aA
Daugelis žmonių nė nenumano, kaip išsirinkti arbūzą – jie tiesiog pastuksena arbūzą, tarsi suprasdami, ką daro. Nėra lengva vien iš išorės suprasti, ar arbūzas prinokęs, kita vertus, kelios gudrybės padidins šansų nusipirkti sunokusį arbūzą.
Arbūzas
© Adobe Stock

1. Arbūzas turi būti lygus, tvirtas, simetriškos formos. Neturi matytis įbrėžimų, įpjovimų ir pan. Jei yra gumbelių, iškilimų, tai reiškia, kad augant arbūzui trūko vandens arba saulės, todėl jis gali būti sausokas.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock

2. Pakilnokite – arbūzas turi būti sunkokas, tai rodo, kad jis pilnas vandens, taigi – sunokęs. Palyginkite panašaus dydžio arbūzus – sunkesnis bus labiau sunokęs. Šis patarimas tinka daugumai vaisių ir daržovių.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock

3. Arbūzas turi būti su šviesia dėme. Arbūzo apatinėje pusėje turi būti gelsva dėmė – ant tos vietos jis guli augdamas ir nokdamas. Kuo dėmė tamsesnė, tuo geriau. Jie dėmė šviesi arba jos apskritai nėra, veikiausiai arbūzas nuskintas per anksti, taigi nebus sunokęs.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock

4. Apžiūrėkite spalvą. Sunokęs arbūzas turi būti tamsiai žalias, matinės (neblizgios) žievės. Blizgančios žievės arbūzai įprastai būna neprinokę.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock

5. Pastuksenkite. Stuksenimo būdo nėra lengva išmokti, bet išmokusieji tvirtina, kad jis neapgaus. Pastuksenkite arbūzą krumpliais ir klausykite, koks garsas girdisi. Iš sunokusio arbūzo sklis veikiau tenorą nei bosą primenantis garsas. Jei garsas bus bukas, gilus, tai reikš, kad arbūzas neprinokęs.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock

6. Pirkdami prapjautą arbūzą, žinokite, koks jis turi būti. Jei perkate prapjautą arbūzą, rinkitės dalis, kurių minkštimas ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Nepirkite dalių su balkšvais dryžiais minkštime arba dideliu kiekiu baltų sėklų. Nepirkite, jei minkštimas atrodo sausokas, pernelyg miltingas, jei iš jo krenta sėklos.

Arbūzas
Arbūzas
© Adobe Stock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(32 žmonės įvertino)
4.6250

Gaivus vasarinis tortas, kurio nereikia kepti paruošite vos per 15 minučių (16)

Vasara – tai metas, kai nesinori valgyti nieko sunkaus, bet akys vis tiek gundosi pasimėgauti...

Atgaiva karštą dieną: namų gamybos šalta arbata (4)

Karštą vasaros dieną tik ir norisi atsigaivinti, tačiau kuo? Vanduo – vienas iš populiariausių...

Patarimai, kaip išsirinkti gerą ir prinokusį arbūzą (17)

Daugelis žmonių nė nenumano, kaip išsirinkti arbūzą – jie tiesiog pastuksena arbūzą, tarsi...

GASTROliavimo po Lietuvą gidas: 20 netikėtų patiekalų – ar žinote, kur jų paragauti? (14)

Pamaryje – gintaro arbata, Aukštaitijoje – vėžių uodegėlių sriuba, Dzūkijoje – ledai su...

Paaiškėjo, kada Lietuvoje įvyks elitinė „Vakarienė baltai“ po atviru dangumi (15)

Visų gurmanų laukiamas elegantiškasis prancūziškas piknikas, vienijantis maisto mylėtojus ir...

Top naujienos

Pinigai dar ne viskas: į Lietuvą grįžo dirbti už keturiskart mažesnį atlyginimą ir nesigaili (56)

Prieš dvejus su puse metų iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą gyventi grįžęs Gytis Kašėta...

Plaukimo meistras atsakė, kokią klaidą darome beveik visi: toks jūsų veiksmas gali baigtis tragiškai (26)

Lietuvą užklupęs karštis reikalauja aukų. Gelbėtojai praneša jau apie 6 skenduolius, tačiau...

Mėnuo su „OnePlus 7 Pro”: lietuvių dar neatrastas telefonas sužavėjo daugeliu atžvilgiu (2)

Nors „ OnePlus “ išmaniųjų telefonų prekės ženklas savo krepšelyje jau turi net 11...

Po Petrikytės koncerto kilusio skandalo Vitulskienė sulaukė atsako: dabar provokuoja ir net prakeikė vaikus (541)

Pastarieji metai, kai pradėjo veikti verslininkės Erikos Vitulskienės mados namai, žinomai...

Užkalnis Vilniuje rado geriausius sušius ir dar vieną patiekalą, geriausią Europoje (100)

Pradedame nuo to, kad nuo sekmadienio, birželio 16 d., jūs nebegausite ten vietų be rezervacijos....

Gydytojų gudrybė naciams įvarė panišką baimę: mirtinos ligos „protrūkis“ išgelbėjo tūkstančius (46)

Antrojo pasaulinio karo metais vienas žmogus kreipėsi į gydytoją Lenkijos Rozvadovo mieste dėl...

Mama naujų mokslo metų laukia su siaubu: mus šokiravo, kiek kainuos pirmoko laikas mokykloje (155)

Esu būsimo pirmoko mama . Kadangi esame mažesnes nei vidutines pajamas uždirbanti šeima,...

Gražiai odai ir plaukams: kaip panaudoti arbatos pakelius

Neskubėkite išmesti naudotų arbatos pakelių. Naudoti arbatos pakeliai dar gali būti...

Maisto produktai karštą dieną: pavalgę jausitės puikiai ir atvėsite 10 gudrybių (10)

Mažiau angliavandenių ir baltymų – užtikrintas būdas ištverti svilinanti vasaros karštį,...

Apie „švytinčią“ piloto profesiją arba mergaitėms taip pat reikėjo (34)

Panašu, jog populiarios dainos „Reikėjo berniukams“ žodžius greitai teks perrašyti –...