aA
Vieni mano, kad musaka – mėsos apkepas, sugalvotas arabų, kiti – kad jis atkeliavo iš Balkanų, bet graikiškas musakos variantas tikrai išskirtinis, sako Peloponese esančio viešbučio „Aldemar Resorts“ vyriausiasis virtuvės šefas Ioannis Rodokanakis. „Pirmieji receptai siekia 1900 m., o juose siūloma gaminti musaką ir su žuvimi, mėsa ar daržovėmis“, – priduria I. Rodokanakis.
© Shutterstock

Šis musakos receptas, sako I. Rodokanakis, turėtų patikti ir tiems, kurie nemėgsta riebaus maisto, – cukinijos ir baklažanai kepami grilio keptuvėje su labai mažai aliejaus.

Musaka (8–10 porcijų)

Maltos mėsos padažas

  • 500 g maltos jautienos
  • 1 susmulkintas svogūnas
  • 4 susmulkintos skiltelės česnako
  • 400 g trintų pomidorų (šviežių arba konservuotų)
  • 200 ml raudonojo vyno
  • 2 lauro lapai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 v. šaukštas pomidorų pastos
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

1. Alyvuogių aliejų supilkite į didelį puodą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kai jie gražiai apkeps, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol išgaruos skystis.
2. Sudėkite pomidorų pastą ir virkite 2–3 min.
3. Supilkite vyną ir virkite, kol jis išgaruos.
4. Sumaišykite pomidorus, lauro lapus, cinamoną, druską ir pipirus. Virkite 30–40 min., kol padažas sutirštės.

Daržovės

  • 3 vidutinio dydžio baklažanai, supjaustyti 1 cm storio juostelėmis
  • 3 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos 1 cm storio juostelėmis
  • 5 didelės šviežios bulvės, supjaustytos 1 cm storio skiltelėmis
  • 200 g fetos arba gravieros
  • muskatai

Gaminimas:

1. Į grilio keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pakepkite baklažanus ir cukinijas, kol suminkštės, ir atidėkite.
2. Puode su alyvuogių aliejumi virkite bulves, kol jos taps aukso spalvos. Atidėkite.

Bešamelio padažas

  • 150 g sviesto
  • 150 g miltų
  • 1 litras pieno (3,5 proc.)
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 100 g tarkuoto gravieros sūrio
  • druska, pipirai, muskatai
Negalite pamiršti atostogų Graikijoje? Virtuvės šefas siūlo pasigaminti musaką
© Shutterstock


Gaminimas:

1. Į indą su ištirpintu sviestu suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
2. Maišydami pamažu supilkite pieną.
3. Įmaišykite 50 g sūrio, druskos, pipirų, muskato ir sudėkite kiaušinių trynius.
4. Likusį sūrį pasilikite.

Musakos gaminimas:

1. Į vidutinio dydžio (25x30 cm) indą suberkite bulves. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
2. Ant bulvių sudėkite baklažanus. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
3. Supilkite mėsos padažą.
4. Sudėkite cukinijas. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
5. Viską apliekite bešamelio padažu.
6. Kepkite 180 °C orkaitėje 45–60 min.
7. Musakai baigus kepti, dar palaukite 20–30 min. ir tada patiekite.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Trintos daržovių sriubos: ir sveika, ir sotu 3 receptai (7)

Atvėsus orams, vis dažniau norisi pasilepinti karštais, tačiau nesudėtingais patiekalais. Tam...

Daržovių sezonas ir desertai: kaip tai suderinama

Užderėjus daržovių sezonui, kulinarinių knygų autorė, maisto tinklaraštininkė Renata...

Naminiai kukuliai: kam eiti į „Ikea“, jei gali paruošti namuose (63)

Tradicinis švedų patiekalas yra beveik tokia pat legenda, kaip cepelinai Lietuvoje, tik labiau...

Italijos skoniai: Beata Nicholson rekomenduoja paragauti baklažanų apkepo (37)

Nors itališka virtuvė Lietuvoje mėgstama, ne visi itališki patiekalai tokie populiarūs, kaip pica...

Ali Gadžijevo receptas: Japonijos įkvėptas sūrio pyragas (4)

Besibaigiant rudeniui šokolado meistras Ali Gadžijevas kulinarinėje laidoje „Gardu Gardu“...

Top naujienos

Skvernelio reitingo paslaptis: surastas priešas ir galandami nauji ginklai (130)

Spalis Lietuvos Vyriausybei buvo tikrai karštas, bet ne dėl to, kad šiemet mūsų šalyje...

Kad pavakarieniautų, vienu ypu perka 200 kiaušinių: mūsų gaili, lyg būtume nukankinti tėvai (3)

„Kai turi vieną vaiką, supranti, koks sunkus tavo gyvenimas. Viską sureikšmini, stengiesi, kad...

Gyvai / DELFI Diena. Aktorių prisiminimai apie anapilin iškeliavusį režisierių Nekrošių ir kiek kainuoja būsto paskola? (13)

Ko neteko Lietuvos teatras ir jo gerbėjai? „DELFI Dienoje“ prisiminimai apie anapilin išėjusį...

Petrauskienė žada 40 proc. didesnes algas dėstytojams ir mokslininkams (53)

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasirašė įsakymą dėl studijų kainų...

(Ne)Grįžtu. Į Airiją emigravusi Inga: kai žiūriu lietuviškas žinias apie Karbauskį – man baisu dėl Lietuvos (294)

Nuosavas namas, atostogos egzotiškuose kraštuose, daugiau nei dešimtmetį puoselėjamas savas...

Prieš policijos automobilį užlindęs ir avariją sukėlęs dviratininkas stebina įžūlumu (1)

Į redakciją kreipėsi vilnietis Vadimas M., kuris rugsėjo 10 d. Vakariniame Vilniaus aplinkkelyje...

Žinomi bičiuliai ir kolegos gedi netikėtai mirusio Eimunto Nekrošiaus: liko nepapasakotos istorijos ir neįgyvendinti planai (129)

Antradienį, lapkričio 20 dieną žinomas teatro režisierius Eimuntas Nekrošius iškeliavo...

Turkijos žiniasklaidoje – šiurpus paskutinių nužudyto žurnalisto gyvenimo akimirkų aprašymas (27)

Turkijos naujienų portalas publikuoja citatas ir viešina tapatybes asmenų, kurių balsai skamba...

Trakų pilies grožį užgožę lauko tualetai kelia pasipiktinimą: gėda prieš užsieniečius (29)

Trakų pilies lankytojus papiktino pilies saloje pastatyta eilė kilnojamų tualetų. Lankytojų...

Kelerius metus su ketvirta vėžio stadija gyvenanti Rasa: be proto noriu gyventi (37)

Ketvirtos stadijos vėžio diagnozę prieš ketverius metus sužinojusi Rasa Vaitekūnienė savo...