aA
Pernai geriausiu tituluoto restorano „Stebuklai“ virtuvės šefas, neseniai atidaręs naują restoraną „Džiaugsmas“, Martynas Praškevičius draugų vakarienei siūlo patiekalus iš seniai pamirštų vietinių lietuviškų produktų.
Geriausio šalies restorano šefas M. Praškevičius draugų vakarienei siūlo keturis lengvus receptus
© DELFI montažas

Jų derinius šefas sukūrė specialiai fotografo Roberto Daskevičiaus projektui „52 kartai“, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai, rašoma pranešime spaudai.

„Martyno receptų nuotraukas, kuriuos jis siūlo išbandyti kartu su gerais draugais, kūrėme jo naujajame restorane. Nuotraukose atsiskleidžia itin estetiškas Martyno patiekalų braižas, be to, šį kartą pasirinkau koncepciją, kai nuotraukų dalimi tapo ir pats virtuvės šefas. O fotografijų stilių ir koloritą padiktavo naujojo restorano aplinka“, – apie fotosesiją pasakoja R. Daskevičius.

M. Praškevičius vakarienei su draugais siūlo spirgučių su saulėgrąžomis užkandį, kopūsto steiką, kriaušių ir burokėlių sultis, desertui – varškės spurgas.

Geriausio šalies restorano šefas M. Praškevičius draugų vakarienei siūlo keturis lengvus receptus
© Robertas Daskevičius

Spirgučiai su saulėgrąžomis

Netikėta spirgučių interpretacija – su saulėgrąžomis ir keptomis ropėmis. Tarsi tradicinis lietuviškas, bet kartu visiškai naujų skonių užkandis draugams nustebinti.

4–8 porcijoms reikės:

kiaulienos papilvės
1 svogūno
2 skiltelių česnako
druskos
lukštentų saulėgrąžų
1 ropės (ar keleto mažesnių)
alyvuogių aliejaus
duonos

Gaminimas:

1. Sumalkite kiaulienos papilvę ir kepkite keptuvėje nuolat maišydami, kol apskrus iki norimo traškumo. Tada sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką ir druską, viską išmaišykite ir dar pakepkite, kol svogūnai suminkštės.

2. Pakepinkite saulėgrąžas ir įmaišykite jas į atvėsusius spirgučius.

3. Paruoškite ropes. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, suvyniokite į foliją ir dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 minučių. Jei ropė didesnė, įdurkite peiliu ir pasitikrinkite, ar ji tikrai minkšta.

4. Ant orkaitėje ar griliuje pagruzdintos duonos tepkite spirgučius, ant viršaus uždėkite riekelėmis pjaustytą ropę, pabarstykite druska.

Geriausio šalies restorano šefas M. Praškevičius draugų vakarienei siūlo keturis lengvus receptus
© Robertas Daskevičius

Kopūsto steikas

Netikėtas lietuviškas skonis su padažu, kuris puikiai tiks gardinti ir kitokias keptas daržoves. Tikras atradimas ieškantiems ko nors dar nebandyto ir dievinantiems barbekiu.

4 porcijoms reikės:

1 kopūsto
400 ml natūralių obuolių sulčių
2 šaukštų sviesto
citrinos
druskos
alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

1. Visą kopūstą dėkite į barbekiu kepsninę ir kepkite vartydami kas 10 minučių. Ar kopūstas jau iškepęs, tikrinkite prie koto – įbedus peiliu jis turi būti minkštas. Priklausomai nuo dydžio, kopūstas keps apie valandą. Šiam receptui geriau rinkitės mažesnius ekologiškus kopūstus.

2. Paruoškite padažą. Obuolių sultis užvirkite, įdėkite sviestą ir rankiniu plaktuvu suplakite, kol suputos. Jei obuoliai saldesni, įspauskite citrinos sulčių pagal skonį.

3. Viršutinius kopūsto lapus nuimkite, supjaustykite jį porcijomis ir dėkite į lėkštę. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska ir užpilkite padažo.

Geriausio šalies restorano šefas M. Praškevičius draugų vakarienei siūlo keturis lengvus receptus
© Robertas Daskevičius

Kriaušių ir burokėlių sultys

Gaivios skaisčios raudonos spalvos sultys nepaliks abejingų – nei suaugusiųjų, nei vaikų.

4 porcijoms reikės:

800 g natūralių kriaušių sulčių
200 g natūralių burokėlių sulčių
šaltalankių sirupo pagal skonį

Gaminimas:

Sumaišykite abiejų rūšių sultis ir įpilkite šaltalankių sirupo.

Geriausio šalies restorano šefas M. Praškevičius draugų vakarienei siūlo keturis lengvus receptus
© Robertas Daskevičius

Varškės spurgos

Purios ir minkštos varškės spurgos bus dar skanesnės, jei pagardinsite jas saldžia karamele.

4–8 porcijoms reikės:

500 g varškės
2 kiaušinių
2 kiaušinio trynių
45 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 v. š. romo
1 a. š. kepimo miltelių
200 g sijotų miltų
aliejaus spurgoms virti
indelio karamelės

Gaminimas:

1. Visus spurgoms skirtus ingredientus gerai sumaišykite ir rankomis ar šaukštu suformuokite norimo dydžio spurgas.

2. Jas virkite įkaitintame aliejuje.

3. Spurgas skanaukite pasidažydami į karamelę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Užkalnis vėl Kaune ir vėl valgo japonų maistą. Ar išprotėjo? (186)

Daugelis jūsų, net tie, kas paprastai neskaito mano tekstų, tikrai girdėjote apie mano straipsnį,...

Gaivinantys naminiai vaisiniai ledai: nustebsite, kaip paprasta pasigaminti (4)

Nors sorbetas ir šerbetas skamba labai panašiai, tačiau iš tikrųjų tai yra du skirtingi...

Nuostabiai skanus sūrio pyragas su avietėmis ir migdolais (1)

Tie, kurie mėgsta gaminant sūrio pyragą, kaskart įsigudrina įgyvendinti kokią nors dar...

91-erių Petrutės legendinis grybukų ir voveraičių receptas: juos pirko ir valgė visa Akmenė (93)

Ar pamenate tokias senovines ketaus keptuves , kuriose vaikystėje mamos kepdavo grybukus ,...

Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas: skonis – 10 balų (22)

Trumpai apie šį tortą – skonis – 10 balų, išvaizda tiek pat! Jei atvirai, galutinis...

Top naujienos

Koronavirusas sumaišė visas kortas: Karbauskio rankose – rimtas koziris (217)

Rudenį vyksiančius Seimo rinkimus „valstiečiai“ ir konservatoriai pasitinka su per koronaviruso...

Lietuvos auksas: kur jis saugomas ir kiek uždirba (23)

Aukso kainai perkopus 2 tūkst. dolerių už Trojos unciją, pasigirdo perspėjimų, kad ši turto...

Baltarusijos sulaikymo įstaigose – tikras pragaras: kraujo balose guli žmonės, iš už sienų girdėti gąsdinantys pokalbiai (1256)

Po Baltarusijoje rugpjūčio 9 dieną vykusių prezidento rinkimų visoje šalyje nesiliauja protesto...

Savomis rankomis siuva rankines, kurios gali kainuoti ir tūkstančius – amato išmoko pats (114)

Kaišiadorietis Irmantas Kanaševičius – tikras auksarankis. Jis savo rankomis siuva odines...

Pareigūnai ruošiasi neįprastam savaitgaliui: policijos pajėgos bus perorientuotos, kurortams – ypatingas dėmesys (30)

Savaitgalį policijos pareigūnai žada aktyviau tikrinti, kaip renginiuose laikomasi dėl...

Kėdainiuose gausios policijos pajėgos ieško mįslingai dingusio vaiko: kreipiamasi į visuomenę (52)

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariato pareigūnai...

Papasakojo, kaip buvo įrašytas Cichanouskajos kreipimasis (172)

Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovė Lidija Jermošina patvirtino, kad opozicijos...

Kablys. Laukinių karpių žūklė Vilniuje su Mariumi Joniu: kur ieškoti įsimintinų laimikių artėjant rudeniui

Apie laukinių karpių žūklę „Kablys.lt“ laidoje jau kalbėta daug, tačiau šį kartą pavyko...

Patiekalai Žolinei: neapsieisite be vieno ingrediento – kopūsto + balandėlių su grybais receptas

Apie tradicinius Kūčių, Velykų ir kitų didžiųjų švenčių patiekalus tikriausiai esame...

Į amerikiečių nelaisvę patekęs Vermachto gerenolas: jie aklai tikėjo, kad galės bendradarbiauti su sovietais (47)

Leidykla „Briedis“ pristato generolo leitenanto Reinhardo Gehleno, vieno iš labiausiai patyrusių...

|Maža didelių žinių kaina