aA
Dribsniai, ko gero, pats greičiausias pusryčių pasirinkimas, juk tereikia juos užpilti pienu ar mėgstamu jogurtu. O ar tai sveika – jau kitas klausimas, juk jų sudėtyje neretai dominuoja cukrus. Norint sveikesnių pusryčių parduotuvinius dribsnius verta iškeisti į naminę granolą. Tai tikrai geriausias pasirinkimas energingai dienos pradžiai. Be to, naminę granolą greitai ir lengvai pasigaminti gali kiekvienas.
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė paaiškina, kad tradiciškai granola yra vadinami skrudinti avižiniai dribsniai su medumi ir įvairiais priedais. Ją pradėta gaminti dar XIX amžiuje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Vėliau granola paplito ir tapo mėgstamu pusryčių patiekalu daugelyje pasaulio valstybių.

„Granola gardžiuotis galima ne tik pusryčių metu. Pasigaminus daugiau, granolos galima drąsiai įsidėti į priešpiečių dėžutę kaip užkandį į mokyklą ar darbą, kad pietų ar vakarienės sulauktumėte neišalkę. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad sveikos granolos sudedamosios dalys yra avižos, riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai, kurie aprūpina organizmą baltymais, geležimi, sveikaisiais riebalais ir skaidulomis“, – pasakoja V. Juodkazienė.

V. Juodkazienės teigimu, pasigaminti traškius dribsnius yra labai paprasta, be to, juos gaminant galima lengvai kontroliuoti sudėtyje esantį cukraus kiekį, keisti ingredientus.

Naminė granola – sveikiausi ir greičiausi pusryčiai, kuriuos lengvai pasigamins kiekvienas
© Shutterstock

„Granolą gaminti itin paprasta – tereikia sumaišyti ir paskrudinti mėgstamiausius ingredientus. Svarbiausia tai, kad ruošdami traškų dribsnių ir riešutų mišinį, jūs galite laisvai keisti cukraus proporcijas ir jas pritaikyti pagal sveikos mitybos poreikius, – sako maisto ekspertė. – Vaikai dažnai būna išrankūs, pavyzdžiui, nemėgsta razinų. Jeigu granolą gaminate namuose, galite jas pakeisti džiovintais mangais arba dar viena riešutų rūšimi. Jeigu vaikas mėgsta moliūgų sėklas – berkite jų daugiau. Šio recepto žavesys yra tai, kad jame lieka daug erdvė improvizacijai.“

Vietoj cukraus – medus

Granola įprastai yra saldi, tačiau receptuose naudojamas cukrus, pasak V. Juodkazienės, reikalingas ne tik skoniui suteikti, bet ir tam, kad visi ingredientai tarpusavyje gerai suliptų. Maisto ekspertės teigimu, dėl šios priežasties, puiki alternatyva cukrui – naminis medus.

„Medus iš lietuviškų ūkių ne tik duos reikiamo saldumo, sulipdys visus ingredientus, bet ir suteiks išskirtinį skonį bei kvapą. Naudojant medų naminė granola geriau apskrus, bus traškesnė, todėl dar labiau patiks mažiesiems“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi granolų receptais.

Naminė granola – sveikiausi ir greičiausi pusryčiai, kuriuos lengvai pasigamins kiekvienas
© Shutterstock

1. Sveikuoliška granola su riešutais ir sėklomis

Jums reikės:

  • 4 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1 stiklinės riešutų ir sėklų mišinio
  • 0,5 a. š. jūros druskos
  • 0,5 a. š. cinamono
  • 0,5 stiklinės kokosų arba alyvuogių aliejaus
  • 0,5 stiklinės medaus
  • 0,25 stiklinės džiovintų vaisių

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Tuomet dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas, druską ir cinamoną.
  3. Ten supilkite aliejų, medų ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite paruoštą granolos mišinį į skardą ir tolygiai paskirstykite.
  5. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie pusvalandį, kol apskrus.
  6. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
  7. Kai masė bus sustingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius ir įmaišykite džiovintus vaisius.
  8. Skanaukite su pienu, jogurtu ar kefyru.

Naminė granola – sveikiausi ir greičiausi pusryčiai, kuriuos lengvai pasigamins kiekvienas
© Shutterstock

2. Granola su džiovintomis spanguolėmis

Jums reikės:

  • 4 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1,5 stiklinės kviečių grūdų gemalų
  • 0,5 stiklinės smulkintų graikinių riešutų
  • 1 stiklinės džiovintų spanguolių
  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 1 stiklinės naminio medaus
  • 1 a. š. malto cinamono

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių.
  2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, kviečių grūdų gemalus, graikinius riešutus ir džiovintas spanguoles.
  3. Atskirame dubenyje išmaišykite aliejų, medų ir cinamoną.
  4. Sausus ingredientus užpilkite skystu mišiniu ir gerai išmaišykite.
  5. Masę supilkite į kepimo skardą, tolygiai paskirstę šaukštu, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis.
  6. Kepkite apie 40 minučių, kartkartėmis vis pamaišydami.
  7. Ištraukę granolą iš orkaitės, leiskite jai atvėsti.
  8. Kai masė jau bus sutingusi, sutrupinkite ją į gabalėlius.
  9. Granolą patiekite su pienu, jogurtu ar kefyru.

Naminė granola – sveikiausi ir greičiausi pusryčiai, kuriuos lengvai pasigamins kiekvienas
© Shutterstock

3. Granola su moliūgų sėklomis

Jums reikės:

  • 3 stiklinių nesmulkintų avižinių dribsnių
  • 1 stiklinės mėgstamų riešutų
  • 0,25 stiklinės moliūgų sėklų
  • 3 a. š. rudojo cukraus
  • 0,25 a. š. jūros druskos
  • 0,25 stiklinės kokosų aliejaus
  • 1/3 stiklinės medaus
  • 1/3 stiklinės moliūgų tyrės

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
  2. Dideliame dubenyje išmaišykite avižas, riešutus, sėklas, prieskonius, cukrų ir druską.
  3. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros ir joje sušildykite kokosų aliejų, medų, moliūgų tyrę ir gerai išmaišykite.
  4. Tuomet į masę supilkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite.
  5. Šį naują mišinį paskleiskite ant dviejų kepimo skardų, kad sluoksnis būtų kuo plonesnis.
  6. Vis pamaišydami kepkite apie pusvalandį.
  7. Kai granola apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Naminiai kukuliai: kam eiti į „Ikea“, jei gali paruošti namuose (62)

Tradicinis švedų patiekalas yra beveik tokia pat legenda, kaip cepelinai Lietuvoje, tik labiau...

Italijos skoniai: Beata Nicholson rekomenduoja paragauti baklažanų apkepo (37)

Nors itališka virtuvė Lietuvoje mėgstama, ne visi itališki patiekalai tokie populiarūs, kaip pica...

Ali Gadžijevo receptas: Japonijos įkvėptas sūrio pyragas (4)

Besibaigiant rudeniui šokolado meistras Ali Gadžijevas kulinarinėje laidoje „Gardu Gardu“...

Kepsniai kepsneliai, kurie niekad neapvils: receptų rinkinys mėsos mėgėjams 15 skirtingų receptų (7)

Turite firminį savo kepsnio receptą, kuris niekada neapvilia, o šeimyna visada lieka patenkinta?...

Tai bus nepamirštamo skonio guliašas, už kurį pagirs net anyta (74)

Sutinku, kad ne visi turi laiko ir kantrybės ruošti nuostabaus skonio troškinį – burgundišką...

Top naujienos

Dar vienas skandalas Kaune: medikus šokiravo motinos elgesys su mažyliu – skubiai iškvietė vaikų teises (466)

Motina meta kaltinimus Kauno klinikų medikams . Anot jos, šie galimai per stipriai suspaudė vaiką.

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (64)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Rumunai suvarpė Lietuvos vartus ir išmetė rinktinę į žemiausią divizioną (229)

Šeštadienį daugiau nei 15 tūkstančių vietų turinčiame Ploješčio miesto stadione vykusiose...

Kremliaus kėslai verčia sunerimti: visai šalia Lietuvos – pavojingi signalai (66)

Latvija švenčia šimtmetį . Tačiau Latvijos parlamentarai nespėjo įteikti dovanos šaliai –...

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (178)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...

Negailestingą onkologinės ligos kirtį patyrusiam Stano – jautrios kolegų emocijos (39)

Dainininkas Stanislavas Stavickis -Stano patvirtino jau gerą pusmetį pramogų pasaulio...

Betoninės sienos po žeme slėpė neregėtos prabangos rūmus ir didžiausią LSD fabriką istorijoje (18)

Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje praktiškai visos LSD siuntos atkeliaudavo iš...

Albumą pristačiusi Monika Pundziūtė-Monique scenoje išgirdo asmeninį prisipažinimą (31)

Atlikėja Monika Pundziūtė- Monique iš jaudulio žibančiomis akimis pristato antrąjį solinį...

Žurnalistė apsilankė nuogalių kurorte: orgijos vyko vidury baltos dienos (107)

„Ateik greičiau pažiūrėti! Aname balkone vyksta orgija!“ – sušukau savo seseriai, rodydama...