Lario vyšnių festivalis kiekvienų metų gegužės pabaigoje vyksta jau ilgiau nei pusę amžiaus. Mažas viduramžių miestelis įsikūręs tarp banguojančių kalvų, rugių laukų, vynuogynų ir vyšnių sodų. Laris pagrįstai didžiuojasi net 15 skirtingų rūšių vyšniomis, kurių paragauti ir susirenka festivalio svečiai. Be dėžutėse pardavinėjamų vyšnių, vietos ūkininkai siūlo marmeladų, uogienių, pyragų, sausainių, likerių ir kitų skanėstų su vyšniomis. Šventė paprastai vyksta pagrindinėje Lario aikštėje, šalia Medici šeimos tvirtovės.

Ir nors festivalis dar negreitai, tačiau namuose jau dabar galite pasigaminti paprastą itališką vyšnių pyragą.

Vyšnių pyragas

Ingredientai:

  • 450 g vyšnių
  • 150 g aukščiausios kokybės miltų (itališkai „00“)
  • 90 g bulvių krakmolo
  • 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 16 g mielių
Vyšnių pyragas

Gaminimas:

1. Šviežias vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite kauliukus tam skirtu įrankiu. Padalinkite į tris dalis ir vieną dalį susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
2. Į dubenį suberkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą (prieš pjaustant patariama 1–2 valandas palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų), cukrų ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą masę.
3. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir plakite vidutiniu greičiu.
4. Per sietelį į dubenį suberkite miltus, bulvių krakmolą ir mieles ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
5. Paimkite torto kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens), ištepkite ją sviestu, supilkite pusę tešlos masės ir ją tolygiai paskirstykite. Ant masės tvarkingai išdėliokite trečdalį vyšnių, o ant viršaus supilkite susmulkintų vyšnių masę.
6. Į torto kepimo formą supilkite likusią masę, išlyginkite ją šaukštu, ant viršaus išdėliokite likusias vyšnias. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes.
7. Iškepusį tortą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš torto kepimo formos.

Patarimas:

Jei nerandate pirkti šviežių vyšnių, tortą galima gaminti ir su konservuotomis vyšniomis. Tokiu atveju svarbiausia jas gerai nusausinti.

Vyšnių pyragas