Visada stengiuosi sugalvoti kokią nors temą. Pavyzdžiui, labai patiko Vidurio Rytų tematika – mažų lėkštelių konceptas tiesiog sutvertas tam. Todėl šį kartą dalijuosi vienu receptu, be kurio neapsieina nė vienas panašus vakaras – dažnai vis kitokio humuso receptu.

Iš kelių pažįstamų esu girdėjusi, kad pagaminti tikrai skanų ir subalansuotą humusą atrodo kaip misija neįmanoma, o aš niekaip tuo negaliu patikėti. Man tai – kaip du kart du. Niekad nieko nematuoju, bet tos proporcijos visad išeina teisingos.

Tik vienas dalykas, su kuriuo stengiuosi būti atsargi, – tai tahini. Šiuo metu turiu indelį labai švelnaus tahini, kurio į skardinę avinžirnių humusui dedu šaukštelį su puse. Ankstesnis mano tahini stiklainiukas buvo tikrai stipresnio skonio ir įdėjus daugiau nei šaukštelį nebejausdavai nieko kito, kaip tik tahini.


Humusui prireiks:

  • 1 skardinės konservuotų avinžirnių
  • 1 mažos česnako skiltelės
  • 1/3 laimo
  • 1 šaušktelio tahini pastos
  • maždaug 4 šakelių šviežios kalendros
  • 1/2 šaukštelio garam masala prieskonių (arba malto kumino)
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • šviežiai maltų pipirų

Gaminimas:

  1. Nuo konservuotų avinžirnių nupilti pusę skysčio, likusį skystį kartu su avinžirniais supilti į maisto smulkintuvą. Ten pat sudėti visus likusius produktus ir viską gerai sutrinti iki vientisos masės. Jei norisi ryškesnės humuso tekstūros, trinti pulsuojančiai, trumpai, kol viskas daugmaž susimaišys. Jei norisi švelnesnio humuso, trinti ilgiau ir nuolat. O jei humusas sunkiai trinasi ir atrodo labai sausas, galima įpilti kelis šaukštus vandens ir trinti toliau.
  2. Skaniausia valgyti su daržovių (morkų, salierų ar kt.) šiaudeliais arba duonos lazdelėmis, pita, naan duonelėmis. Galima tepti ir ant sumuštinių!