aA
Dabar mėginu prisiminti, kada pirmą kartą gaminau lazaniją… Ir negaliu, bet žinau, kad tai buvo gana seniai. Atsimenu, kad dėdavau visko, neretai ji būdavo per minkšta ir išbėgusi į šalis, ne kartą esu keitusi baltą padažą varške ar grietine. Bet tvirčiausiai lazaniją vis tik suklijuoja paprastas baltas bešamelio padažas.
Beata Nicholson
Beata Nicholson
© DELFI montažas

Lazanija vienodai tinka ir šeimos vakarienei, ir didesnei kompanijai pamaitinti.

Iš tiesų, mėsos troškinį galima pasiruošti iš vakaro, kad tą dieną, kai gaminsite lazaniją, beliktų tik pasigaminti baltą padažą ir viską susluoksniuoti.

Receptas – iš mano tinklaraščio „Beatos vituvė“.

Lazanijai reikės:

  • 250 g maltos jautienos
  • 250 g maltos veršienos
  • 1–2 šaukštų aliejaus kepimui
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 saliero
  • 2 mažų (po 400 g) indelių savo sultyse konservuotų pomidorų
  • 1 kupino šaukšto pomidorų pastos
  • juodųjų pipirų, druskos
  • šakelės čiobrelio
  • šaukšto džiovinto raudonėlio
  • poros lauro lapų
  • šlakelio vandens
  • pakelio lazanijos lakštų

Padažui:

  • 40 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 500 ml pieno
  • geros saujos fermentinio sūrio
  • puskiečio sūrio
Lazanija
Lazanija
© Beatos virtuvė


Kaip paruošti:

  1. Svarbiausia dalis yra mėsos troškinys su pomidorais, nuo jo ir pradedam. Gerai įkaitiname keptuvę ir dedame į ją pusę arba visą mėsą, priklausomai nuo keptuvės dydžio. Mėsą su mentele paskirstykite ir gražiai apkepkite, kad maži faršo šoneliai apskrustų.
  2. Kol mėsa skrunda, pasiruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną, morkas, salierą.
  3. Kai mėsa apkeps, dėkite ją į puodą, kuriame viską troškinsite, o keptuvėje apkepkite daržoves: pradžioje svogūnus, paskui morkas su salierais.
  4. Kai daržovės suminkštės, dėkite pomidorų pastą (tyrę) ir prieskonius: čiobrelį, raudonėlį, lauro lapus, grūstų pipirų ir druskos.
  5. Dabar viską jau galite kelti į puodą, kuriame troškinsis visas reikalas, ir supilkite pomidorus konservuotus savo sultyse.
  6. Uždenkite dangčiu ir leiskite viskam troškintis apie 45 minutes.
  7. Gaminame baltą padažą: puode arba keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus, pamaišykite – pasidarys košelė, leiskite jai truputį pašilti ir pakepti, apie minutę, tada po truputį pilkite pieną ir maišykite nuolat su šluotele, kaitinkite ant ugnies, kol pasidarys tirštas padažas. Viskas pasidaro ne per minutę, todėl būkite kantrūs ir pieną pilkite lėtai, po truputį, kad nesušoktų gumulais ir nuolat maišykite. Kai padažas bus jau sutirštėjęs, įberkite tarkuoto sūrio ir paragaukite, ar netrūksta druskos.
  8. Grįžtame prie lazanijos: įjunkite orkaitę iki 180–190 C. Paimkite indą, kuriame viską sluoksniuosite. Indas turi būti aukštais kraštais ir ne per didelis. Dėkite truputį mėsos troškinio, ant viršaus lazanijos lakštą, tada vėl mėsos ir tuomet jau balto pažado. Tuomet vėl lazanijos lakštą, mėsos troškinį ir baltą padažą. Viršutinis sluoksnis turi būti mėsos troškinys ir baltas padažas.
  9. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 50 min.
  10. Prieš pabaigą, jei norite, ant viršaus užtarkuokite puskiečio sūrio.

P. S. Lazanijos lakštų aš neverdu ir nemirkau, jiems išbrinkti užtenka drėgmės iš mėsos troškinio ir sūrio padažo.

Prie lazanijos paruoškite didelį dubenį salotų arba virtų brokolių.

Beatos virtuvė
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Užkalnis vėl Kaune ir vėl valgo japonų maistą. Ar išprotėjo? (179)

Daugelis jūsų, net tie, kas paprastai neskaito mano tekstų, tikrai girdėjote apie mano straipsnį,...

Gaivinantys naminiai vaisiniai ledai: nustebsite, kaip paprasta pasigaminti (4)

Nors sorbetas ir šerbetas skamba labai panašiai, tačiau iš tikrųjų tai yra du skirtingi...

Nuostabiai skanus sūrio pyragas su avietėmis ir migdolais (1)

Tie, kurie mėgsta gaminant sūrio pyragą, kaskart įsigudrina įgyvendinti kokią nors dar...

91-erių Petrutės legendinis grybukų ir voveraičių receptas: juos pirko ir valgė visa Akmenė (93)

Ar pamenate tokias senovines ketaus keptuves , kuriose vaikystėje mamos kepdavo grybukus ,...

Braškių, grietinėlės ir maskarponės tortas: skonis – 10 balų (22)

Trumpai apie šį tortą – skonis – 10 balų, išvaizda tiek pat! Jei atvirai, galutinis...

Top naujienos

Po 9 metus trukusio pragaro – dar vienas smūgis: tai – absoliuti teisinės sistemos gėda ir nesėkmė (60)

Po daugybę metų Pravieniškių pataisos namuose trukusių patyčių ir prievartavimų prabilęs...

Mokslininkai išbandė 14 kaukių efektyvumą: kai kurių geriau net nenaudoti – gali pridaryti daugiau žalos (9)

Pasaulis bando sugrįžti į senąjį ritmą, tačiau yra pasikeitimų – kai kur nepateksite be...

Sveika gerti kavą ar ne? Nauji mokslininkų atradimai gali nustebinti (5)

Kava siejama su įvairia nauda sveikatai, tačiau žmonės ja turėtų mėgautis, o ne vartoti ligų...

Kaip dabar patekti pas gydytojus – garbingai, nesižeminant, neieškant draugų ir privačių klinikų (23)

„Šiandien mano vyro gimtadienis. Šventės nebus. Bus penktas chemijos seansas. Ir didelis...

Vėl klupę „Grizzlies“ su Valančiūnu artėja prie fiasko, „Blazers“ gretose benefisą surengė Lillardas (1)

Orlando burbule tęsiamose NBA pirmenybėse toliau itin nesiseka Jono Valančiūno atstovaujai...

Išvardino, kodėl nesutiko atostogauti Lietuvoje: štai kiek dabar kainuoja paskutinės minutės pasiūlymai (29)

Jei dar vasarą neatostogavote ir norite atsipūsti ne šalies kurortuose, yra ne viena galimybė...

Didžiausia pasaulio automobilių rinka pamažu atsigauna: stebimas pardavimų augimas

Praėjusį mėnesį Kinijos automobilių pardavimai paspartėjo, o tai reiškia, kad pasitaisius...

Arūnas Spraunius

Kadyrovo politikos „prekės ženklas“ – asmeninio keršto algoritmas bet kur: Čečėnijoje, Rusijoje, pasaulyje

Liepos 20-ąją Amerikos valstybės departamentas įvedė papildomas sankcijas Čečėnijos lyderiui...

7 virtuvės remonto klaidos – jos pavers gyvenimą nesibaigiančiu tvarkymusi (2)

Planuojant virtuvės remontą, reikia apgalvoti daug detalių – pradedant kištukinių lizdų vieta,...

|Maža didelių žinių kaina