aA
Po vasaros daugelis džiaugiasi gausiu cukinijų derliumi. Cukinijos puikios tuo, kad tinka tiek į saldžius, tiek į sūrius patiekalus.
Cukinijų duona
© Shutterstock

Thekitchn.com siūlo išbandyti cukinijų duoną – ji saldi lyg desertas, o kartu suvalgysite nemenką porciją daržovių.

Kaip gaminama cukinijų duona?

Cukinijų duona – greitai iškepama saldi duona, į kurią dedama daug cukinijų. Ji šiek tiek primena bananų duoną. Cukinijų duona neturi cukinijų skonio, nebus justi ir cukinijų gabalėlių. Cukinijų duonos skonis švelnus salsvas, tekstūra minkšta.

Maži kepaliukai iškeps greičiau, dideliems kepti skirkite 10 min. daugiau.

Kaip skaniai iškepti cukinijų duoną. Pagrindiniai etapai:

  • Susmulkinkite cukiniją ir nusunkite skystį. Sudėkite tarkuotą masę į švarų virtuvinį rankšluostį ir nusunkite, o paskui sumaišykite su kitais komponentais.
  • Ingredientus cukinijų duonai maišykite taip, kaip keksams: drėgnus ir sausus produktus reikia sumaišyti atskirai, o tada sudėti ir sumaišyti visus kartu. Tada cukinijų duonos kepaliukai bus lengvi, ne per drėgni. Išsunktą cukinijų masę sumaišykite su sausais komponentais, paskui sudėkite skystus produktus.
  • Iškepusius kepaliukus padėkite ant šono pravėsti – tada kepaliukai bus minkštesni, o šonai traškūs (ypač gerai taip vėsinti, jei cukinijų duoną ketinate užšaldyti).
Cukinijų duona
Cukinijų duona
© Shutterstock


Kaip patiekti ir kaip laikyti cukinijų duoną

Cukinijų duoną gardžiausia valgyti dar kiek šiltą, užtepus sviesto, tad jei valgote seniau keptą, atšildytą, paskrudinkite riekeles skrudintuvėje.

Cukinijų duoną, įvyniotą į kepimo popierių, galite laikyti kelias dienas kambario temperatūroje. Jei norite turėti atsargų, užšaldykite ją šaldiklyje.

Cukinijų duonos receptas (2 kepaliukai)

Reikės:

  • aliejaus arba sviesto patepti kepimo formoms
  • 2 vidutinio dydžio cukinijos
  • 3 stiklinės miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės
  • 1/4 šaukštelio muskato riešuto miltelių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės rudojo cukraus
  • 3/4 stiklinės alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
  • jei norite, galima pridėti 1 stiklinę smulkintų riešutų, 1 stiklinę razinų arba 1 stiklinę šokolado drožlių

Taip pat jums reikės:

  • 2 pailgų formų duonai
  • didelio dubens
  • burokinės tarkos
  • virtuvinio rankšluosčio

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Nulupkite cukinijas, galiukus nupjaukite. Sutarkuokite cukinijas burokine tarka. Turėtų išeiti maždaug 3 stiklinės tarkuotų cukinijų masės.
  3. Nusunkite cukinijas – sudėkite masę į švarų virtuvinį rankšluostėlį ir nuspauskite. Stenkitės išsunkti kuo daugiau skysčio.
  4. Atskiruose dubenyse sumaišykite birius ir skystus produktus. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, tarkuotą citrinos žievelę, maltą muskato riešutą, druską. Kiaušinius, abiejų rūšių cukrų, aliejų ir vanilės ekstraktą sumaišykit kitame dubenyje.
  5. Į miltų masę sudėkite nusunktas tarkuotas cukinijas (ir kitus priedus, jeigu jų dėsite). Ant viršaus užpilkite skystų produktų tešlą, viską išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite tešlą į dvi kepimo formas.
  6. Iškepkite cukinijų duoną. Kepkite apie 45–50 min. Įbedus dantų krapštuką turite ištraukti jį sausą. Duonos kepalėliai turėtų įgauti gelsvai rusvą spalvą, o jų konsistencija turėtų būti tokia, kad spustelėjus atšoktų.
  7. Kai cukinijų duonos kepalėliai po 10 min. pravės, uždėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Cukinijų duona
Cukinijų duona
© Shutterstock


Pastabos:

  • suvynioti į sviestinį popierių ar sandarioje dėžėje laikomi cukinijų duonos kepalėliai gali išbūti kambario temperatūroje kelias dienas.
  • Juos taip pat galite suvynioti į foliją ir užšaldyti. Šaldiklyje galima laikyti iki trijų mėnesių. Išėmę iš šaldiklio per naktį palaikykite šaldytuve, kad atitirptų, arba 20 min. – šiltoje orkaitėje.
  • Vietoje tarkuotos citrinos žievelės galima įberti cinamono – tada duonos skonis bus vasariškesnis, gaivesnis.
  • Jei norite, kepkite keksiukų formelėse, įklokite jas į jas kepimo popieriaus ir kepkite 16–18 min. Iš šio kiekio iškepa 24 cukinijų bandelės.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Videopamokėlė: parodė, kaip pasigaminti gaivų jogurtinį tortą su braškėmis, kurio nereikia kepti

Kai į parduotuves atkeliauja braškės ir lauke pražysta „kačiukai“ – oficialu – jau...

3 filmai kino ir maisto gurmanams, kuriuos privalote pamatyti

Kovo 21-ąją prasidėsiantis „ Kino pavasaris “ pristatė tris kulinarinius filmus : istoriją...

Vilniuje už senovinio daugiabučio buto durų atrado kažką unikalaus: patraukė paslaptinga erdvė (9)

Apie gerus ir įdomius dalykus juk reikia dalintis, tiesa? Ir jeigu šis įrašas nebus tiesiogiai...

Nekeptas riešutų ir uogų tortas: neriebus, bet labai sotus (4)

Šitą tortą norėjau jau labai seniai išbandyti, bet vis nedrįsdavau. Tai, kas mane sulaikydavo,...

Tradicinis Kuršėnų vyniotinio receptas: tokį pagaminti gali bet kas (35)

Pagaminti Kuršėnų vyniotinį tikrai nėra labai sudėtinga, tereikia žinoti kelis dalykus, kur...

Top naujienos

Naujausi partijų reitingai: su kokiomis nuotaikomis Lietuvos gyventojai iš tiesų ėjo į rinkimus (3)

Naujausių apklausų duomenys rodo, kad savivaldos rinkimų išvakarėse aptirpo kone visų politinių...

Vilniaus rajonas, kur kainos vis dar mažos: anksčiau priminė kaimą, dabar sparčiai auga (151)

Šalia Naujosios Vilnios įsikūręs Pavilnys nemažą savo gyvavimo dalį buvo miesto pamirštas...

Šimonytė įvardijo du svarbiausius Lietuvos interesus užsienio politikoje ir sureagavo į Skvernelio idėją pildoma (215)

Saugi erdvė Lietuvoje ir aplink Lietuvą ir taisyklėmis paremtas pasaulis – tokie kandidatės į...

ES sopa galvą ne tik dėl „Brexit“: 6 kiti klausimai, statantys Europą ant adatų (63)

Vykstant chaotiškam „Brexit“ , sunku įsivaizduoti, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų...

Skelbia lauko tualetų eros pabaigą: nepaklūstantiems gresia baudos (137)

Gyventojų, kurie nuotekas tvarko individualiai, nuo šių metų gegužės mėnesio laukia permainos....

Tarptautiniai iššūkiai naujajam Lietuvos prezidentui: trys generolo Hodgeso patarimai (251)

Jungtinių Valstijų atsargos generolas Benas Hodgesas sako, kad naujasis Lietuvos prezidentas...

Karbauskio prieš Seimo rinkimus laukia galvosūkis: koją pakišti gali paprasčiausi dalykai (402)

Pagal valdančiųjų partijų rezultatus savivaldos rinkimuose galima prognozuoti jų galimą...

Keturios programėlės, kurios padės išgerti reikiamą kiekį vandens (2)

Šiandien, kovo 22 d., minima Pasaulinė vandens diena. Apie jo vartojimą ir poreikį vis dar kyla...

Graikai negailestingai plaka gėdą darantį „Olympiakos“: nevertas žaisti Eurolygos atkrintamosiose (9)

Trečia nuo turnyro lentelės dugno komanda su vėjeliu skraidė paskutinėse savo šio sezono...

Dirbti vienoje vietoje neapsimoka: jaunoji karta uždirbti nori daugiau, nors dirbti – mažiau (9)

Apie penktadalį šalies gyventojų sudaro Y arba Tūkstantmečio kartos atstovai, gimę...