Vieni mano, kad musaka – mėsos apkepas, sugalvotas arabų, kiti – kad jis atkeliavo iš Balkanų, bet graikiškas musakos variantas tikrai išskirtinis, sako Peloponese esančio viešbučio „Aldemar Resorts“ vyriausiasis virtuvės šefas Ioannis Rodokanakis. „Pirmieji receptai siekia 1900 m., o juose siūloma gaminti musaką ir su žuvimi, mėsa ar daržovėmis“, – priduria I. Rodokanakis.
© Shutterstock

Šis musakos receptas, sako I. Rodokanakis, turėtų patikti ir tiems, kurie nemėgsta riebaus maisto, – cukinijos ir baklažanai kepami grilio keptuvėje su labai mažai aliejaus.

Musaka (8–10 porcijų)

Maltos mėsos padažas

  • 500 g maltos jautienos
  • 1 susmulkintas svogūnas
  • 4 susmulkintos skiltelės česnako
  • 400 g trintų pomidorų (šviežių arba konservuotų)
  • 200 ml raudonojo vyno
  • 2 lauro lapai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 v. šaukštas pomidorų pastos
  • druskos, pipirų

Gaminimas:

1. Alyvuogių aliejų supilkite į didelį puodą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kai jie gražiai apkeps, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol išgaruos skystis.
2. Sudėkite pomidorų pastą ir virkite 2–3 min.
3. Supilkite vyną ir virkite, kol jis išgaruos.
4. Sumaišykite pomidorus, lauro lapus, cinamoną, druską ir pipirus. Virkite 30–40 min., kol padažas sutirštės.

Daržovės

  • 3 vidutinio dydžio baklažanai, supjaustyti 1 cm storio juostelėmis
  • 3 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos 1 cm storio juostelėmis
  • 5 didelės šviežios bulvės, supjaustytos 1 cm storio skiltelėmis
  • 200 g fetos arba gravieros
  • muskatai

Gaminimas:

1. Į grilio keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pakepkite baklažanus ir cukinijas, kol suminkštės, ir atidėkite.
2. Puode su alyvuogių aliejumi virkite bulves, kol jos taps aukso spalvos. Atidėkite.

Bešamelio padažas

  • 150 g sviesto
  • 150 g miltų
  • 1 litras pieno (3,5 proc.)
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 100 g tarkuoto gravieros sūrio
  • druska, pipirai, muskatai
Negalite pamiršti atostogų Graikijoje? Virtuvės šefas siūlo pasigaminti musaką
© Shutterstock


Gaminimas:

1. Į indą su ištirpintu sviestu suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
2. Maišydami pamažu supilkite pieną.
3. Įmaišykite 50 g sūrio, druskos, pipirų, muskato ir sudėkite kiaušinių trynius.
4. Likusį sūrį pasilikite.

Musakos gaminimas:

1. Į vidutinio dydžio (25x30 cm) indą suberkite bulves. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
2. Ant bulvių sudėkite baklažanus. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
3. Supilkite mėsos padažą.
4. Sudėkite cukinijas. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
5. Viską apliekite bešamelio padažu.
6. Kepkite 180 °C orkaitėje 45–60 min.
7. Musakai baigus kepti, dar palaukite 20–30 min. ir tada patiekite.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Burokėliai – ne tik barščiams ir mišrainėms: ką iš jų siūlo pasigaminti tikri profesionalai (27)

Apie tai, kokia stebuklingai sveika daržovė yra burokėlis, girdėjome ne kartą, tad apmaudu, kai...

Vilniečiai plūsta į miesto centrą apsipirkti: štai kokios kainos šių metų Tautų mugėje (287)

Šį savaitgalį žingsniuojant pagrindinėmis sostinės gatvėmis galima pasidžiaugti ne tik geru...

Savaitgalio meniu – iš miško ir sodų gėrybių: antienos confit su voveraitėmis ir uogų desertas

Kai miškuose pilna grybų ir soduose dar galima rasti įvairiausių gėrybių, neretai...

Kaip žiemai skaniai paruošti rudens gėrybes: ūkininkų ir turgaus prekiautojų patarimai (3)

Kiekvieną rudenį vaisių ir daržovių derlius priverčia sukti galvą, ką daryti su staiga...

5 naminių pyragų receptai – lyg iš močiutės virtuvės (7)

Prasidėjus rudeniui – pyragų sezonui, dažnas gyventojas ieško geriausių receptų, kuriais...

Top naujienos

Sunku tuo ir patikėti: Seimas vienu klausimu sutaria bene vieningai atnaujinta 16.17 (54)

Antradienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Seime pateikė Notariato įstatymo ir...

Žiauri avarija Trakuose: nuo viaduko nukrito „Toyota“, baisiai sumaitotame automobilyje žuvo žmogus (35)

Antradienį, 14.40 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Įtariamieji Skripalių apnuodijimu pripasakojo tiek neįtikėtinų dalykų, kad Rusijai teko skubiai reaguoti (172)

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pamėgino diskredituoti nepriklausomą tyrėjų konsorciumą...

Gražulis apie Žmogaus teisių komitetą: jei manęs prašys, aš nesitrauksiu (13)

„Esu tinkamas dirbti Žmogaus teisių komitete“, – sako Seimo narys Petras Gražulis, nors net...

Rusija širsta dėl numušto lėktuvo, grasina imtis atsakomųjų veiksmų pasisakė ir Putinas (212)

Dėl incidento, per kurį virš Sirijos buvo numuštas Rusijos lėktuvas , Rusija antradienį...

DELFI TV Gyvai eteryje – „Ryto“ sporto direktorius Linas Kleiza (1)

DELFI TV Gyvai konferencijoje antradienį, 16 valandą 30 minučių, viešės Vilniaus „Ryto“...

LRT tyrimo komisija artėja prie išvadų: VPT nustatė rimtų pažeidimų papildyta (22)

Viešųjų pirkimų tarnybai nustačius pažeidimus dėl LRT vykdyto robotizuotų kamerų vežimėlių...

Naujausia „Sodros“ analizė: kokią darbo užmokesčio dalį sudarys pensija ateityje (95)

Senatvės pensijos yra mažos, ir tikimybė, kad darbo užmokesčio ir pensijų santykis stipriai...

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (2)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Latvijoje vogtą traktorių, parduotą lietuviui, šeimininkas pats išsivarė namo (5)

Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate lankėsi Latvijos Respublikos pilietis Egils...