aA
„Tai ilga istorija...“, – šypsosi riešutinės „Nuts About“ įkūrėja Inga Paulauskienė. Kiek daugiau nei prieš dešimt metų pradėjusi eksperimentus su skrudintais riešutais, šiandien ji savo pasirinkimu neabejoja. Vilniuje „Benedikto turguje“ Inga su vyru Mariumi atidarė pirmąją mieste, o ir visoje Lietuvoje riešutinę.
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

„Recepto neturėjome, taigi su migdolais eksperimentavome gal dvejus metus – kepėme, plovėme, vėl kepėme, – prisimena. – Iškepėme. Tradiciniai migdolai su cinamonu buvo skanūs ir traškūs. Tik žmonės apie tokius dar mažai anuomet žinojo, klausdavo į juos žiūrėdami: ar turite riešutų? Dar ir dabar pasitikrina, ar su svogūnų laiškais skrudinti migdolai tikrai nėra pupelės“.

Riešutinės atidarymas
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

Šiandien Inga su vyru Mariumi savo riešutinėje turi apie 40 skirtingo skonio skrudintų riešutų. Jie čia pat maišo keletą skirtingų riešutų kremų ir spaudžia šviežią, nerafinuotą, nefiltruotą riešutų aliejų. „Man pasisekė, kad atsidūriau tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Esu visiškai tikra, kad mano kelias – teisingas“, – sako Inga ir juokais priduria, kad pagal druidų horoskopą ji ir pati yra riešutas.

Nuo vaikystės Inga augo tikėdama, kad riešutai yra valgomi dėl sveikatos, o žiemai visada gaudavo maišą naminių graikinių riešutų. „Esu pasisodinusi nuosavą graikinių riešutų medį, tačiau riešutų sulauksiu dar už trejų metų. Riešutai yra puikus užkandis, visavertės mitybos ingredientas ir tobulas desertas“, – įsitikinusi.

Riešutinės atidarymas
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

Inga kiek pagalvoja paprašyta apibūdinti lietuvių skonį. Sako, kad iš natūralių riešutų žmonės labiausiai mėgsta graikinius, nors pastaruoju metu dažnai renkasi ir bretolijų. Jei norisi sūraus, jie skanauja migdolų su svogūnais, jei saldaus – migdolų su sūria karamele.

Riešutinės atidarymas
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

Riešutai į riešutinę atkeliauja iš įvairiausių šalių – Brazilijos, Turkijos, Ispanijos, Amerikos, Moldovos ir žinoma, iš Lietuvos. Lietuviai ūkininkai augina lazdynus ir graikinius riešutmedžius.

Riešutinės atidarymas
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

„Pakvaišę dėl riešutų esame ir mes, ir mūsų riešutų ragautojai, – juokiasi Inga. – Anksčiau vadinomės „Riešutėliai“, tačiau angliškas posakis „Nuts about“ – pakvaišę dėl to, kas mums svarbu – tiko labiau. Taigi, vieni verčia mūsų pavadinimą apie riešutus, o kiti turi omeny visai ką kita. Bet, turbūt, riešutus – irgi“.

Riešutinės atidaryme Inga vaišino riešutų ir morkų pyragu, kurio receptą 1937-aisiais užrašė jos močiutė. Su atidarymo svečiais ji pasidalino ir dar vienu, močiutės užrašytu meduolių riešutėlių receptu.

Riešutinės atidarymas
Riešutinės atidarymas
© DELFI / Modesta Meškė

Meduoliai riešutėliai

Proporcija:

  • 250 g cukraus
  • 350 g – 400 g miltų
  • ½ stiklinės medaus
  • 3 kiaušiniai
  • Prieskonių – cinamono arba gvazdikėlių


Darbas:

Išsukti cukrų su kiaušiniais, į masę supilti ištirpintą ir jau pravėsusį medų. Sudėti miltus, prieskonius ir ilgai minkyti. Daryti mažus apvalius riešutėlius ir kepti įkaitintoje formelėje.

Sausainiai „Riešutėliai“
Sausainiai „Riešutėliai“
© Shutterstock

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
4.3333

Kava ir desertai: ar žinote, kaip reikia juos derinti (10)

Kava jau seniai nebėra tik gėrimas, skirtas numalšinti kasdienį kofeino poreikį. Ja vaišiname...

Ali Gadžijevo receptas: citrininis pyragas su itališku morengu (6)

Konditerijos šefas Ali Gadžijevas laidoje „Gardu Gardu“ pagamino desertą su itališku...

DELFI Pyragų diena: po saldžios dienos – štai jums nesaldaus pyrago receptas (4)

Lapkričio 6-oji – Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama darbovietėse, mokyklose ir...

Švenčiame Pyragų dieną – į tradicinius kepinių receptus pažvelkite iš naujo (3)

Kasmet minimą Pyragų dieną kviečiama paragauti pačių įvairiausių skonių: nuo purių...

Tobulas pyragas pagal Liuciną – 6 patarimai ir 3 netikėti receptai (8)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis...

Top naujienos

Vilkikų vairuotojai – itin atvirai apie darbą: šeimos ir namų ilgesį atperka įspūdinga alga (143)

Dėka vilkikų vairuotojo darbo tūkstančiai Lietuvos šeimų ne tik egzistuoja, bet ir gyvena. Nors...

Šilti orai dar nesitraukia (8)

Grybavimo bei ganiavos sezonas dar nesibaigia. Pietų oro srautas toliau plukdo vėlyvo rudens metu...

Urologas: jei norite, kad vyras neitų pas meilužę, duokite jam mėtų arbatos (192)

„Ji tiktų vyresniems, tik ne jauniems vyrams, nes mėtų arbata turi potenciją slopinančių...

Jauno mediko savižudybė atvėrė žaizdą, ji negydoma, nes visi nori likti švarūs (124)

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninėje dirbusio jauno mediko savižudybė visuomenės...

KOK bušido turnyre Vilniuje – Lietuvos kovotojų dominavimas (10)

Šeštadienį Vilniuje praūžė tradicinis „King of Kings“ (KOK) bušido turnyras, kuriame įvyko...

Prie Vilniaus pareigūnai sučiupo keleivius vežusį maršrutinio autobuso vairuotoją – beveik pustrečios promilės (49)

Šeštadienio vakarą, 18.34 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad iš Vilniaus Lavoriškių...

Aštuntą mėnesį besilaukianti Rūta Ščiogoliovaitė surengė koncertą ypatingoje vietoje: jau išeisiu užtarnautų atostogų (187)

Šeštadienio vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėja Rūta Ščiogolevaitė ir pianistas...

Mes nusipirkome namą Italijoje – už dolerį: štai kas nutiko paskui (109)

Sandoris atrodė pernelyg geras, kad būtų tiesa. Naujas namas – ir, galimas daiktas, visiškai...

Baltijos jūroje aptiko milijoninės vertės lobį: krovinys buvo gabenamas Rusijos carui, tačiau tikslo nepasiekė (42)

Iš Baltijos jūroje 1917 metais vokiečių povandeninio laivo paskandinto laivo ištraukta 900...