aA
Po vasaros daugelis džiaugiasi gausiu cukinijų derliumi. Cukinijos puikios tuo, kad tinka tiek į saldžius, tiek į sūrius patiekalus.
Cukinijų duona
© Shutterstock

Thekitchn.com siūlo išbandyti cukinijų duoną – ji saldi lyg desertas, o kartu suvalgysite nemenką porciją daržovių.

Kaip gaminama cukinijų duona?

Cukinijų duona – greitai iškepama saldi duona, į kurią dedama daug cukinijų. Ji šiek tiek primena bananų duoną. Cukinijų duona neturi cukinijų skonio, nebus justi ir cukinijų gabalėlių. Cukinijų duonos skonis švelnus salsvas, tekstūra minkšta.

Maži kepaliukai iškeps greičiau, dideliems kepti skirkite 10 min. daugiau.

Kaip skaniai iškepti cukinijų duoną. Pagrindiniai etapai:

  • Susmulkinkite cukiniją ir nusunkite skystį. Sudėkite tarkuotą masę į švarų virtuvinį rankšluostį ir nusunkite, o paskui sumaišykite su kitais komponentais.
  • Ingredientus cukinijų duonai maišykite taip, kaip keksams: drėgnus ir sausus produktus reikia sumaišyti atskirai, o tada sudėti ir sumaišyti visus kartu. Tada cukinijų duonos kepaliukai bus lengvi, ne per drėgni. Išsunktą cukinijų masę sumaišykite su sausais komponentais, paskui sudėkite skystus produktus.
  • Iškepusius kepaliukus padėkite ant šono pravėsti – tada kepaliukai bus minkštesni, o šonai traškūs (ypač gerai taip vėsinti, jei cukinijų duoną ketinate užšaldyti).
Cukinijų duona
Cukinijų duona
© Shutterstock


Kaip patiekti ir kaip laikyti cukinijų duoną

Cukinijų duoną gardžiausia valgyti dar kiek šiltą, užtepus sviesto, tad jei valgote seniau keptą, atšildytą, paskrudinkite riekeles skrudintuvėje.

Cukinijų duoną, įvyniotą į kepimo popierių, galite laikyti kelias dienas kambario temperatūroje. Jei norite turėti atsargų, užšaldykite ją šaldiklyje.

Cukinijų duonos receptas (2 kepaliukai)

Reikės:

  • aliejaus arba sviesto patepti kepimo formoms
  • 2 vidutinio dydžio cukinijos
  • 3 stiklinės miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės
  • 1/4 šaukštelio muskato riešuto miltelių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės rudojo cukraus
  • 3/4 stiklinės alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
  • jei norite, galima pridėti 1 stiklinę smulkintų riešutų, 1 stiklinę razinų arba 1 stiklinę šokolado drožlių

Taip pat jums reikės:

  • 2 pailgų formų duonai
  • didelio dubens
  • burokinės tarkos
  • virtuvinio rankšluosčio

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Nulupkite cukinijas, galiukus nupjaukite. Sutarkuokite cukinijas burokine tarka. Turėtų išeiti maždaug 3 stiklinės tarkuotų cukinijų masės.
  3. Nusunkite cukinijas – sudėkite masę į švarų virtuvinį rankšluostėlį ir nuspauskite. Stenkitės išsunkti kuo daugiau skysčio.
  4. Atskiruose dubenyse sumaišykite birius ir skystus produktus. Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, tarkuotą citrinos žievelę, maltą muskato riešutą, druską. Kiaušinius, abiejų rūšių cukrų, aliejų ir vanilės ekstraktą sumaišykit kitame dubenyje.
  5. Į miltų masę sudėkite nusunktas tarkuotas cukinijas (ir kitus priedus, jeigu jų dėsite). Ant viršaus užpilkite skystų produktų tešlą, viską išmaišykite iki vientisos masės. Sudėkite tešlą į dvi kepimo formas.
  6. Iškepkite cukinijų duoną. Kepkite apie 45–50 min. Įbedus dantų krapštuką turite ištraukti jį sausą. Duonos kepalėliai turėtų įgauti gelsvai rusvą spalvą, o jų konsistencija turėtų būti tokia, kad spustelėjus atšoktų.
  7. Kai cukinijų duonos kepalėliai po 10 min. pravės, uždėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Cukinijų duona
Cukinijų duona
© Shutterstock


Pastabos:

  • suvynioti į sviestinį popierių ar sandarioje dėžėje laikomi cukinijų duonos kepalėliai gali išbūti kambario temperatūroje kelias dienas.
  • Juos taip pat galite suvynioti į foliją ir užšaldyti. Šaldiklyje galima laikyti iki trijų mėnesių. Išėmę iš šaldiklio per naktį palaikykite šaldytuve, kad atitirptų, arba 20 min. – šiltoje orkaitėje.
  • Vietoje tarkuotos citrinos žievelės galima įberti cinamono – tada duonos skonis bus vasariškesnis, gaivesnis.
  • Jei norite, kepkite keksiukų formelėse, įklokite jas į jas kepimo popieriaus ir kepkite 16–18 min. Iš šio kiekio iškepa 24 cukinijų bandelės.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Po reido miške: grybais užversta virtuvė ir itin paprasti receptai (38)

Kelionės į mišką saulėtą rudenį yra vienas smagiausių dalykų. O miške galime ir šiaip...

Burokėliai – ne tik barščiams ir mišrainėms: ką iš jų siūlo pasigaminti tikri profesionalai (29)

Apie tai, kokia stebuklingai sveika daržovė yra burokėlis, girdėjome ne kartą, tad apmaudu, kai...

Vilniečiai plūsta į miesto centrą apsipirkti: štai kokios kainos šių metų Tautų mugėje (285)

Šį savaitgalį žingsniuojant pagrindinėmis sostinės gatvėmis galima pasidžiaugti ne tik geru...

Savaitgalio meniu – iš miško ir sodų gėrybių: antienos confit su voveraitėmis ir uogų desertas

Kai miškuose pilna grybų ir soduose dar galima rasti įvairiausių gėrybių, neretai...

Kaip žiemai skaniai paruošti rudens gėrybes: ūkininkų ir turgaus prekiautojų patarimai (3)

Kiekvieną rudenį vaisių ir daržovių derlius priverčia sukti galvą, ką daryti su staiga...

Top naujienos

Nausėdos atsakymas Gabrieliui Landsbergiui: renkuosi sudėtingesnį kelią pildoma (156)

Feisbuke Gitanas Nausėda pirmadienį paskelbė savo atsakymą Gabrieliui Landsbergiui.

Naujo verslo centro statybų užkulisiai primena mafijos klestėjimo laikus (45)

Naujo verslo centro Žvėryne statybose dirbę verslininkai jo rangovą „ Nobus LT “ kaltina...

Ką pasitraukęs iš Seimo veikė Mindaugas Bastys: ryšiai veda į dabar jau svetimos partijos viršūnę (139)

Zanavykų apygardoje renkant naują Seimo narį, Lietuvos socialdemokratų partijoje ( LSDP )...

Šimonytė praneš apie savo apsisprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose (159)

Pirmadienį Seimo narė Ingrida Šimonytė paskelbs savo sprendimą, ar ketina dalyvauti Tėvynės...

Rusų teisėsaugos pasityčiojimas: Navalnas vėl suimtas nespėjęs išeiti iš areštinės (35)

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas buvo suimtas vos paleistas iš areštinės, kur...

Orai: visą savaitę Lietuvą merks lietus (21)

Pirmadienio naktį lietūs toliau merks Lietuvą, pietrytiniame šalies pakraštyje vietomis lis...

Popiežius Pranciškus atvyko į Latviją papildyta (54)

Popiežius Pranciškus pirmadienį atvyko į Latviją, kur susitiks su valdžios atstovais ir...

Prof. Dalia Leinartė: norint atskleisti talentą, pasidažyti lūpų nepakaks (7)

„Tradicinė šeima yra žavinga, spalvinga, man patinka ją tyrinėti, bet nereiškia, kad tokį jos...

Žindymo specialistai negailestingi: čiulptukus savo vaikams duoda žindyti tinginčios mamos (2)

Šimtmečius mamų mylėtas pagalbininkas vėl išgyvena ne pačius geriausius laikus – medicinos...

Utopija ar ateitis: Lietuvos miestai be nuosavų automobilių (29)

Miesto tarša ir automobiliais perkrautu centru besirūpinantys savivaldos ir valdžios atstovai...