aA
Lietuvą vėlei aplankiusi žiema nuo pat pradžių dovanoja šventes: gruodžio 4-oji – sausainių diena, simboliškai minima kone visame pasaulyje. Patys mėgstamiausi pirktiniai lietuvių sausainiai – plikyti, jie net ketvirtadaliu populiaresni už antroje vietoje pagal pirkėjų pasirinkimą esančius sausainius. Vis dėl to, norintiems sausainių išsikepti patiems, pravers trys receptų idėjos.
Plikyti sausainiai
© Shutterstock

Tam, kad pačių kepti sausainiai skoniu pranoktų lūkesčius, kelias receptų idėjas sufleruoja Aidas Poleninas – prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas, rašoma pranešime spaudai.

Sausainiai su pelėsiniu sūriu

Pasak „Maximos“ maisto gamybos skyriaus vystymo vadovo A. Polenino, tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai yra idealus skanėstas norint paįvairinti šventinį stalą.

Sausainiams su pelėsiniu sūriu paruošti reikės: 150 g miltų, 100 g sviesto, 75 g mėlynojo pelėsinio sūrio ir žiupsnelio druskos.

„Visų pirma pasiruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai. Po to tešlą iškočiokite, išspauskite norimas formeles ir gautus sausainius sudėkite į kepimo skardą, o galiausiai apibarstykite druska. Sausainius kepkite apie 15 minučių, iki 200°C įkaitintoje orkaitėje“, – sakė A. Poleninas.

Lietuviai švenčia sausainių dieną: 3 skanios ir paprastos receptų idėjos
© Shutterstock

Migdoliniai sausainiai

Kitas A. Polenino rekomenduojamas išbandyti receptas – migdolinių sausainių. Šie, pasak „Maximos“ atstovo, itin tinkami skanauti žiemą, mat vien aromatu priverčia pasijausti jaukiau.

Tokiems sausainiams reikės: 70 g rudojo cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, vieno kiaušinio, vienos citrinos žievelės, 140 g migdolų, trečdalio puodelio miltų, šaukštelio kepimo miltelių ir dviejų šaukštų miltelinio cukraus.

„Iki purios masės suplakite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų. Susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o orkaitę įkaitinkite iki 170°C. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi nuklotų skardų. Kepkite apie 20 minučių“, – sakė A. Poleninas.

Migdoliniai sausainiai
Migdoliniai sausainiai
© Shutterstock nuotr.

Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Galiausiai, neabejotina klasika yra šokoladiniai sausainiai, kuriuos maisto gamybos ekspertas siūlo pagardinti riešutais.

Tokiems sausainiams iškepti reikės: 75 g sviesto, 250 g cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, vieno kiaušinio, 500 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, 125 g kakavos miltelių, 50 g tarkuoto juodojo šokolado, žiupsnelio druskos, 100 g mėgstamų riešutų.

„Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai sumaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. 180°C laipsnių temperatūroje kepkite iki 20-ies minučių. Skanaus!“ – linkėjo maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Lietuviai švenčia sausainių dieną: 3 skanios ir paprastos receptų idėjos
© Adobe Stock
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Artėja silkės triumfo metas: kaip išrinkti gerą žuvį ir nesuklysti? (14)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Į Paryžių nuvykęs lietuvis rado iki šiol skaniausius desertus, dėl kurių alpsta visas pasaulis: vieneto kaina – 2,5 euro (75)

Turbūt nėra tokių žmonių, kuriems nepatiktų desertai , tačiau dar smagiau juos valgyti, kai...

Kepėja iš Kanados gamina pyragus, prilygstančius šedevrams (1)

Menininkė ir kepėja iš Vankuverio internete dalijasi vaizdo įrašais su instrukcijomis, kaip...

Sostinėje pristatyti interjero detalių įkvėpti šventiniai desertai (2)

Garsūs šalies šefai – „Sugamour“ konditerė Ekaterina Buldakova ir „Virtuvės mitų...

Klasikiniai oriniai sausainiai – burnoje tirpstantis desertas vos per 10 minučių

Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos...

Top naujienos

„Sodra“: penki svarbiausi dalykai apie pensijas, kuriuos būtina žinoti balsavimas (22)

Kitąmet daugelio gyventojų, tiek kaupiančių II pakopos pensijų fonduose, tiek nekaupiančių,...

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį (50)

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Tabu sulaužytas: valstybinės Rusijos televizijos eteryje – Putino duktė (21)

Beveik 20 metų Rusijos žiniasklaidoje galiojantis tabu dėl naujienų apie šalies prezidento...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (622)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (101)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (182)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (334)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Šiemet lietuviai „Google“ dažniausiai ieškojo informacijos apie futbolą, Euroviziją ir mirusiuosius (2)

Kiekvienais metais kompanija „Google“ paviešina tendencingiausius paieškų sąrašus. Juose...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (67)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Mokesčių inspekcijos vadovė: kiekviena reforma atneša sumaišties (8)

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) yra pasirengusi mokesčių pasikeitimams nuo kitų metų,...