aA
Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos dviejų ingredientų – kiaušinių baltymų ir cukraus. Vis tik, pasak prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, morengų gamyba daugeliui šeimininkių iki šiol kelia stresą. Tačiau baimintis nėra ko – konditerė sako, kad egzistuoja labai daug įvairių receptų, kuriuose pateikiamos skirtingos pagrindinių ingredientų proporcijos, tačiau didžiausi skirtumai priklauso ne nuo jų, o nuo produktų maišymo metodų, kuriuos galima itin greitai ir lengvai išmokti.
Oriniai sausainiai
© Shutterstock

Orinukai, užkariavę visą pasaulį

Kepyklų vadovė pasakoja, jog XVIII–XIX amžiuje morengai buvo pats populiariausias naminis gardumynas daugelyje šalių, nes jam paruošti reikėjo pačių paprasčiausių produktų. Tačiau laikui bėgant klasikinis morengų receptas buvo tobulinamas, į jį dedama daugiau ingredientų, todėl jo gamyba tapo kiek sudėtingesnė. Dėl šios priežasties, pasak N. Juchnevič, šiuolaikinės šeimininkės kartais dar prisibijo juos gaminti, nors to daryti tikrai neverta.

„Daugumai mūsų geriausiai pažįstamas prancūziškas morengas, gaminamas iki standumo plakant kiaušinių baltymus ir smulkų cukrų. Vėliau morengai suformuojami ir džiovinami šiltoje, maždaug iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tokiu būdu pagaminti morengai pasižymi purumu ir lengvumu, o jų gamyba tikrai nėra sudėtina. Šis morengų gaminimo būdas, beje, yra pats populiariausias, nors egzistuoja dar du plačiai paplitę morengų gamybos metodai – šveicariškasis ir itališkasis“, – pasakoja konditerė.

N. Juchnevič teigimu, konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, pastaruoju metu dažnai gamina itališkus bei šveicariškus morengus, bet klasikinis receptas išlieka lyderiu.

Morengas
Morengas
© Gamintojo archyvas

„Morenginis biskvitas pagardintas uogomis, skaniu kremu, ypatingai dera citrininis arba karamelinis kremai, suteikia morengui vis naujus skonius, kurie patinka mūsų pirkėjams. Šį žiemos sezoną pristatėme kelis naujis morenginius gaminius – su cukruotomis uogomis bei rozmarino šakelėmis. Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse taip pat galima rasti ir kitų morenginių desertų asortimentą – tartaletę su morengu ir bruknėmis, šokoladinio kremo tortą su morenginiu ir riešutiniu biskvitu, morenginį tortą su uogomis ar klasikinius „orinukus“ su kakava ar karamele“, – atskleidžia N. Juchnevič ir dalinasi populiariausiais bei greičiausiai morengų gaminimo receptais.

Klasikinis prancūziškas morengų receptas

Jums reikės:

3 kiaušinių baltymų
180 g cukraus
trupučio citrinos rūgšties

Gaminimas:

Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių – pasistenkite, kad tarp baltymų neliktų nė trupučio trynio. Išplakite atšaldytus baltymus – tai darydami pamažu dalimis berkite cukrų. Kai masė pasidarys tiršta ir tąsi, įberkite citrinos rūgšties ir dar paplakite. Tuomet masės tirštumą patikrinkite šaukšteliu ir ant skardos patieskite kepimo popierių. Šaukšteliu kabinkite masę ir išdėliokite ant popieriaus. Kepkite 120 laipsnių temperatūroje apie valandą, priklausomai nuo pasirinkto pyragaičių dydžio. Jei norite itin mažų ir elegantiškų morengų – kepti orkaitėje galite vos keliolika minučių. Iškepusiems morengams leiskite atvėsti. Skanaus!

Morengai (Janita Sumeiko nuotr.)
Morengai (Janita Sumeiko nuotr.)
© Unsplash

Migdoliniai morengai pagal itališką receptą

N. Juchnevič pasakoja, kad itališki morengai yra iki pusės standumo išplakti baltymai, dažniausiai užpilami karštu cukraus sirupu. Ši morengai, pasak konditerės, yra laikomi stabiliausiai iš visų trijų morengų gamybos būdų ir dažniausiai naudojami gaminant prancūzišką desertą macarons, tam tikras putėsių rušis bei kremus.

Jums reikės:

4 kiaušinių baltymai
2 stiklinės migdolų miltų
2 stiklinės cukraus pudros
1 stiklinė cukraus,
½ šaukštelio migdolų esencijos
½ šaukštelio vanilės esencijos

Gaminimas:

Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės. Tuomet supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet ją dėkite į įkaitintą iki 150 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min. Skanaus!

Šveicariški šventiniai morengai su aguonomis, šokoladu ir spanguolėmis

Teigiama, kad morengus gaminti pirmieji sugalvojo būtent šveicarai, o vėliau jų receptūrą savo skoniui ir reikmėms pritaikė prancūzai bei italai. Kepyklų vadovės teigimu, šveicarų morengai gerokai tvirtesni už lengvus ir trapius kitaip gaminamus saldėsius, todėl jie geriausiai tinka, kai ruošiamasi gaminti tortų papločius, įvairias dekoracijas ir pan.

N. Juchnevič sako, kad šveicariškas morengų gaminimo būdas nuo kitų skiriasi tuo, kad baltymai kartu su cukrumi kaitinami garų vonelėje ir tik po to išplakami. Ši morengai, pasak konditerės, vėliau taip pat dažnai naudojami gaminant įvairius sviestinius kremus.

Jums reikės:

2 kiaušinių baltymai
150 g cukraus
40 g aguonų
40 g džiovintų spanguolių
20 g juodojo šokolado

Gaminimas:

Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Viską sumaišykite ir kartu su cukrumi iškaitintus baltymus plakite iki standžių putų, berdami po šaukštą cukraus. Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio bei atsargiai išmaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą baltymų masės, palikdami tarpus. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Trys labai skanių sumuštinių receptai, kuriuos norėsite neštis net į darbą (13)

Prasidėjus Kalėdų laukimui, esame užsiėmę ne tik darbais, bet ir šventiniais rūpesčiais, tad...

Anglišką gardumyną pamėgo ir lietuviai: nesunkiai pasigaminsite ir patys 3 skirtingi receptai (7)

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, dažnas intensyviai galvojame ne tik kokiomis dovanomis...

Norintiems pasimėgauti ypatingu desertu – 3 sveikesnių pyragų receptai (8)

Net ir tradicinis obuolių pyragas gali būti pagamintas bent šiek tiek sveikiau, o sąžinė,...

Kaune – nemokama maisto mugė (19)

Šventiniam laikotarpiui įsibėgėjant, mintys sukasi apie vieną svarbiausių šventinių dalių –...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (35)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Top naujienos

Šnipinėjimo byla: Algirdas Paleckis sulaikytas ne vienas, tyrimas susijęs su politinėmis partijomis (1321)

Trečiadienio rytą viešumą pasiekė žinia, jog tiriant šnipinėjimo bylą suimtas buvęs...

Vladimiras Laučius. Kodėl Saulius Skvernelis greičiausiai kandidatuos (141)

Premjeras Saulius Skvernelis kol kas nepadarė tokių klaidų, kurios užkirstų jam kelią į...

FNTT krečia Alytaus rajono savivaldybę (22)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ( FNTT ) pareigūnai trečiadienį krečia konservatoriaus...

Rimvydas Paleckis apie brolio suėmimą: jeigu jis būtų paklausęs manęs ar tėvų, viso to nebūtų (37)

Teisėsaugai trečiadienį paskelbus, kad dėl galimo šnipinėjimo Rusijai suimtas buvęs...

Pasaulio galiūnės – dar viename mūšio lauke: poveikį pajaus visi (26)

Kinijai vis intensyviau konkuruojant dėl pasaulinės įtakos, JAV prezidento Donaldo Trumpo...

Naujas „Daruššafaka“ strategas: „Žalgiris“ – vidutinio lygio ekipa, kurią galime nugalėti specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (35)

„Labai įtempta savaitė, vos atvykus čia be treniruotės iškart keliavome į Atėnus, mačas su...

Kitąmet laukia pokyčiai: dalyje savivaldybių pensijos bus pristatomos kitaip (14)

Sausį dalies senjorų, kuriems pensijos pristatomos į namus, laukia pokyčiai. Dalyje savivaldybių...

Įkalintas vilnietis prabilo apie protu sunkiai suvokiamą patirtį: buvau verčiamas miegoti su pareigūnėmis (363)

Ar gali būti, kad kalėjimų sistemos pareigūnai, siekdami sukompromituoti įkalinimo įstaigose...

DELFI TV Gyvai: kaip atpažinti, kad alkoholio vartojimas jau tapo problema? (2)

Artėja didžiausios metų šventės ir prekybos centrų alkoholio skyriuose būrys žmonių jau...

Lietuvius gąsdina pranešimai apie plintantį pavojingą vaizdo įrašą (23)

Pastarosiomis dienomis ne vienas socialiniu tinklu „Facebook“ besinaudojantis lietuvis gavo...