Varškės sausainiams pagaminti reikia labai paprastų ingredientų, o iš šios porcijos išeina nei daug, nei mažai – apie 50 nedidelių sausainėlių. Žinoma, jeigu turite daug sausainių valgytojų, tuomet porciją dvigubinkite. Nepakartojamas skonis – garantuotas!

Reikės:

(stiklinė 240 ml)

  • 200 g varškės
  • 200 g šalto sviesto
  • 2 stiklinių miltų
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 2 valg. š. grietinės
  • 1 arb. š. kepimo sodos
  • 1 žiupsnio druskos

Gaminimas:

  1. Viename dubenyje sumaišome miltus su druska.
  2. Grietinę sumaišome su kepimo soda.
  3. Varškę pertriname per sietelį.
  4. Ant didelės pjaustymo lentelės supjaustome sviestą kubeliais, po truputį beriame miltus ir kapojame sviestą ir miltus dideliu peiliu, kol gauname trupinius. Tada ant trupinių sudedame varškę, vėl kapojame tešlą peiliu. Užpilame grietinę ir vėl kapojame peiliu iki vientisos masės. Iš tešlos suformuojame apskritimą ir suvyniojame į maistinę plėvelę. Tešlą paliekame šaldytuve bent 4 val., arba dedame į šaldiklį apie 30–40 min.
  5. Viename indelyje išplakame kiaušinį.
  6. Į lėkštutę supilame cukrų.
  7. Orkaitę įkaitiname iki 220 C.
  8. Ant kepimo skardos patiesiame kepimo popieriaus.
  9. Atsipjauname ¼ tešlos (likusią dalį laikome šaldytuve arba šaldiklyje). Ant miltuoto paviršiaus plonai iškočiojame tešlos lakštą, naudodami stiklinę išspaudžiame apie 8 cm skersmens apskritimus, juos plonai aptepame kiaušinio plakiniu. Kiekvieno apskritimo vieną pusę suvilgome cukruje, perlenkiame per pusę ir dar kartą per pusę. Kiekvieną sausainį aptepame kiaušinio plakiniu ir suvilgome sausainio viršų cukruje. Sausainius išdėliojame ant orkaitės skardos maždaug 4 cm atstumu vieną nuo kito. Sausainius kepame įkaitintoje orkaitėje apie 8–10 min., kol sausainiai įgauna auksinę spalvą.
  10. Kai sausainiai iškepa, išdėliojame ant grotelių, kad atvėstų. Taip iškepame visus sausainius. Skanaus!

Pastaba: tešlos nereikia per daug minkyti, kad ingredientai kuo mažiau sušiltų. Tereikia, kad išeitų vientisa sausainių tešla.

Varškės sausainiai