Prioritetas – sezoniniai produktai
Vis daugiau žmonių stengiasi maitintis sveikai, todėl tapo įprasta pietus į darbą gamintis patiems ar per pietų pertrauką nubėgti į parduotuvę ir įsigyti produktų, iš kurių nesunkiai galima pasigaminti vietoje – biuro virtuvėje. Atsiųstame pranešime spaudai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad pietūs – vienas pagrindinių visos dienos valgių, todėl jis turi būti maistingas ir suteikiantis jėgų produktyviam likusios dienos darbui.
„Geriausia rinktis daug ląstelienos turinčias daržoves, o prie jų derinti mėsą ar žuvį, kiaušinius, pilno grūdo kilmės produktus ir įvairias kruopas, suteikiančias energijos. Pastebime, kad pirkėjų skoniai ir pasirinkimai keičiasi priklausomai nuo sezono, tačiau visus metus populiariausias pietų rinkinys išlieka Kijevo kotletas. Žiemą pirkėjai daugiau renkasi pietų rinkinius su makaronais, o vasarą – su ryžiais“, – atskleidžia maisto ekspertė.
Prekybos tinklo duomenimis, centrinėse didmiesčių dalyse įsikūrusios parduotuvės šiokiadieniais nuo 11 iki 13 val. pirkėjų sulaukia gerokai daugiau nei įprastai.
Maisto ekspertė visiems, kurie nori ne tik valgyti sveikai, bet ir pasigaminti maistą pietums greitai, siūlo išbandyti šiuos lengvus receptus.
Makaronai su vištiena
Pilno grūdo makaronai su vištiena
Jums reikės:
- 250 g pilno grūdo makaronų
- 50 g saulėje džiovintų pomidorų
- 50 g virtų žirnelių
- 2 vnt. salierų stiebų
- šiek tiek smulkinto raudonojo svogūno
- šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio
- 100 virtos vištienos
- 3 v. š. smulkintų svogūno laiškų
Padažui:
- 1 česnako skiltelės
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 1 a. š garstyčių
- 2 a. š. graikiško jogurto
- druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės.
- Šiek tiek vėliau, kai makaronai atvės, suberkite į juos virtus žirnelius, juostelėmis pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, smulkintus salierus, svogūnų laiškus, svogūnus ir kubeliais pjaustytą vištieną.
- Tuomet suberkite tarkuotą kietąjį sūrį ir išmaišykite.
- Paruoškite padažą sumaišę visus ingredientus, įspauskite česnako ir paruoštu padažu užpilkite makaronus.
- Viską gerai išmaišykite ir sudėkite į pietų dėžutę.
Vištienos ir avokado salotos
Gaivios vištienos ir avokado salotos
Jums reikės:
- 200 gramų virtos vištienos
- 1 avokado
- 1 obuolio
- pusės mėlynojo svogūno
Padažui:
- 50 g jogurto
- 1 a. š. garstyčių
- žiupsnelio muskato, pipirų ir druskos
- šlakelio citrinos sulčių
Gaminimas:
- Nuluptą obuolį, avokadą ir vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūną smulkiai sukapokite.
- Atskirai indelyje sumaišykite padažui skirtus komponentus ir užpilkite juo salotas bei išmaišykite.
Ryžiai su kiaušiniais ir žirneliais
Ryžiai su kiaušiniais ir žirneliais
Jums reikės:
- 250 g plikytų ryžių
- 2 vnt. kiaušinių
- 2 v. š. sojos padažo
- saujos žirnelių
- šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Išvirkite ryžius ir juos kelis kartus perliekite šaltu vandeniu, kad būtų purūs.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir įmuškite kiaušinius. Juos su mentele švelniai pastumdykite, kad iškeptų nedideliais gabaliukais.
- Apkepus kiaušiniams, į juos supilkite ryžius, žirnelius ir dar kelias minutes apkepkite.
- Viską pagardinkite sojos padažu.
Salotos su ožkos sūriu
Gurmanams – salotos su ožkos sūriu ir pesto padažu
Jums reikės:
- 300 g mėgstamų salotų
- 150 g gražgarsčių
- 200 g vyšninių pomidorų
- 150 g ožkos pieno sūrio
- 30 g saulėgrąžų daigų
- 2 v. š. pesto padažo
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Gražgarstes, salotas ir saulėgrąžų daigus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau.
- Tuomet gabaliukais supjaustykite ožkos sūrį.
- Pradėkite gaminti salotų užpilą – pesto padažą, alyvuogių aliejų ir citrinų sultis supilkite į indą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
- Tuomet į dubenį sudėkite salotas, pomidorus, ožkos sūrio gabaliukus, pabarstykite saulėgrąžų daigais ir pilkite pagamintą užpilą.
Skanaus!