aA
Nėra nieko geriau už naminį vyšnių pyragą. Patiekite su dideliu kaušu vanilinių ledų.
Vyšnių pyragas
© Shutterstock

Paruošti užtruks
30 min–1 h

Kepti užtruks
30 min–1 h

Porcijų skaičius
6 porcijos

Sudedamosios dalys

Pyrago įdarui

  • 150 g geros kokybės tamsios vyšnių uogienės
  • 100 ml vandens
  • 1 valg. š. maltų marantų, sumaišytų su 2 valg. š. vandens, kad išeitų pasta
  • 750 g šviežių raudonų vyšnių be kauliukų ir kotelių

Tešlai

  • 250 g paprastų miltų (ir dar šiek tiek stalui pabarstyti)
  • 175 g kubeliais pjaustyto šaldytuvo temperatūros nesūdyto sviesto
  • 1 valg. š. miltelinio cukraus (ir 2 arbat. š. papuošti)
  • 1 didelio laisvai laikomų vištų kiaušinio
  • 1 valg. š. šalto vandens


Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite įdarą. Į keptuvę sudėkite vyšnių uogienę, supilkite vandenį ir nuolat maišydami ant nedidelės ugnies pašildykite, kol uogienė ištirps ir ims burbuliuoti.

2. Sudėkite marantų pastą ir išmaišykite. Toliau kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol gausite vienalytį tirštą padažą.

3. Sudėkite vyšnias ir atsargiai pamaišykite, kad pasidengtų karšta uogiene. Įdarą supilkite į 1 l talpos kepimo formą (mišinys turėtų pasiekti formos kraštelį). Padėkite į šalį atvėsti.

4. Tada pagaminkite tešlą. Į trintuvą sudėkite miltus, sviestą ir cukrų ir trinkite, kol mišinys taps panašus į duonos trupinius.

5. Išplaktą kiaušinį sumaišykite su vandeniu. Vieną valgomąjį šaukštą mišinio palikite glaistui. Neišjungę trintuvo į miltų mišinį pamažu supilkite kiaušinį su vandeniu, kol susimaišys į tešlą.

6. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlą, kad diametras būtų 7 cm didesnis, negu kepimo formos. Nuo kraštų nupjaukite dvi ar tris ilgas tešlos juostas (maždaug 2,5 cm pločio).

7. Kepimo formos pakraščius truputį patepkite likusiu kiaušiniu. Nupjautas tešlos juostas paguldykite ant formos kraštų, o kampuose galiukus sudėkite vieną ant kito (taip gausite storesnius pyrago kraštelius). Tešlos pakraščius irgi patepkite kiaušiniu.

8. Švelniai pakelkite iškočiotą tešlą kočėlu ir užklokite vyšnių įdarą. Prispauskite prie formos pakraščių, kad tešlos krašteliai sukibtų. Nupjaukite nereikalingą tešlą, o krašteliuose pirštais įspauskite duobutes.

9. Formą įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 30 minučių.

10. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

11. Kai pyragas atvės, patepkite tešlą likusiu kiaušiniu ir pabarstykite dviem likusiais arbatiniais šaukšteliais cukraus. Aštriu peiliu pyrago viduryje įpjaukite nedidelį kryželį.

12. Kepkite orkaitėje 25–30 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite dar 15–20 minučių, arba kol tešla paruduos, o įdaras ims burbuliuoti.

13. Patiekite karštą su kremu arba grietinėle.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

Šį savaitgalį sūrių mugė: lietuviški sūriai kausis su itališkais ir graikiškais (1)

„Sūris yra gyvybė. Jo viduje vyksta daugybė dalykų, kurių mes nematome plika akimi“, – sako...

Medus kepiniuose: konditerė patarė, kur ir kokį naudoti + medaus pyrago ir medaus irisų receptai (4)

Visame pasaulyje rugsėjo mėnuo yra vadinamas medaus mėnesiu. Šis natūralus skanėstas yra ypač...

Gardus aviečių ir čija sėklų pudingas reikės tik atšaldyti (1)

Šio deserto porcija turi 575 kalorijas: 7 g baltymų, 22 g angliavandenių (iš jų 11,5 g cukraus),...

Sveikuoliški avižų batonėliai: paragavę daugiau nenorėsite jų pirkti parduotuvėje (15)

Sveikuoliški avižų batonėliai , kuriuos lengvai pasigaminsite namie, o paragavę daugiau...

Bulviniai blynai kitaip: patiks ieškantiems naujų skonių (8)

Vienas mėgstamiausių Alfo Ivanausko patiekalų yra... Taip taip, bulviniai blynai ! Tik šie –...

Top naujienos

Rinkimų rezultatai aiškūs: pergalė konservatorių rankose, nepavyko nei Janutienei, nei Paluckui atnaujinta 22.51 val. (507)

Aštuntą valandą vakaro uždarius balsadėžes buvo pradėti skaičiuoti rinkimų į...

Vienas skandalingiausių imperatorių istorijoje: garsėjo ne orgijomis, o sadistišku žiaurumu (35)

Legendos byloja, kad liūdnai pagarsėjęs Romos imperatorius Kaligula buvo toks pamišęs, kad...

Į Lietuvą atslenka arktinis anticiklonas – pokyčius pajusime jau savaitės pradžioje (6)

Šiandien jau iš pat ryto pajausime orų pasikeitimą: debesys išsisklaidė, oras išsausėjo,...

Išrinkti trys nauji Seimo nariai: kas jie tokie (52)

Sekmadienio vakarą antrojo rinkimų į atsilaisvinusias vietas Seime turo metu rinkėjai trijose...

Ši karta jau gimė su telefonu rankose: bankai jau turi planus dar neišnaudotai paauglių rinkai (32)

„ Revolut “ paleidžia bankininkystės programėlę tiems, kam dar nėra 18-os: žmonėms, iš...

Jonaitis po kovos su Janutiene: mane sveikina, kad nugalėjau velnią (56)

Žiemgalos vienmandatėje rinkimų apygardoje Seimo nario rinkimus laimėjęs socialdemokratas...

Nesėkmę rinkimuose patyręs Paluckas įvardijo rezultatų priežastis (65)

Rinkimuose į atsilaisvinusias vietas Seime konservatorių oponentei nusileidęs Lietuvos...

Venckienė: vienintelis dalykas, kurio bijo Lietuvos valdžia – viešumas (556)

„Ji rami, nusiteikusi bet kam, kas gali nutikti, – po susitikimo su jau pusantrų metų Jungtinių...

Rinktinės žaidėjus pagyręs Jasikevičius: esame bandymų stadijoje (16)

„Betsafe-LKL“ čempionas Kauno „Žalgiris“ titulo gynybą pradėjo svečiuose 94:63...

Net 7 kartus teistą kalinį pabandė integruoti į visuomenę, bet šis pabėgo: policija paskelbė specialią operaciją (120)

Po visuomenę pribloškusios istorijos, kai paspruko laisvėje dirbęs dėl pasikėsinimo nužudyti...