aA
Pasninkaujant gavėnios metu atsisakoma mėsos ir jos produktų, tačiau vis tiek norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Dalijamės patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio receptoriams, bet ir akims, receptais.
Patiekalai gavėniai
Patiekalai gavėniai
© Organizatorių nuotr.

Šiuo metu reikėtų valgyti dar daugiau daržovių, vaisių ir riešutų, atsiųstame pranešime teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. „Jeigu laikotės pasninko ir iš savo maisto raciono ištrynėte mėsą ir pieno produktus, reikėtų vartoti daugiau kitų maisto produktų – gamtos gėrybių. Jeigu ne itin mėgstate šviežias daržoves – pomidorus, agurkus, morkas, paprikas, pakeiskite jas virtais, keptais, troškintais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais, konservuotomis daržovėmis. Maisto racioną praturtinkite ir lapinėmis daržovėmis bei prieskoninėmis žolelėmis – špinatais, gražgarstėmis, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo. Taip papildysite organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, – pataria A. Poleninas.

Jam antrina ir etnologė Marija Lugienė. „Septynios gavėnios savaitės yra skirtos pasiruošimui didžiajai šventei – Velykoms. Ilgas gavėnios laikas rodo šventės svarbumą, pavyzdžiui, Kalėdų pasiruošimui yra skirtos keturios savaitės. Pasiruošimo esmė – parengti kūną ir sielą didžiajam pavasariniam virsmui – gamtos ir visa, kas gyva, prisikėlimo šventei. Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kai nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai“, – sako etnologė.

Pavasario salotos su gervuogėmis

Pavasario salotos su gervuogėmis
Pavasario salotos su gervuogėmis
© Organizatorių nuotr.


„Šios salotos spinduliuoja energija ir primena apie jau visai čia pat esantį pavasarį“, – sako A. Poleninas.

Joms reikės:

  • 100 g gervuogių
  • 400 g raudonojo kopūsto
  • 1 obuolio
  • ½ puodelio graikinių riešutų
  • 2 puodelių špinatų
  • 1 apelsino sulčių
  • 50 ml riešutų aliejus
  • druskos

Gaminimas:

  1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą.
  2. Susmulkinkite riešutus.
  3. 3–4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.
  4. Visus ingredientus gerai sumaišykite.

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 1 stiklinės bolivinių balandų
  • ½ mango
  • 1 trumpavaisio agurko
  • 1/3 raudonojo svogūno
  • ½ pakelio fetos sūrio
  • saujelės šviežių petražolių
  • saujelės mėtų lapelių
  • saujelės kalendros lapelių

Gaminimas:

  1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite dviejose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
  2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
  3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Morkų pyragas

Morkų pyragas
Morkų pyragas
© Organizatorių nuotr.


Reikės:

  • 175 g rudojo cukraus
  • 175 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 g miltų
  • 140 g žalių morkų
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 a. š. sodos
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. muskato riešuto

Gaminimas:

  1. Morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais, pavyzdžiui, burokine tarka.
  2. Sumaišykite cukrų, kiaušinius, aliejų, suberkite morkas ir įtarkuokite apelsino žievelių. Jeigu norite, berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų, migdolų, razinų ar kitų priedų.
  3. Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik tol, kol sudrėks sausi ingredientai.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kai pyragas iškeps ir atauš, A. Poleninas rekomenduoja jį papuošti glajumi, tačiau primena, kad juo pasninko metu derėtų nepiktnaudžiauti.

Glajui reikės:

  • 250 g minkštojo maskarponės sūrio
  • 175 g cukraus pudros
  • kelių šaukštų apelsino sulčių

Gaminimas:

Glajų paruošite sumaišę visus ingredientus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
5.0000

Šlapias aguoninis bananų pyragas, kuriame sunaudosite ir bananų žieves (19)

Alfas Ivanauskas sugriovė mitą, kad valgyti bananų žievės negalima. Parodė labai skanaus,...

Delfi Pyragų diena: gardžiausias kolegų pyrago receptas (6)

Lapkričio 6-oji – Lietuvoje minima Pyragų diena , kuri kasmet švenčiama įvairiose įmonėse...

Tradicinis šeimos obuolių pyrago receptas – išbandykite (16)

Šiandien minima jau tradicija tapusi „ Pyragų diena “. Šią dieną visa Lietuva kepa pyragus,...

Prieš karantiną londoniečiai mėgavosi paskutine vakariene

Trečiadienio vakarą daugelis Londono restoranų buvo sausakimši – tirpo paskutinės minutės iki...

Pirštus apsilaižysite: kaip pasigaminti sultingą obuolių pyragą (12)

Manote, kad obuolių pyragas jau nebenustebins? Pagalvokite dar kartą. Šefas Alfas Ivanauskas...

Top naujienos

Prognozės jau rodo, kokio gruodžio laukti: šiemet jis bus kitoks mėnesio orų prognozė (33)

Nors lapkritis atsisveikina sniegingomis dienomis, apkritai klimatologai fiksavo gerokai šiltesnį...

Lietuvoje išplitus koronavirusui atsakė, ar galime keliauti pas kaimynus (31)

Lietuva jau kurį laiką pagal sergamumą koronavirusine infekcija ( COVID-19 ) yra raudonojoje...

Avarijoje žuvusios mergaitės mama teisėsaugininkų buvo paversta kaltininke, bet teismas ją išteisino (40)

Alytaus apylinkės teismo Varėnos rūmuose antradienio pavakarę paskelbtas nuosprendis plačiai...

Dar vienas lietuvis NBA: Deividas Sirvydis pasirašė ilgalaikę sutartį su „Pistons“ (23)

Deividas Sirvydis pasirašė trejų metų trukmės sutartį su NBA klubu. Jis tapo Detroito...

LKL grįžta: Kariniauskas „Juventus“ gretose debiutuoja prieš buvusią komandą – „Nevėžį-Optibet“ tiesioginė transliacija (1)

Po rinktinių pertraukos krepšinio sirgaliai nuotoliniu būdu vėl galės stebėti „Betsafe-LKL“...

Klaidingai tikina, kad sukūrė antivirusinį vaistą (2)

Jau ne vieną sąmokslo teoriją paviešinusiame tinklapyje „Karžygys Lietuva“ pasirodė dar...

Slaugą studijuojantys studentai jaučiasi verčiami atlikti praktiką kovidiniuose skyriuose: Veryga jų nepagailėjo (339)

Vilniaus kolegijos studentai kreipėsi prašydami pagalbos dėl jų esą vertimo nuo lapkričio 30 d....

Nuspręsta: siūlo drausti būriuotis daugiau nei po du ir neleisti prekybos laikinose vietose Veryga perspėja jau dėl trečiosios koronaviruso bangos (725)

COVID-19 liga diagnozuota dar 1187 žmonėms. Be to, infekcija pasiglemžė 19 gyvybių. Ir nors,...

Vokietijoje automobilis taranavo pėsčiuosius, 4 žmonės žuvo, tarp jų – vaikas dar 13 sužeista (111)

Vokietijos Tryro mieste antradienio popietę keturi žmonės žuvo, o dar 15 buvo sužeista, kuomet...

Psichologai paaiškino, kuo šiųmetis šventinis laikotarpis skiriasi nuo kitų: žmonės ieško paguodos

Baigiantis metams, per kuriuos dingsčių pajusti nerimą, švelniai tariant, netrūko, bent prieš...

|Maža didelių žinių kaina