Vilniečiai jau spėjo atrasti pigius ir skanius šio prekybos centro pusryčius, o savaitgaliais – užsukti švediškų kukulių. Juk mums patinka įsivaizduoti, kad esame panašūs į švedus, ir apskritai viskas, kas skandinaviška, varo mus iš proto: didelis atlyginimas, gyvenimo būdas, interjeras, socialinės privilegijos, lėtas tempas, darbas 4 dienas per savaitę, netgi daug žvakių namuose ir jaukumas, kuriamas šiltais dideliais megztiniais ir kojinėmis. Deja, kol kas tik švediško tinklo privalumai yra realiausia, ką galime lengvai ir greitai turėti, kad pasijustume kaip skandinavai bent jau emociškai. Su visu kitu dar reikia smarkiai padirbėti.

Viskas, kas skandinaviška, varo mus iš proto: didelis atlyginimas, gyvenimo būdas, interjeras, socialinės privilegijos, lėtas tempas, darbas 4 dienas per savaitę, netgi daug žvakių namuose ir jaukumas, kuriamas šiltais dideliais megztiniais ir kojinėmis. Deja, kol kas tik švediško tinklo privalumai yra realiausia, ką galime lengvai ir greitai turėti, kad pasijustume kaip skandinavai bent jau emociškai.

Tikra tiesa, iš švedų yra ko pasimokyti. Viena detalė tarp visų kitų žemiškų gėrybių – švediški kukuliai. Kartą šios šalies sostinės gidė pasakojo: švedai turi tradiciją sekmadienio rytą keliauti ne į bažnyčią, bet į „Ikea“ pavalgyti. Vieni, su draugais, šeimomis, jie ten leidžia didžiąją dalį dienos. Nenuostabu, kad draugiškos parduotuvės restorano kainos, skani virtuvė vilioja ir Lietuvos sostinės gyventojus bei svečius.

Tačiau būna dienų, kai nenori kelti kojos iš namų, kai už lango smarkiai lyja, o idealus savaitgalis nesisieja su viešomis vietomis, kur reikia stovėti eilėje ir valgyti bruzdesyje ar svetimų vaikų klegesyje. Norisi būti visą dieną su pižama, neskubėti ir lėtai suktis virtuvėje ruošiant sočius pietus ar vakarienę. Ir tokioms situacijoms tinka švediškų kukulių receptas, nes jiems nereikia ypatingų produktų, o skonis primena kotletus, visgi – kitokius, nei įprastai gamina mama.

Naminiai sekmadienio kukuliai

Jie tikrai primena kotletus, tačiau smagi tradicija yra juos valgyti su bruknių džemu. Tikrai geras derinys, bet jį galite pakeisti ir kitu mėgstamu pagardu, pavyzdžiui, garstyčiomis, krienais, majonezo ir citrinos padažu. Švedai paprastai atskirai ruošia padažą kukuliams, tačiau jis nėra būtinas – susidaro troškinant mėsą.

Švediškiems kukuliams nereikia ypatingų produktų, o skonis primena kotletus, visgi – kitokius, nei įprastai gamina mama.

Reikės:

  • po 450 g maltos jautienos ir kiaulienos (jei galite susimalti šviežią mėsą patys, dar geriau)
  • 1 svogūno
  • 50–100 g sviesto
  • druskos, pipirų
  • baltos duonos riekės (forminės arba lietuviško batono)
  • šlakelio pieno
  • 5–7 bulvių
  • 0,5 puodelio sultinio (vištienos arba jautienos)
  • 1 kiaušinio
  • 50 ml grietinėlės
  • marinuotų agurkėlių
  • bruknių arba spanguolių džemo

Gaminimas:

Maltą mėsą sumaišome, pabarstome druska ir pipirais. Baltą duoną užpilame pienu ir šiek tiek palaikome, kol ji gerai suminkštės. Smulkintus svogūnus apkepame svieste, kol suminkštės, bet neparuduos. Į plaktuvą dedame svogūnus, pilame duonos ir pieno minkštimą, įmušame kiaušinį ir viską sumalame. Šią masę dedame į mėsą, viską gerai išmaišome rankomis. Formuojame nedidelius kukulius ir kepame juos keptuvėje su sviestu, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Nuluptas ir nuplautas bulves dedame į puodą su vandeniu ir kaičiame virti.

Apkeptus kukulius dedame į puodą, įpilame sultinio. Troškiname ant lėtos ugnies apie 15 min., baigdami troškinti įpilame grietinėlės ir paliekame pasistovėti.

Išvirtas bulves sutriname į košę su šiek tiek druskos ir įpildami šlakelį pieno, išmaišome iki purumo. Pašildytoje lėkštėje dedame bulvių košės, kukulių, juos apipilame troškinyje susidariusiu padažu, dedame šaukštelį džemo ir keletą marinuotų agurkėlių.

Skanių pietų ar vakarienės namuose!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt