Interneto platybėse ir įvairiose kulinarinėse knygose apstu įvairių receptų, kuriuose vienas iš ingredientų – alkoholiniai gėrimai. Taurelė amareto – gaminant itališką skanėstą tiramisu, taurė baltojo vyno verdant tobulą rizotą, alaus marinatas – minkštiems šašlykams. Tačiau nenorintiems naudoti ar išvis nevartojantiems alkoholio šiuos gėrimus galima pakeisti nealkoholiniu alumi, pataria edukacinių maisto gaminimo kursų vadovė Aistė Švetkauskė.
© Shutterstock

„Pagrindinė nealkoholinio alaus nauda ta, kad jis neturi alkoholio. Juo drąsiai galima pakeisti įvairiuose receptuose minimus alkoholinius gėrimus – alkoholinį alų taip pat galima panaudoti marinuojant mėsą, verdant sriubas ar padažus, kepant desertinius kepinius ir pan.“, – sako A. Švetkauskė.

Pašnekovės teigimu, gaminant įvairius patiekalus šis gėrimas suteikia malonų poskonį ir aromatą, be to, nereikia pamiršti ir tai, kad jame yra žmogaus organizmui naudingų polifenolių, mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų – jų kiekis priklauso ir nuo alaus rūšies.

A. Švetkauskė primena, kad renkantis svarbu skaityti etiketes: „Rinkitės tą, kuriame būtų kuo mažiau cukrų, nes tikrai yra alų, kuriuose šio ingrediento yra gerokai per daug.“

Ji siūlo išbandyti dažnai savo ruošiamą pagardą – karamelizuotus svogūnus, kuriuos siūlo dėti ant silkės, naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar gaminant lietuvių pamėgtus mėsainius.

Karamelizuoti svogūnai

Ir desertams, ir sriuboms – vienas ir tas pats netikėtas ingredientas
© Shutterstock


Reikės:

  • 5 raudonųjų svogūnų
  • apie 2 a. š. lydyto sviesto
  • 6 val. š. agavų ir klevų sirupo
  • 0,5–1 a. š. persilado prieskonių
  • 300 ml nealkoholinio alaus

Gaminimas:

  1. Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais.
  2. Juos pakepinti ant lydyto sviesto apie 15 min.
  3. Tuomet užpilti agavų ir klevų sirupo, pagardinti persilado prieskoniais ir vėl pakepinti apie 25 min.
  4. Galiausiai užpilti nealkoholinio alaus ir pakaitini dar 5 min.

Norintiems paįvairinti įprastus patiekalus – dar keli receptai su nealkoholiniu alumi.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Gurmaniški mėsainiai namuose: šefas siūlo išmėginti netikėtą lietuvišką ingredientą (19)

Tokius mėsainius, kokius esame įpratę valgyti restoranuose, namuose pasigaminsime sunkiai, sako...

Netradicinės idėjos: ką naujo kepsninėse galėtų pačirškinti veganai ir vegetarai (2)

Nesibaigianti vasara leidžia mėgautis gamta ir jos teikiamais malonumais – maistu, ruoštu...

7 originalūs būdai pusryčiams sukirsti po avokadą (14)

Visi ir ne po kartą esame girdėję apie kone stebuklingai sveikus avokadus . Juose gausu magnio,...

Sukate galvą, kuo nustebinti svečius? Metas išbandyti sūrių lentą, kuriai neatsispirs nė vienas deriniai ir pagardai (21)

Ar prie vyno, ar prie vyro, ar prie draugų, ar prie šeimos narių visuomet tiks puiki sūrių...

Nuo rūgpienio panakotos iki braškinio tiramiso – lengvai pagaminami gaivūs desertai su uogomis 10 receptų (5)

Besibaigiant vasarai suskumbame mėgautis paskutiniais jos skoniais. Geriausias būdas tai padaryti...

Top naujienos

Pirmą kartą prabilo Osamos bin Ladeno motina jų namai – turtų ir įtakos atspindys (42)

Ant kampinės erdvaus kambario sofos įsitaiso ryškiai apsirengusi moteris. Sekcijos stikle, už...

Artimiesiems – šokas: vyrą po medikų vizito namuose rado ištiktą insulto (103)

Insultas, bet atvykote pavėluotai – tokius žodžius išgirdo sesuo, atvežusi savo brolį į...

Apmokestino fotosesijas Palangos botanikos parke (133)

Jeigu rengiatės Palangos botanikos parke rengti vestuvinę fotosesiją, pasiruoškite papildomus 60...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Nesuteikime galimybės Vėlyviui tapti saviraiškos laisvės kankiniu (9)

Ilgai bandžiau tai ignoruoti apsimesdamas, jog nematau, kad prekybos centruose vietoje kremų nuo...

Toma Vaškevičiūtė: kai jaučiu nepakantumą žmonėms ir aplinkai – jaučiuosi purvina ir labai skurdi (19)

Toma Vaškevičiūtė , 2008 m. baigė aktorinio meistriškumo studijas Lietuvos teatro ir muzikos...

Mažoji Lietuva Anglijoje: pūsles ir varginantį darbą kenčia dėl 220 svarų per 3 dienas (719)

Mažoji Lietuva – taip šmaikščiai vadinamas vaisių ir daržovių pakavimo fabrikas Visbiče,...

Feisbuke uraganą sukėlusios karalienių įkvėpėjos ir jos vyro interviu apie turtus kraunančią veiklą ir tikrąjį gyvenimą (442)

Neseniai feisbuke it virusas paplito įrašas, kuriame Rasa Kaktytė kvietė moteris šypsotis,...

Edita Mildažytė: esu pakankamai įtakinga, kad galėčiau priimti sprendimus ir vykdyti savo gyvenimo planą taip, kaip noriu (301)

DELFI tęsia įtakingiausiųjų rinkimus, kuriuose – ir didžiausią įtaką turinčios...

Vasariška šiluma dar džiaugsimės ir kitą savaitę, tik dažnesni bus trumpi lietūs (2)

Vasariški orai iš Lietuvos dar nesitraukia ir žada toliau džiuginti šiluma. Tiesa, dažnesni bus...

Apie Vėlyvio akibrokštą bažnyčioje pasisakė ir Liudvikas Andriulis: „trolinti“ reikia ir galima stipresnius už save, ne silpnesnius (346)

Režisierius Emilis Vėlyvis kartu su projekto „Zero Live Show“ aktorių komanda per Žolinę...