacijų kremu: pavyks ir pradedantiesiems (3)

Profesionalus konditeris Ali Gadžijevas siūlo pasigaminti avietinį tortą su pistacijų kremu....

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (130)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (53)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (3)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (70)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą (2)

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (346)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (42)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (92)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (10)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...