Reikės:

Tešlai:

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 6 valg. š. ledinio vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 4 stiklinės mėlynių (~460 g šaldytų arba šviežių)
  • 1/3 stiklinės cukraus (jei mėlynės rūgščios, dėkite daugiau cukraus)
  • ¼ stiklinės kukurūzų krakmolo
  • 0,5 arb. š. cinamono
  • 1 valg. š. šalto sviesto
  • 1 kiaušinis + 1 valg. š. pieno pyrago aptepimui
  • 1 valg. š. cukraus (pyrago apibarstymui)

Gaminimas:

1. Viename dubenyje sumaišome 1,5 stiklinės miltų, druską ir cukrų.

2. Sviestą supjaustome kubeliais. Ant pjaustymo lentelės paberiame miltų mišinį, suberiame sviesto kubelius ir dideliu peiliu kapojame, kol sviestas beveik tampa trupiniais. Po to suberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol sviestas susijungia su visais miltais. Viduryje miltų padarome nedidelę duobutę, supilame šaltą vandenį ir peiliu vėl sukapojame, po to suminkome rankomis iki vientisos masės. Suformuojame 3 kamuoliukus ir suspaudžiame į disko formą, kiekvieną tešlos diską suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą stengti bent 2 h, arba į šaldiklį 30 min. Tešlą galima pasiruošti ir diena prieš.

3. Įdaras: mėlynes sumaišome su cukrumi, krakmolu, cinamonu. Jei naudojate šaldytas mėlynes, tuomet jas atitirpinkite, nupilkite susidariusį skystį ir tik tada sumaišykite su kitais įdaro ingredientais.

4. Pyrago formavimas: 2 gabalėlius tešlos išimkite 5 min prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Trupučiu miltų pabarstykite stalviršį ant kurio kočiosite tešlą. Iš tešlos suformuokite tokio dydžio apskritimą, kokią naudosite kepimo formą. Apskritimas turi pilnai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. Apskritimą dėkite į kepimo formą, prispauskite kraštus ir dugną. Palikite tešlos labiau ant kraštų, kad vėliau galėtumėte suformuoti gražų kraštelį. Įdarą supilame ant pyrago pagrindo, išlyginame paviršių. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Po to gražiai suformuojame pyrago kraštus.

5. Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą.

6. Į pyrago tarpelius, išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius.

7. Dedame pyragą 5 min į šaldiklį, tuo tarpu įkaitiname orkaitę iki 200 C. Pyragą kepame 20 min įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje orkaitės dalyje. Po 20 min apibarstome pyragą cukrumi ir sumažiname orkaitės kaitrą iki 180 C, kepame dar 35-45 min, kol pyragas gražiai apskrunda. Aš kepiau 35 min ir pilnai užteko. Pyragas labai gardus karštas su ledais.

Jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, tuomet galite uždengti kepimo folija.

Amerikietiškas mėlynių pyragas