Pagaminti šį tortą gana nesudėtinga, jokie biskvitai nesukrenta ir tortas visuomet gerai sustingsta be jokios papildomos želatinos ar standiklio. Svarbiausia yra naudoti gerą riebią natūralią grietinę – tuomet ir skonis, ir vaizdas nenuvils.

Ir dar – nereikia dėti per daug konservuotų vaisių, jų turi būti tiek (maždaug kiek parašiau recepte), kad atsiskleistų skonis. Šį tortą galima gaminti tiek su šviežiais, tiek su konservuotais vaisiais, galite naudoti ir džiovintus vaisius bei įvairius riešutus. Vis dėlto mano asmeninė kombinacija su konservuotais vaisiais dar nė karto nenuvylė – rezultatas visuomet būna tikrai nuostabus!

Biskvitui reikės:

  • 1 indelio saldaus kondensuoto pieno
  • 2 kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • 375 ml miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 0,5 arb. š. vanilės esencijos
  • 1 valg. š. nesaldžios kakavos

Pertepimui:

  • 500 ml tirštos riebios grietinės
  • 4 valg. š. cukraus
  • 4 valg. š. cukraus pudros
  • 1 arb. š. citrinos sulčių
  • 1 mažos skardinės (~250 g) konservuotų persikų (pasirinktinai)
  • 1 mažos skardinės (~250 g) konservuotų mangų (pasirinktinai)

Sirupui:

  • 200 ml šalto virinto vandens
  • 1 valg. š. citrinos sulčių (pagal skonį)
  • 2 valg. š. cukraus (pagal skonį)

Šokoladiniam glajui:

  • 125 ml cukraus
  • 125 ml saldžios kakavos miltelių
  • 125 ml nesaldžios kakavos miltelių
  • 50 g sviesto
  • 65 ml pieno
Gaivus grietininis tortas

Gaminimas:

  1. Biskvitai. Sviestą ištirpiname mirkobangų krosnelėje, paliekame atvėsti. Kiaušinius gerai išplakame, sumaišome su kondensuotu pienu, vanilės esencija, sudedame pravėsusį sviestą, gerai sumaišome. Miltus sumaišome atskirame inde su kepimo milteliais, po to įsijojame į tešlą, masę maišome tol, kol nelieka gumulėlių. Biskvitams kepti naudojau 20 cm išardomą tortinę, galite naudoti ir didesnę – išeis didesnis tortas ir šiek tiek plonesni biskvitai. Orkaitę įkaitiname iki 180 C. Tortinės pagrindą patepame sviestu, pilame 1/3 biskvito tešlos, kepame 18 min. (jei naudojate didesnę tortinę – kepkite trumpiau), po to biskvitą išimame iš tortinės, vėl patepame tortinės pagrindą sviestu ir kepame kitą trečdalį tešlos 18 min. Paskutinio biskvito tešlą sumaišome su 1 valg. š. Kakavos. Vėl ta pati biskvito kepimo procedūra. Paliekame biskvitus visiškai atvėsti.
  2. Pertepimas. Grietinę sudedame į dubenį, sumaišome su cukrumi, cukraus pudra, citrinos sultimis. Kol biskvitai kepa ir vėsta, pertepimą laikome šaldytuve.
  3. Sirupas. Visus sirupo ingredientus sumaišome. Rūgštumą ir saldumą galite reguliuoti pagal skonį, aš mėgstu kiek rūgštesnį sirupą.
  4. Kai biskvitai visiškai atšąla, subadome kiekvieną iš abiejų pusių su mediniu dantų krapštuku, kad sirupas ir pertepimas geriau įsigertų. Sirupu sulaistome visus biskvitus, paliekame ~20 min., kad sirupas susigertų.
  5. Torto pertepimas. Ant išardomos tortinės pagrindo patiesiame kepimo popieriaus, užspaudžiame tortinės nuimamus kraštus ir likusį nereikalingą kepimo popieriaus dalį nukerpame. Dedame pirmą biskvitą (aš visuomet dedu storiausią baltą biskvitą), užtepame 1/3 pertepimo, tuomet sudėliojame pusę skardinės supjaustytų mangų ir persikų. Galite naudoti kokius mėgstate vaisius – šviežius ar konservuotus, tik nedėkite kivių, nes tortas nesustings. Po to dedame kakavinį biskvitą, vėl pertepimas ir vaisiai, dedame paskutinį biskvitą ir užtepame pertepimu pasilikdami apie 3 valg. š. pertepimo. Tortą nakčiai dedame į šaldytuvą stingti. Kai tortas sustings, nuimame išardomus tortinės kraštus, atsargiai tortą perkeliame nuo tortinės pagrindo ant lėkštės. Likusį torto pertepimą gražiai užtepame ant torto kraštų. Tortą galite dėti atgal į šaldytuvą, kad sustingtų torto kraštai, prieš užpilant glajumi.
  6. Šokoladinis glajus. Sviestą išlydome nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies, sudedame cukrų, gerai išmaišome, tuomet sudedame kakavą, išmaišome ir galiausiai supilame pieną. Kaitiname ant silpnos ugnies nuolat maišydami tol, kol beveik nelieka gumulėlių (jei turite laiko, galite glajų kelis kart perkošti, kad neliktų gumulėlių). Apliejame torto viršų glajumi, jei norite, galite aplieti visą tortą. Dar galima padėti tortą ant mažesnio apvalaus indo ar tortinės ir tada apipilti glajumi, taip nereikalingas perteklinis glajaus kiekis nesubėgs į lėkštę. Puošiame, kaip patinka. Aš puošiau taip: šonus apibarsčiau konditerinėmis saldžiomis kokoso drožlėmis, torto viršų apdėliojau vynuogėmis ir apibarsčiau cukraus pudra.