Rūkytų skilandžių, saldaus pieno sūrių, vyniotinių ir suktinukų armijos rikiuojasi šaldytuvų lentynose, besiramsčiuodamos į baltos mišrainės indelius. Keli ne visai prinokę pomidorai slepiasi už vis dar šviežiai išrauto poro lapų, o pernykštė „obalienė“ asistuoja keptos vištos ir orkaitėje keptų obuolių duetui.

Viso šito kordebaleto fone norisi KAŽKO ne iš šio pasaulio. Nejučia pradedi svajoti apie picą, kebabus ir gruzdintas bulvytes, tačiau sąžinė neleidžia, nes visas orkestras šaldytuve lipa ant kulnų ir prašosi naudojamas.

Vienas iš būdų nuraminti sąžinę – pabandyti sujungti nelabai derančius dalykus. Turbūt paprasčiausia – viską sumesti į puodą ir išsivirti ale šiupininę putrą. Kitas būdas – paeksperimentuoti sudėtingiau. Pavyzdžiui, išsikepti falafelių su keptos vištienos ir obuolių likučiais.

Reikės:

  • vištienos ir keptų obuolių likučių (tam galima naudoti kitokios formos ir kilmės mėsą bei kitokias keptas daržoves: paprikas, cukiniją, baklažaną ir t.t.)
  • 200 g avinžirnių
  • druskos, pipirų, prieskonių
  • alyvuogių aliejaus
  • šaukšto ar dviejų tahini (tai tokia sezamų pasta, bet ji nėra būtina – jei neturite, galite tiesiog naudoti kiek daugiau alyvuogių aliejaus)
  • vieno butelio rapsų aliejaus kepimui

Eiga:

Avinžirnius užpilu šaltu vandeniu ir palaikau per naktį. Idealu pamirkyti parą, tik tada bent kartą reiktų pakeisti vandenį.

Nupilu vandenį ir sudedu viską į dubenį: avinžirnius, smulkiai pjaustytą vištieną, keptų obuolių likučius, įlieju aliejaus, įdedu kelis šaukštus avinžirnių ir viską sumalu elektriniu trintuvu.

Suformuoju apvalios formos falafelius. Kaip ir darant kotletus, geriausia sušlapinti rankas vandeniu, kad trinta masė ne taip liptų prie rankų.

Supilu į nedidelį puodą rapsų (arba saulėgrąžų) aliejų. Gerai jį įkaitinu, tačiau prieš dėdamas falafelius šiek tiek sumažinu kaitrą, kitaip falafeliai apskrus, o vidus nespės iškepti.

Panardinu falafelius ir kepu, kol paruduoja, apie 5–10 min.


Pastaba. Falafelius galima kepti ir orkaitėje – tiesiog sudėti į indą ir kepti 30 min. 200 laipsnių temperatūroje.