aA
Prasidėjus rudeniui – pyragų sezonui, dažnas gyventojas ieško geriausių receptų, kuriais nustebintų artimus žmones. Nors pasirinkimas labai platus, tačiau norima atrasti tą vienintelį, ypatingą receptą, kuris skoniu ir kvapu bent akimirkai nukeltų į vaikystę.
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad obuolių, varškės ar lietuviškų grybų kvapas visuomet nostalgiškai primena močiutės eksperimentus virtuvėje, ir dalijasi penkiais originaliais naminių pyragų receptais.

Močiutės obuolių pyragas

Rugsėjį sunoksta lietuviški obuoliai, todėl iš jų dažnai gaminama rudens kepinių klasika – obuolių pyragas. Daugelis šeimų turi savitą šio skanumyno versiją, tačiau pritrūkusiems idėjų ar norintiems paragauti ko nors naujo, V. Juodkazienė atskleidžia trupininio obuolių pyrago receptą.

„Yra daugybė būdų pasigaminti obuolių pyragą, tačiau pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka trijų sluoksnių trupininis obuolių pyragas, kurį dar vaikystėje dažnas išmoko kepti iš savo močiutės. Pirmą jo sluoksnį sudaro vientisa sviestinė tešla, viduryje – obuoliai, maišyti su cinamonu ir citrinos sultimis, o viršuje – traškūs sviestinės tešlos ir avižų trupiniai“, – pasakoja maisto ekspertė.

5 naminių pyragų receptai – lyg iš močiutės virtuvės
© Shutterstock

Tešlai reikės:

  • 2,5 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų
  • 4 v. š. cukraus
  • 3 a. š. druskos
  • 6 v. š. šalto vandens
  • 0,5 stiklinės avižinių dribsnių

Obuolių įdarui:

  • 6 vidutinio dydžio saldžiarūgščių obuolių
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 2 v. š. pilno grūdo miltų
  • 3/4 šviežiai malto cinamono
  • 1/8 šviežiai malto muskato
  • 1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams. Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms.
  2. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į jį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite.
  3. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais.
  4. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius.
  5. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs.
  6. Patiekite su ledais arba grietinėle.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Idėjos pusryčiams iš įvairių pasaulio šalių: kuo gardina skrebučius svetur (6)

Elementariausias skrebutis gali būti puiki pradžia, kad ir nesudėtingiems, bet labai įvairiems...

Po reido miške: grybais užversta virtuvė ir itin paprasti receptai (40)

Kelionės į mišką saulėtą rudenį yra vienas smagiausių dalykų. O miške galime ir šiaip...

Burokėliai – ne tik barščiams ir mišrainėms: ką iš jų siūlo pasigaminti tikri profesionalai (29)

Apie tai, kokia stebuklingai sveika daržovė yra burokėlis, girdėjome ne kartą, tad apmaudu, kai...

Vilniečiai plūsta į miesto centrą apsipirkti: štai kokios kainos šių metų Tautų mugėje (285)

Šį savaitgalį žingsniuojant pagrindinėmis sostinės gatvėmis galima pasidžiaugti ne tik geru...

Top naujienos

Močiutės netekusi vilnietė sukrėsta: dėl popiežiaus vizito laidotuves teko nukelti (229)

Popiežiaus Pranciškaus vizitas daugeliui lietuvių tapo tikra švente, tačiau artimą žmogų...

Indijos bendrovės Rokiškyje žada tikrą perversmą – daugiau kaip pusantro tūkstančio darbo vietų investuos 200 mln. eurų, atnaujinta 16.30 (267)

Dvi Indijos bendrovės į skardinių ir tekstilės gamyklas Rokiškyje numato investuoti beveik 200...

Vilniaus gatvės užsikimšo: eismą paralyžiavo gausybė avarijų kurias gatves geriau aplenkti (19)

Trečiadienio vakaras tapo išbandymu sostinės vairuotojams. Subjuręs oras ir lietus nepadėjo...

Gyvai / LKL rungtynių tiesioginė transliacija: „Pieno žvaigždės“ – „Neptūnas“

Trečiadienio vakarą tęsiasi LKL čempionatas. Nuo 18 val. Krepšinis.lt siūlo stebėti tiesioginę...

Viešina skandalingus skaičius: rektoriaus alga – 15 tūkst. eurų, o dėstytojas nė minimumo negauna (97)

Netvarka , kai rektoriaus alga ant popieriaus siekia 15 tūkst. eurų, o dėstytojas neuždirba nė...

Tikisi, kad daugiau niekada nepamatys tokios bylos: žudikas įgyvendino nežmonišką fantaziją

Danijos teismas trečiadienį nepatenkino išradėjo Peterio Madseno prašymo sušvelninti įkalinimo...

Skvernelio kare su prekybos tinklais kryžminėje ugnyje atsidūrė perdirbėjai ir tiekėjai (16)

Vyriausybei pradedant karą su prekybos tinklais ir mėginant šiuos spausti, kad būtų mažinamos...

Pietų Kinijos jūroje – naujas incidentas: kinų ekspertas kalba apie tiksinčią bombą (93)

Kinijos vyriausybė neleido Honkonge prisišvartuoti JAV karinių pajėgų laivui. Incidentas...

Ieškomas užkrečiama liga sergantis vyras, jis pavojingas aplinkiniams (16)

Šiaulių apskrities policija pranešė, kad ieškomas Steponas Skiudulas (gim. 1984 m.), kuris...

Šimonytė: nebuvo nė vieno atvejo, kai būčiau parodžiusi poniai Starkevičiūtei duris (238)

Seimo narė Ingrida Šimonytė savo santykius su buvusia Europos Parlamento nare Margarita...